28 Eylül 2024 Cumartesi

İstanbul ve Ankara'da hasta tutsaklar için eylem: Tedavi haktır engellenemez

İstanbul'da Metin Turan, Ankara'da ise Mehmet Zeki Eşin için adalet isteyen insan hakları savunucuları hasta tutsakların tedavilerinin önündeki engellerin derhal ortadan kaldırılmasını ve serbest bırakılmasını istedi. 

Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve  adalet istemek için İstanbul ve Ankara'da bir araya gelen yaşam hakkı savunucuları insanlık dışı haksız ve hukuksuz uygulamaların derhal sona ermesini istedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'nun, dernek binası önünde yaptığı açıklamada "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır", "412. F Oturması hasta mahpus Metin Turan serbest bırakılsın" yazılı pankart açıldı, hasta tutsakların fotoğrafları taşındı. 

Bu haftanın basın metnini okuyan komisyon üyesi Mehmet Acettin, Metin Turan'ın 20 yıldır birçok hapishaneye sevk edildikten sonra Bafra T Tipi Hapishanesi'nde tutulduğunu söyledi. 19 Aralık katliamı sırasında bulunduğu Sağmalcılar Hapishanesinde iki gözünde de görme kaybı meydana gelen ve vücudunun çeşitli yerlerinde kırıklar oluşan Turan'ın, çeşitli ameliyatlar geçirdiğini belirtti. 

'HASTA TUTSAK TURAN HAYATINI ZORLUKLA İDAME ETTİRMİŞTİR'
Acettin, "Retina yırtılması ve göz sinirlerinin tahribatını önleyeceği iddiasıyla gözlerine yapay mercekler takılarak silikon tedavisi uygulanmıştır. Ancak silikon emülsifikasyonu gerçekleşmiştir. 2002 yılında Adli Tıp Kurumu tarafından ameliyat için üç ay süreyle infazının ertelenmesi yönünde rapor verilmiş; ancak, mahpus serbest bırakılmamış ve bu dönemde gözlerindeki hücreler ölmeye başladığı için hayatını zorlukla idame etmiştir. Bunun ardından 2014'te Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu'na çıkan Metin Turan'ın mevcut hastalığının kalıcı olduğu, tedavi edilemeyeceği ve infazının iki sene ertelenmesi gerektiği raporlanmış ancak Adli Tıp Kurumu tarafından rapor onaylanmamış ve cezasının infazına devam edilmiştir" dedi. 

Metin Turan'ın defalarca, devlet ve üniversite hastanesi sağlık kurullarına gitmesine karşın yeterli tedavi ve cerrahi müdahalesinin yapılmadığını kaydeden Acettin, 2017 yılında 19 Mayıs Üniversitesi Sağlık Kurulu'nun "Cezasının süresiz olarak ertelenmesi" yönünde rapor hazırladığını ancak bu durumun da Adli Tıp Kurumu tarafından görmezden gelindiğini kaydetti. Buna ek olarak yapılan psikiyatrik muayeneler sonucu Metin Turan'a depresif bozukluk, ümitsizliğe dayalı duygusal depresyon teşhisleri konduğunu dile getiren Acettin, şöyle devam etti: "Biz insan hakları savunucuları olarak sağlık problemleri her geçen gün hapishane koşulları sebebiyle artarak devam eden mahpus Metin Turan'ın, devlet ve üniversite hastaneleri tarafından verilen sağlık raporları dikkate alınarak, başka hiçbir gerekçe olmaksızın hasta mahpus Metin Turan ve tüm diğer hasta mahpusların serbest bırakılmasını talep ediyoruz."

"Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Metin Turan serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez" sloganlarının ardından eylem sona erdi. 

ANKARA'DA MEHMET ZEKİ EŞİN İÇİN ADALET İSTENDİ
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi de yapılan açıklamada her hasta tutsağın tıbbi etik gerği mahremiyetine saygı gösterilen bir ortamda, insan onuruna yakışır bir şekilde sağlık hizmeti alma hakkının olduğunu ifade etti. "Hasta mahpuslar derhal serbest bırakılsın" yazılı pankartın açıldığı eylemde, Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesinde bulunan hasta tutsaklardan Mehmet Zeki Eşin'in durumu ele alındı. 

57 yaşında ve 27 yıldır hapiste olan Eşin'in bel fıtığından daha önce ameliyat olduğu belirtildi. Hemoroid ameliyatı da olan Eşin'in, eskisi gibi kanama olmasa da bağırsaklarında şişkinlik, sancı ve krampların, kendisini rahatsız ettiği ayrıca Hepatit B kronik hastalığı olduğu kaydedildi. Eşin'in yaşadığı sağlık sorunları şu ifadelerle aktarıldı: "Buna paralel yüksek enfeksiyon teşhisi konulmuştur. Hepatit-B için 08 Ağustos 2014 yılından beri tedavi amaçlı Zefomen 1000 mg'lık veya aynı familyadan Zefiks adlı ilaçları düzenli olarak kullanıyor ve  bu ilaçları ömür boyu kullanmak zorundadır. Doktorunun kendisine ifade ettiğine göre karaciğeri  tahrip olmuştur. 6 ayda bir kontrole götürülüyor. Aralık 2017 başında ailesinin talebi üzerine, Adalet Bakanlığının talimatıyla kendisini sağlık taramasından geçirmişlerdir. Doktorlar 'Hapishanede kalabilir, düzenli olarak ilaçlarını kullansın, altı ayda bir kontrolleri yapılsın' denilmiştir. Mide ve bağırsak hastalıklarından dolayı yeterli besin alamıyor, yetersiz beslenmenin vücut fonksiyonları üzerinde negatif etkisi oluyor. Mide gastriti ve ülser hastasıdır; sürekli karın bölgesinde şişkinlik yani gaz, kramp rahatsızlığı var. Özellikle geceleri bu rahatsızlığı daha da artıyor, bundan dolayı sağlıklı uyuyamıyor, sık sık uyanıyor."

'AĞIR HASTA TUTSAKLAR SERBEST BIRAKILSIN'
Son iki yıl içerisinde Eşin'in mevcut hastalıklarına yüksek tansiyon hastalığının da eklendiği kaydedilen açıklamada, Mehmet Zeki Eşin'in tetkik ve tedavilerinin eksiksiz yapılması gerektiği vurgulandı. Açıklama, şöyle devam etti: "Ağır hasta listemizde olan mahpusun yaşam hakkının korunması açısından dışarıda ailesinin yanında tedavilerinin yapılması, sağlığa erişimde engellerin ortadan kalkabilmesi için serbest bırakılmalıdır."