24 Eylül 2024 Salı

İzmir'de Filistin halkıyla dayanışma eylemi

İzmir'de bir araya gelen çok sayıda kişi Filistin halkının direnişinin meşruluğunu bir kez daha yineledi. Devletlerin iki yüzlü politikalarına dikkat çekilen eylemde, Filistin'le dayanışma içinde olanların Rojava'ya yönelik bombardımanı görmediği kaydedildi.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla çok sayıda kurum, siyasi parti, demokratik kitle örgütü siyonist İsrail'in saldırılarına direnen Filistin halkıyla dayanışmak için açıklama yaptı.

İZMİR BAROSU'NDAN FİLİSTİN HALKI İÇİN BARIŞ NÖBETİ
İzmir Barosu, "Kan ve gözyaşı üzerine kuracağınız sözde zafer, büyük insanlığın yenilgisi olacaktır. Yeter! Filistin halkı ile dayanışma içindeyiz. Savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savunuyoruz" diyerek baro önünde "Barış Nöbeti" tuttu.

ÇHD'DEN FİLİSTİN HALKIYLA DAYANIŞMA YÜRÜYÜŞÜ
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi, "Nehirden denize Filistin özgür olacak!" pankartıyla Kıbrıs Şehitleri Caddesinde yürüdü. "Filistin'de düşene dövüşene bin selam", "Katil İsrail Filistin'den defol", "Filistin halkı yalnız değildir" sloganlarının atıldığı yürüyüşte, devletlerin iki yüzlü politikaları teşhir edildi. Rojava'nın günlerdir bombalandığına dikkat çekilen konuşmada, "Rojava'da hastaneler, içme suyu kanalları vuruluyor" denildi.

'FİLİSTİN HALKININ DİRENİŞİ TARTIŞMASIZ ŞEKİLDE MEŞRUDUR'
Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde "Nehirden denize Filistin özgür olacak!" ve "Filistin halkının yanındayız" pankartlarıyla açıklama yapıldı. Irkçı rejimler ve işgal karşısında halkların kaderini tayin hakkının ve yine her türlü araçla işgal karşısında direnme hakkının meşruluğunun altı çizilen açıklamada, "Uluslararası hukuk tarafından dahi bu hak, yıllar içerisinde dünya halklarının kan ve canları ile bedel ödemeleri sonucu tanınmak zorunda kalmıştır. Bu bağlamda Filistin halkının direnişi tartışmasız şekilde meşrudur" denildi.

'FİLİSTİN HALKIYLA DAYANIŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ'
Gazze'den Kudüs'e, Batı Şeria'dan tarihi Filistin'e kadar İsrail devletinin sömürgeci şiddeti karşısında net ve kararlı bir şekilde Filistin halkının yanında olunduğu belirtilen açıklamada, "Bugün bin bir bilgi kirliliği ve manipülasyonla İsrail'in Gazze'de arka arkaya işlediği insanlık suçları meşrulaştırılmaya çalışılırken, bir kez daha hatırlatıyoruz: Uluslararası hukuk, Filistin halkının kendi evlerine ve mülklerine dönme hakkını korumaktadır. BM Genel Kurulu 1974 tarih ve 3236 sayılı Kararı, Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkını, milli bağımsızlığı ve egemenliğini, ayrıca Filistinlilerin evlerine ve mülklerine dönme hakkını tanımakta ve teyit etmektedir. Yine uluslararası hukuk, sömürgecilik ve yabancı hakimiyet ve tahakküm altındaki halklar için öz savunma hakkını korumaktadır. Bu hali ile bugün Filistin halkını kınama yarışına girişmiş olan uluslararası kurumlara kendi karar ve düzenlemelerini hatırlatmayı da bir borç biliyoruz" ifadeleri kullanıldı.