28 Eylül 2024 Cumartesi

İzmir, Manisa ve Denizli'de Roboskî anması

İzmir, Manisa ve Denizli'de Roboskî katliamının 11. yılında katledilenler anıldı, hesabının sorulacağı vurgulandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü, Roboski katliamının 11. yıl dönümünde Konak'taki Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması düzenledi. Açıklamada sık sık "Roboski'yi unutma, unutturma", "Bijî berxwedana gelan" ve "Roboski'nin hesabı sorulacak" sloganları atıldı. Açıklamaya HDP milletvekilleri Musa Piroğlu, Murat Çepni, Barış Vakfı Başkanı Hakan Tahmaz ve çok sayıda kişi konuştu.

Açılamada konuşan HDP İzmir İl Eşbaşkanı Berna Çelik, "11 yıl önce Türk hava uçaklarının saldırısıyla güne katliamla gözümüzü açtık. O günden bugüne kadar tek bir adım atılmadı, kimse hakkında herhangi bir soruşma yürütülmedi. 34 yurttaşımız yoksullukla mücadele etmek için sınır ticareti yapıyordu. Savaş politikalarının sonucu Kürt yurttaşlar yok edildi. Kürt tarihine baktığımızda sürekli katliamlarla karşılaşıyoruz. Deniz Poyraz duruşmasında da bunu gördük. Roboski için verilen kararın aynısı orada da verildi. Şunu çok iyi bilsinler ki bu katliamlara karşı Kürt halkı ve yoldaşları peşlerini bırakmayacak. Ne kadar katledilirsek katledilelim mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Arkadaşlarımızın bize bıraktığı mirasın arkasından yürüyeceğiz" dedi.

Ardından konuşan HDP Milletvekili Murat Çepni ise, üzerinde yaşanılan coğrafyanın katliamlar coğrafyası olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Roboskî katliamı sonrası katliamı aydınlatacağı yönündeki açıklamasına değinen Çepni, "Fakat AKP siyaseti yalan ve istirmar siyasetidir. Kürt halkının kanı üzerinden kendisine beka kurmak isteyenler var. Ama unutmasınlar ki biz Deniz Poyrazların yoldaşlarıyız.  Bu katliamı yapanlar ise bir avuç çıkar çevresinin, uyuşturucu baronlarının, çocuk istismarcılarının ve hırsızların yol arkadaşlarıdır. Bu katliamı yapanların üzerinden devlet elbisesini çıkardığınızda geriye korkak ve alçaklar kalır. Biz buradan hiç bir yere gitmiyoruz ve korkmuyoruz. Devletin gücünü arkasına alanlar da unutmasın ki hiç bir üniforma korkuyu gizleyemez. Cesaret çıplak vücuduyla faşizmin karşısına dikilmektir. Korkaklara, katillere karşı milyonlarca insanın temsilcisiyiz. Roboskî'nin de Deniz Poyraz'ın da, Dedeoğlu ailesinin de, Soma'nın da hesabını soracağız. Onların hepsini tarihin çöplüğüne göndereceğiz" ifadelerini kullandı.

Açıklama sonrası Roboskî'de katledilen 34 yurttaş anısına 34 dilek feneri uçuruldu. Açıklama slogan ve zılgıtlarla sona erdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Denizli İl Örgütü, Roboskî katliamının 11’inci yıldönümüne ilişkin HDP Pamukkale ilçe binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı HDP Denizli İl Eşbaşkanı Şerife Yıldırım okudu. Roboskî'de bundan 11 yıl önce, devletin savaş uçakları, çoğu çocuk ve genç 34 insanı katlettiğini hatırlatan Yıldırım,  katliamın Kürt halkına yönelik özel savaş politikalarının bir sonucu olduğunu söyledi. Yıldırım, “Katliam planlı ve bilinçli yapılmıştır. Katliamın planlayıcısı ve karar veren gücü siyasi iktidardır. Bu nedenle aradan 11 yıl geçmesine rağmen, sorumlu hiçbir kişi tutuklanmadı ve soruşturmaya alınmadı. İnsanlık dışı uygulamaları yok saymak, unutturmak ya da üstünü kapatmak mümkün değildir. Bu konu açıklığa kavuşana, siyasi ve askeri sorumlular yargılanıp ceza alana kadar susmayacağız” dedi.

MANİSA

HDP Manisa İl Örgütü de Roboski katliamına ilişkin HDP Şehzadeler ilçe binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın metnini HDP Manisa İl Eş Başkanları Zübeyde Tarlabölen ve Gıyassetin Eralp okudu