İnşaat-İş direnişi 8. gününde: ATR YAPI önü grev alanına döndü
ATR YAPI önünde direnişin 8. gününde patronun verdiği sadaka ücretini kabul etmeyen inşaat işçileri, mücadeleyi sürdürüyor. İnşaat-İş’in üniversite öğrencilerine yaptığı çağrının karşılık bulmasıyla ATR önü grev alanına dönüştü. Gün boyu ziyaretlerin, halayların ve sloganların eksik olmadığı direniş sırasında patron sendikayla görüşmek zorunda kaldı. İnşaat-İş, tüm haklar ödenene kadar direnişin süreceğini vurguladı.
İnşaat işçilerinin direnişi 8. gününde dayanışma ziyaretleriyle sürüyor. İşçilerin örgütlü olduğu İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş) öncülüğünde ATR YAPI’nın gasp etmek istenen ücretleri için işçiler firmanın Pendik’te bulunan binasının önünü direniş alanına çevirdi.
İşçiler, içeri girmelerini engellemek için şirketin kapısına kurulan barikatın önünde sabahın erken saatlerinde eyleme başladı. Sloganlarla eylem sürerken ATR YAPI patronu, İnşaat-İş yöneticilerini arayarak işçilerin hesabına para yatırdığını söyledi. Yatırılan ücretin işçilerin alacaklarının yalnızca bir kısmı olmasına tepki gösteren sendika yöneticileri işçilerin tüm hakları ödenene dek direnişi sürdüreceklerini kaydetti.
İŞÇİLERDEN POLİSE TEPKİ: BİZE DEĞİL PATRONA SÖYLE
İşçilerin kararlılığı karşısında polis eylemin sonlanması için tehdit etti. Polisin tehdidine karşı dayanışma için alanda bulunan Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, patronun işçilere sadaka verir gibi ödeme yaptığını, işçilerin alacaklarının ödenmediğini kaydetti. Direnişteki inşaat işçileri de polise, "Bize değil patrona söyle, paramızı versin" diyerek tepki gösterdi.
SENDİKANIN DAYANIŞMA ÇAĞRISINA ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDEN YANIT
Kapı önünde eylem sürerken polis kalkanlarla inşaat işçilerini ve dayanışmada bulunan Limter-İş, DGD-Sen’lileri ablukaya aldı. Bir süre sonra kalkanlarla direnen işçilere saldırdı. Saldırının ardından İnşaat-İş Örgütlenme Sorumlusu Yunus Özgür, sosyal medyadan bir video paylaşarak gözaltına alınacaklarını söyledi, "Direniş alanımız üniversite öğrencilerine emanettir" dedi. İnşaat-İş’in dayanışma çağrısına üniversite öğrencilerinden yanıt kısa sürede geldi, ATR YAPI’nın önü bir kısa sürede doldu. Gün boyu forum düzenlenen alanda halaylar, sloganlar eksilmedi. Sık sık, "Zafer direnen emekçinin olacak", "İnşaat işçisi köle değildir", "İşçi gençlik el ele genel greve", "Gençlik kavgada emekçinin yanında" sloganları atıldı.
DAYANIŞMANIN BASINCI PATRONU GÖRÜŞMEYE ZORLADI
Bu sırada patronlar tarafından bir görüşme talep edildi. İnşaat-İş Örgütlenme Sorumlusu Yunus Özgür, görüşmede işçilerin taleplerini firmaya ilettiklerini söyledi. Ayrıca görüşmede kamuoyu baskısının gençliğin alanda olmasının patron üzerinde basınç yarattığını kaydetti. ATR Yapı avukatının talepleri yerine getirebileceklerini söyledi ancak henüz bir karara bağlamadıklarını ifade etti. Özgür, "Eylemimize kaldığımız yerden devam ediyoruz" dedi.
Üniversite öğrencilerinin yanı sıra önceki dönem Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Birleşik İşçi Hareketi (BİH) ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü işçileri ziyaret etti. Öte yandan uluslararası sendikalarda işçileri desteklediklerini açıkladı.
'HİÇBİR YERE GİTMİYORUZ'
Direnişte Gençlik Komünleri adına konuşan Jana Güneş, "Biz işçilerin ve gençliğin mücadelesinin ortak bir direniş etrafında geliştirilmesini düşünüyoruz. Akşama kadar işçi arkadaşlarımızın direnişini büyütmek için beklemeye devam edeceğiz. İşçiler haklarını alana kadar buradayız ve hiçbir yere gitmiyoruz" dedi.
'İŞÇİLERİN TALEPLERİNİN KABUL EDİLSİN'
Üniversite öğrencileri adına konuşan Ataberk Azatlı, "İşçi gençlik el ele genel greve çağrımızın çok kıymetli bir direniş alanında yer almaktayız. Burada İnşaat-İş 'in çağrısıyla haklarını alamayan işçilerin yanındayız. Gençlik olarak hak, hukuk, adalet arayışında haksız yere tutuklanmış arkadaşlarımız için de buradayız. Buradaki tek amacımız işçilerin haklarını alabilmesi ve bu taleplerin kabul edilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.
'İŞÇİ SINIFI OLMADAN ZAFERE ULAŞAMAYIZ'
Gençlik örgütleri adına konuşan Meryem Yeşilova, 8 gündür hakları gasp edilen, emeği sömürülen işçilerin yanlarında olduğunu söyledi. Yeşilova, "Biz biliyoruz ki bu topraklarda emeği sömürülerek köle haline getirilen işçiler emeklerinin karşılığını alamıyor. 8 gündür burada sınıf arkadaşlarımız betonlarda kalarak haklarına sahip çıkmaya çalışıyorlar. Bir aydır üniversite öğrencileri olarak geleceksizliğe karşı mücadeleyi kampüslerden sokaklara taşıdık. Tüm bu süreçte işçiler ile yan yana yürümek istediğimizi söyledik. Çünkü biz biliyoruz ki sınıf dayanışması olmadan, işçi sınıfı ile yan yana yürümeden zafere ulaşamayız" diye konuştu.
'BU DİRENİŞ İŞÇİ SINIFININ MANİFESTOSU OLACAK'
ESP adına söz alan Kerem Bükre, İişaat sektörünün sömürü ve iş cinayetlerinin en yoğun olduğu sektörlerden biri olduğunu hatırlattı. Bükre, "Bugüne kadar kapitalistler inşaat işçilerini köle olarak görüyorlardı. Ama bugün inşaat işçileri direniyor, örgütleniyor ve birçok direnişi zaferlerle kazanıyor. Bu direniş hem işçi sınıfının hemde inşaat sektöründe çalışan işçilerin bir direniş manifestosu olacaktır. 1 Mayıs yaklaşıyor. Buradaki coşku ve kararlılıkla Taksim yasağını da kaldıracağız. O gün işçi sınıfıyla, gençleriyle, kadınlarıyla Taksim'de olacağız" diye konuştu.
ATR önünde inşaat işçileri ve üniversite öğrencileri bir forum düzenledi. Direniş sürerken dayanışma ziyaretleri de devam ediyor.