21 Eylül 2024 Cumartesi

İzmir'de Abdülkadir Kuday için eylem

İzmir'de ağır hasta tutsak Abdülkadir Kuday için yapılan eylemde, Kuday'ın tek başına yaşamını idame ettiremediği kaydedildi. Eylemde, Kuday'ın 41 kiloya düştüğünü, ellerinin ayaklarının tutmadığını ve sadece nefes alabilir halde olduğu belirtildi. 

İHD İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, 291. kez Konak'taki eski Sümerbank önünde bir araya geldi. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada, "Hasta mahpuslar ölüyor" ve "Susma, suça ortak olma" pankartları açıldı. Bu haftaki açıklamada, İstanbul Metris R Tipi Kapalı Hapishanesinde tutsak Abdülkadir Kuday'ın durumuna dikkat çekildi. 

İHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Ali Aydın, Kuday'ın Merdin'in Kızıltepe ilçesinde esnaflık yaparken Kobanê eylemleri nedeniyle 22 Aralık 2015'te tutuklandığını söyledi. Mardin, Tekirdağ, Metris hapishanelerinde kalan ve yaklaşık 4 yıl boyunca hastane sevkleri yapılmayan Kuday'ın, siyasi partiler ve insan hakları örgütlerinin girişimlerinin üzerine hastaneye sevkinin yapıldığını aktardı. Kuday'a, 2021 yılında bel fıtığı teşhisi konulduğunu söyleyen Aydın, "Kuday bunun üzerine Ağustos 2021'de bel fıtığı ameliyatı oldu. 3 ay sonra rahatsızlığının devam etmesiyle Kuday'a yanlış teşhis konulduğu ortaya çıktı. Ameliyat sonrasında Kuday'ın, sinir sistemi tutulumuna sebep olan ALS hastası olduğu ortaya çıktı. Kuday, bir süre önce kısmi felç geçirdi ve ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldi. Kuday, Ocak 2022'de Metris R (Rehabilitasyon) Tipi Kapalı Cezaevi'ne sevk edildi. 30 Ekim 2023 tarihinde ATK tarafından Kuday'a 'yaşamını tek başına idame ettiremez' raporu verildi. Rapor üzerine tahliye başvurusu yapan Kuday'ın talebi kabul edilmedi. 24 Mayıs'ta açıklama yapan avukatlar, Kuday'ın 41 kiloya düştüğünü, ellerinin ayaklarının tutmadığını ve sadece nefes alabilir halde olduğunu belirtti" dedi.

ALS'nin Kuday'ın organlarını da etkilemeye başladığını söyleyen Aydın, bundan dolayı yoğun ağrılar çektiğini ifade etti. Aydın, Kuday'ın, hasta tutsaklar Serdar Yıldırım, Ergin Aktaş ile kaldığını ifade ederek, "Bu 3 mahpus için de ATK 'cezaevinde kalamaz', 'tek başına ihtiyacını gideremez' raporları verdi. Buna rağmen 'toplum güvenliği riski' nedeniyle tahliye edilmiyorlar. Her 3'ü de birbirlerine destek olarak yaşamaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.

Aydın, son olarak tüm hasta tutsakların tahliyesini istedi.