21 Eylül 2024 Cumartesi

İHD'den 'Toplumsal barış ve halk iradesine saygı' nöbeti

İHD, "Toplumsal barış ve halk iradesine saygı" talebiyle birçok kentte Barış Nöbeti tuttu. Açıklamalarda özgür basın emekçilerine yönelik saldırılara da değinilerek, "Ne yazık ki basın hiçbir dönem özgür olmadı. Özellikle Kürt basını ciddi baskılar altında faaliyetlerini sürdürdü" denildi.

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD), her ayın ilk cuma günü tuttuğu Barış Nöbeti sürüyor. Mayıs ayı nöbetinde birçok kentte "Toplumsal barış ve halk iradesine saygı" talebi dile getirildi.

İHD İstanbul Şubesinde 16.00-17.00 saatleri arasında tutulan nöbette hazırlanan ortak açıklama okundu.

MERSİN
İHD, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İHD Mersin Şubesi'nde Barış Nöbeti tuttu. Çok sayıda hak savunucusu da nöbete katıldı.

İHD Mersin Şube Sekreteri Bekir Sıtkı Keçeci, eylemlerinin 20 aydır sürdüğünü hatırlattı, "Türkiye'de acil çözüm bekleyen meseleler, demokrasi ve insan hakları konusunda coğrafyamızın içinde bulunduğu vahim tablo hak ve barış savunucularının yükünün gittikçe ağırlaştığını gözler önüne sermektedir. Kürt meselesi başta olmak üzere Türkiye'de çözümsüz bırakılan tüm meseleler, muhatapsız bırakılarak kangrenleşmesine neden olmaktadır" dedi.

VAN
İHD Van Şubesi'ndeki nöbet eyleminde dernek yöneticilerinden Ayten Kıran açıklama yaptı. Türkiye'de yaşanan çatışmalı süreç sebebiyle uygulanan hak ihlallerine dikkat çekildi. Yüz yıllardır Türkiye'deki hak ihlallerinin devam ettiğini belirten Kıran, "Genelde kurulduğumuz günden bu yana özelde ise barış nöbetlerimizde dile getirdiğimiz talepler, Türkiye'de acil çözüm bekleyen meseleler, demokrasi ve insan hakları konusunda coğrafyamızın içinde bulunduğu vahim tablo; hak ve barış savunucularının yükünün gittikçe ağırlaştığını gözler önüne sermektedir" dedi.

SİİRT
İHD Siirt Şubesi, şube binasında nöbeti sürdürdü. Nöbete, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) de destek verdi.

Ortak metnin okunmasının ardından konuşan İHD Siirt Şube Eşbaşkanı Mehmet Nuri Ekinci, hapishanelerde yaşanan baskı ve hak ihlallerine değindi. Hapishanelerde yaşananlarla ilgili Adalet Bakanlığı'na defalarca başvuru yaptıklarını fakat olumsuz yanıt aldıklarını aktaran Ekinci, tutsaklara dönük pişmanlık dayatmasına dikkat çekti. Ekinci, İdari Gözlem Kurulları'nın infaz erteleme ve yakmalarına da tepki göstererek bunun sonlanması gerektiğini söyledi.

DİYARBAKIR
İHD Diyarbakır Şubesi'nin nöbet eylemine KESK, DİSK Diyarbakır Şubesi, Emekliler Meclisi Sendikası, ÖHD, Diyarbakır Tabip Odası ve çok sayıda kurum da nöbete destek verdi.

Açıklamayı okuyan İHD Başkanı Ercan Yılmaz, Barış Nöbeti eyleminin barış talebini canlı tuttuğunu söyledi. Yılmaz, "İnsan Hakları Derneği olarak olağanüstü yönetimler ve silahlı çatışmalar ile binlerce insan kaybetmiş olan Türkiye toplumunun barışarak iyileşebilmesinin yegane yolunun geçmişle yüzleşme olduğunu biliyoruz" dedi.

Açıklamanın ardından söz alan ÖHD Eşbaşkanı Rıza Polat ve Rosa Kadın Derneği Başkanı Suzan İşbilen, onurlu bir barış için güçlü adımların atılması gerektiğini kaydetti.

BATMAN
İHD Batman Şubesi'ndeki nöbet eylemine Emek ve Demokrasi Platformu, ÖHD ve Batman Barosu katıldı. "Barış insan hakkıdır, barış insanlığın teminatıdır, yaşasın barış" pankartının açıldığı açıklamada, İHD Şube Eşbaşkanı Ahmet Şiray söz aldı.

Şiray, demokratik bir toplum yaratılabilmesi veya demokratik bir ülkeden bahsedilebilmesi için cumhuriyet tarihinde yaşanan katliam ve soykırımlarla yüzleşilmesi gerektiğini söyledi.

ANTEP
İHD Antep Şubesi'nin şube binasında gerçekleştirdiği nöbet eylemine, Antep 78'liler Girişimi üyeleri, DEM Parti ve DBP Antep il üye ve yöneticileri de destek verdi.

İHD Antep Şube Eşbaşkanı Bahri Oğuz, derneklerinin kurulduğu günden bu yana demokrasi ve insan hakları konusunda mücadele ettiğini söyledi.

HAKKARİ
İHD Hakkari Şubesi üyeleri, Yüksekova ilçesinde bulunan temsilcilik binasında bir araya geldi.

İHD Hakkari Şubesi Eşbaşkanı Sibel Çapraz, Kürtlerin temel hak ve özgürlükleri için mücadele eden siyasetçi ve aydınlar üzerindeki baskının arttığını söyledi. Çapraz, "Faili meçhul cinayetler, gözaltında zorla kaybettirmeler, hapishane ve sürgünler siyasetçi, aydın ve aktivistlere yönelen en yoğun tehditlerden olmuştur" dedi.

ANKARA
İHD Ankara Şubesi'nin her ayın ilk cuma günü gerçekleştirdiği Barış Nöbeti'ni bu ay "Toplumsal barış için geçmişle yüzleşin" şiarıyla tuttu. Nöbette İHD Eş Genel Başkanı Hüseyin Küçükbalaban'ın yanı sıra Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İl ve İlçe yöneticileri de yer aldı.

Nöbette konuşan İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen, "Geçen yüzyılda, Ermeni Soykırımı, Zilan Deresi Katliamı, Pêçar Tenkil Harekatı, Dersim Katliamı, 6-7 Eylül Pogromu, Lice ve Roboskî Katliamları gibi toplumsal hafızadan asla silinmeyecek ağır insan hakları ihlallerinin yaşandığı bir dönem olmuştur" dedi.

Çevirmen, siyasi iktidarların yaşanan katliamlarla yüzleşmediğinin altını çizdi. Kürtlere ve tüm muhalif kesimlere yönelik ağır hak ihlallerinin yaşandığını belirten Çevirmen, "Yaşanan bu tehdit ve hukuk dışı uygulamalar Kürt meselesi başta olmak üzere Türkiye'de çözümsüz bırakılan tüm meselelerin muhatapsız bırakılarak kangrenleşmesine neden olmaktadır" diye konuştu.

'BASIN HİÇBİR DÖNEM ÖZGÜR OLMADI'
Küçükbalaban da 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nü kutlayarak, "Ne yazık ki basın hiçbir dönem özgür olmadı. Özellikle Kürt basını ciddi baskılar altında faaliyetlerini sürdürdü. Geçtiğimiz günlerde Mezopotamya Ajansı'nın muhabirlerine yönelik gözaltı süreci ve sonrasında 3 tutuklama oldu. Çıplak arama basın mensubu, avukat ya da hak savunucusu ayrım gözetmeksizin her yurttaşa uygulanan onur kırıcı bir muamele" diye vurguladı.

DERSİM
İHD Dersim Şubesi 21'inci barış nöbetini Dersim İHD şubesinde gerçekleştirdi. Açıklamaya İHD Dersim şube üyeleri ve yöneticileri katıldı.

Açıklamada konuşan İHD Dersim Şube yöneticisi Özgür Ateş, "Devletin gücü ile işlenen ağır suçların cezalandırılması iddiasıyla açılan kamu davlarının tamamında etkisiz ve isteksiz bir tablo içinde olan mahkemeler vermiş oldukları hukuksuz kararlarla faillerin cezasız kalmasına neden olmuşlardır" dedi.

URFA
İHD Urfa Şube binasında tutulan nöbet eylemi için salona "Tek yol barış", "Barış en acil ihtiyaçtır", "En güzel şiir barıştır" yazılı pankartlar asıldı.

Nöbete katılanların düşüncelerini açıklamasının ardından tüm kentlerde okunan ortak basın metni okundu.