10 Ekim 2024 Perşembe

İHOP'tan İstanbul Sözleşmesi açıklaması

İnsan Hakları Ortak Platformu, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkma kararının kadına yönelik her türlü şiddete zemin hazırladığı kaydedildi. Açıklamada, "Bu sözleşmeye sahip çıkan kadın hareketinin yanında olduğumuzu ve birlikte bu sözleşmeye sahip çıkma mücadelesini sürdüreceğimizi ilan ederiz" denildi. 

İnsan hakları örgütleri tarafından kurulan İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP), AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gece yarısı kararıyla İstanbul Sözleşmesi'ni feshetmesine tepki gösterdi. 

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Hak İnisiyatifi Derneği-İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi ve Yurttaşlık Derneği'nin yer aldığı Platform'un yayınladığı açıklamada, "Kadınları her türlü şiddete karşı korumaktan, kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddeti önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmaktan, kadına yönelik her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve kadınlarla erkekler arasında maddi (fiili) eşitliği sağlamaktan ve ev içi şiddetin tüm mağdurlarının ve kadına yönelik şiddet mağdurlarının korunmasından vazgeçmek" olduğuna vurgu yapılarak, "İnsan hakları örgütleri olarak İstanbul Sözleşmesi'nin tarafıyız ve sözleşmenin bütünüyle hayata geçmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz" denildi.

Açıklamada, "İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmek demek; kadınları her türlü şiddete karşı korumaktan, kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddeti önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmaktan, kadına yönelik her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve kadınlarla erkekler arasında maddi (fiili) eşitliği sağlamaktan, ev içi şiddetin tüm mağdurlarının ve kadına yönelik şiddet mağdurlarının korunmasından vazgeçmektir. İnsan hakları örgütleri olarak, bu ülkede yaşayan kadınları ve ev içi şiddet riski altındaki herkesi koruyan İstanbul Sözleşmesi'nin tarafıyız ve Sözleşme'nin bütünüyle hayata geçmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu sözleşmeye sahip çıkan kadın hareketinin yanında olduğumuzu ve birlikte bu sözleşmeye sahip çıkma mücadelesini sürdüreceğimizi ilan ederiz" ifadeleri kullanıldı.