28 Eylül 2024 Cumartesi

İsrail gece boyunca Beyrut'u bombaladı

Siyonist İsrail, gece boyunca Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyinde yer alan yerleşim bölgelerini bombaladı. Saldırılarda çok sayıda kişi katledilirken, İsrail ordusu Hizbullah'ın merkez karargahını hedef aldığını savundu.

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun BM Genel Kurulundaki konuşmasının ardından Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta çok sayıda patlama meydana geldi. İlk belirlemelere göre 6 kişi öldü, 91 kişi yaralandı.

Siyonist İsrail, gece boyunca Lübnan'a dönük hava saldırılarını gece boyunca sürdürdü. Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyinde kalan Dahiye bölgesinde çok sayıda apartman, İsrail bombardımanıyla yerle bir edildi. 10'u geçen saldırı dalgasında en az 6 kişi katledildi, 100'ü aşkın kişi ise yaralandı.

Saldırıların yoğunluğu nedeniyle ambulanslar ve sağlık ekipleri uzun süre bombardıman gerçekleştirilen bölgelere ulaşamadı. 500 bini aşkın insanın yaşadığı ve çok sayıda insanın da Lübnan'ın güneyi ve doğusuna yönelik hava saldırıları nedeniyle göç ettiği Beyrut'un güney mahallelerinde, gerçek ölü ve yaralı sayısının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Ülkenin resmi haber ajansı NNA'nın haberinde, İsrail savaş uçaklarının, Dahiye bölgesini bombardıman çemberine alarak, Burc el-Baracine ve havalimanı yolundan Hureky Mahallesi'ne kadar birçok binayı bombaladığı aktarıldı. Dahiye bölgesinde yer alan el-Leyleki ve el-Hadas mahallelerinde hava saldırısı uzun süre devam etti. Saldırılar sonucu binlerce kişi Beyrut'u terk etmek zorunda kaldı. Görgü tanıkları, yıllardır böyle bir saldırıya şahit olmadıklarını vurguladı. 

İsrail ordusu, Hizbullah'ın merkezi karargahını ve silah depolarını hedef aldığını belirterek, Hizbullah'ın "bilerek karargahını ve silah depolarını sivillerin yaşadığı binaların altına yerleştirdiğini, sivillerin canlı kalkan olarak kullanıldığını" iddia etti.

NETANYAHU SALDIRI EMRİNİ BM'DE VERDİ
Saldırıdan saatler önce Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda konuşan siyonist savaş suçlusu Benjamin Netanyahu, "Hizbullah savaş yolunu seçtiği sürece, İsrail'in bir seçeneği yok ve İsrail'in vatandaşlarımızı güvenli bir şekilde evine döndürmek ve bu tehdidi ortadan kaldırmak için her hakka sahip" demişti.

İsrail'den Yediot Ahranot gazetesi, Beyrut saldırısının gerçekleştiği anlarda Netanyahu'nun BM'de basın toplantısı düzenlediğini ve askeri danışmanının yanına gelmesinin ardından basın toplantısını hızla terk ettiğini yazdı.

'SIĞINAK DELİCİ' BOMBALAR KULLANILDI
İsrail ordu radyosunun haberinde, savaş uçaklarının Beyrut'ta hedef aldığı noktada "Nasrallah'ın bulunup bulunmadığını ordunun araştırdığını" ve bu saldırıda "sığınak delici" bombalar kullanıldığı belirtildi.

İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamaya göre Netanyahu, cumartesi akşamı diye planlanan ABD'den dönüşünü bu gece olarak değiştirdi. Başbakanlık basın ofisi de Beyrut'a hava saldırısını onayladığı anlara dair Netanyahu'nun bir telefon başında fotoğrafını yayımladı. İsrail basınındaki haberlere göre, Netanyahu'nun İsrail'e ulaştıktan hemen sonra Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı kompleksine giderek "güvenlik istişaresi" toplantıları yapacağı belirtildi.

Pentagon sözcüsü Sabrina Singh İsrail'in Amerika Birleşik Devletleri'ni (ABD) saldırıdan önce uyarmadığını ama İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın saldırı başladıktan sonra ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'i aradığını savundu.

MİKATİ: İSRAİL ULUSLARARASI ATEŞKES ÇAĞRILARIYLA İLGİLENMİYOR
BM Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'ta bulunan Lübnan Başbakan Necib Mikati, yaptığı yazılı açıklamada, "Elde edilen verilere göre, düşman İsrail'in Beyrut'un Dahiye bölgesine düzenlediği bir dizi hava saldırısı çok fazla can kaybına yol açtı" dedi.

Mikati, "Yeni saldırı, düşman İsrail'in uluslararası ateşkes çağrılarıyla ilgilenmediğini gösteriyor" ifadesini kullandı. Uluslararası kamuoyuna çağrıda bulunan Mikati, İsrail'in Lübnan'a yönelik soykırım savaşını durdurması talebinde bulundu.

HİZBULLAH ROKETLERLE KARŞILIK VERDİ
Lübnan'ın başkentine düzenlenen şiddetli bombardımanın ardından Hizbullah, israil'in elindeki işgal altındaki bölgelere roket atışları gerçekleştirdi. Safed kenti, Hayfa çevresindeki Karmiel ve sahildeki Nahariya bölgelerinde saldırı alarmları çaldı.

Kuzeydeki Safed kentine 30 kadar roket atılırken hava savunma sistemlerinin bazılarını önlediği, kente düşen iki roketin hasara yol açtığı bildirildi. Aşağı Celil bölgesine 30, sahildeki Batı Celil bölgesine de 5 roket atıldığı ve bazılarının önlendiği kaydedildi.

Katil İsrail ordusunun 1 hafta içinde Lübnan'a gerçekleştirdiği saldırılarda katledilenlerin sayısı 783'e yükseldi. Bombardımanlar nedeniyle yüz binlerce kişi yerinden edildi.