28 Eylül 2024 Cumartesi

İstanbul Tabip Odası, koruyucu sağlık hizmetlerindeki sorunlara dikkat çekti

Birinci basamak sağlık hizmetlerindeki sorunlara ve ilaçlara erişimdeki problemlere dikkat çeken İstanbul Tabip Odası, "Bir sağlık sistemi, hastanelere başvuru sayısının artışıyla övünemez. Öncelikli olan hasta etmemektir" dedi.

İstanbul Tabip Odası, koruyucu sağlık hizmetleri ve ilaçlarda yaşanan sorunlara ilişkin Cağaloğlu’nda bulunan şube binasında basın toplantısı düzenledi.

Basın açıklamasını okuyan Aile Hekimliği Komisyonu üyesi Dr. Olcay Bengi Bozkurt, "Bir sağlık sistemi, hastanelere başvuru sayısının artışıyla övünemez. Öncelikli olan hasta etmemektir" ifadelerini kullandı. Kanser tarama kitleri ve aşılarda yaşanan aksaklıklar, üreme sağlığı hizmetlerinin kesilmesi ve temel ilaçların yokluğunun halk sağlığını tehdit ettiğini söyleyen Bozkurt, hasta sayısının çokluğunun mevcut sağlık sisteminin insanları koruyamadığını gösterdiğini kaydetti.

Koruyucu nitelikteki birinci basamak sağlık hizmetlerinin önemine dikkat çeken Bozkurt, sadece koruyucu sağlık hizmetlerinde değil, tedavi hizmetlerinin önünde de büyük engeller bulunduğunu kaydetti. Enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde yaygın kullanılan antibiyotikler başta olmak üzere onlarca kalem ilaca erişilemediğini ifade eden Bozkurt, ilaç fiyatlarına yapılan zamlarla mevcut ilaçların da erişilebilir olmadığını dile getirdi.

"Yüz yıl önce kuduz aşısı da dahil birçok aşıyı kendisi üreten Türkiye bugün bunları yaşamaya mahkum değildir. Sosyal Sigortalar Kurumunun ilaç fabrikalarını kapatanlar, bugün halkımızın amoksisilin içeren şuruplar gibi en temel ilaçlara bile erişimde yaşadığı sıkıntı karşısında en hafif ifadeyle, mahcubiyet duymuyorlar mı" diyen Bozkurt, şöyle devam etti: "Yaşanan sorunlar, bu sorunları kamusal sorumluluk gereği kamuoyuna duyuran ve çözüm için yetkilileri uyaran sivil toplum örgütü yöneticilerine soruşturma açarak, sorunu görünmez kılarak çözülmez. Sağlık Bakanlığı'nı, 'Health Türkiye' reklam sloganlarıyla özel sağlık sermayesi için sağlık turizmi peşinde koşmak yerine daha gerçekçi olmaya ve mevcut tablonun iyileştirilmesi konusunda sorumlu davranmaya davet ediyoruz."

Sağlık ortamının yıllardır ciddi problemlerle karşı karşıya olduğunu söyleyen İstanbul Tabip Odası Başkanı Dr. Nergis Erdoğan, tıp eğitiminden emekli hekimlere kadar uzanan sayısız sorun olduğunu vurguladı. Bu durumun en temelinde koruyucu sağlık hizmetlerindeki sorunların yer aldığını söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti: "Eğer biz koruyucu sağlık hizmetlerini etkin, aksamadan yürütebilirsek bu sağlık sisteminde çok önemli sorunlara el atmış oluruz. Çözüm de büyük adımlar atmış oluruz. Hiçbir şekilde bu hizmetlerin aksamaması ve çok daha etkin hale getirilmesi gerekiyor. Hal böyleyken meslekteki, sahadaki arkadaşlarımızdan aldığımız bilgiler bizi bu alanda ciddi aksaklıklar olduğunu gösteriyor. Gerçekten aşılarla ilgili sıkıntı var, üreme sağlığıyla ilgili sıkıntılar var, ilaca erişimde sıkıntılar var. Kanser taramalarıyla ilgili sıkıntılar var. Ve tabip odaları olarak bunları kamuoyuna duyurmak ve çözümü yolunda adım atılması sağlamak bizim görev ve sorumluluklarımız içinde."