25 Eylül 2024 Çarşamba

İzmir'de Onur Yürüyüşü başlamadan polis saldırısı

İzmir 11. LGBTİ+ Onur Yürüyüşü henüz başlamadan polis LGBTİ+'lara saldırdı, işkenceyle gözaltına aldı. Gözaltına alınan ve işkence gören LGBTİ+'lar sloganlarla yanıt verdi. 

İzmir'de 11. LGBTİ+ Onur Yürüyüşü için Alsancak'taki Kıbrıs Şehitleri Caddesinde bir araya gelen çok sayıda kişiye yürüyüş saldırmadan polis saldırdı. 

GAZETECİLER HAKARETE UĞRADI, DARP EDİLDİ
Saldırıya sloganlarla yanıt veren LGBTİ+'lar ve İzmir Barosu avukatları sokak ortasında işkenceyle gözaltına alındı. Öte yandan polis işkenceyi belgelemek isteyen gazetecileri de darp ederek alandan uzaklaştırdı. KaosGL.org'da yer alan habere göre polis gazeteci Aslı Alpar'a hakaret etti, darp etti. 

İŞKENCEYLE GÖZALTINA ALINANLARA, ARAÇTA DA İŞKENCE
Gözaltına alınanlara yönelik işkence gözaltı aracında da sürdü. 

MİLLETVEKİLİ ÇUBUK'UN İŞKENCEYİ BELGELEMESİ ENGELLENDİ
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) İzmir Milletvekili Burcu Gül Çubuk, işkenceyi belgelemek istedi ancak polis Çubuk'u da engelledi. Çubuk, "İnsanlara işkence yapıyorsunuz" diyerek tepki gösterdi. 

BARİKATLARI AŞAN LGBTİ+'LAR KORDON'DA AÇIKLAMA YAPTI
Tüm engelleme girişimi ve işkenceye rağmen barikatları aşarak Kordon'a ulaşan LGBTİ+'lar basın açıklamasını okudu. Yasakların kabul edilmediğinin altı çizilen açıklamada, Onur Yürüyüşlerinin kriminalize edilemeyeceğinin altı çizildi. "Bornova Sokak, Esat-Eryaman ve Ülker Sokak gibi Türkiye'nin her bir sokağında kaybettiğimiz trans kadınları, dostlarımızı unutmayacağız ve mücadelemize devam edeceğiz. Ecem Seçkin, Hande Kader, Ahmet Yıldız ve daha birçok nefret cinayetine kurban giden, Türkiye'de kendine bir yaşam hakkı görmeyip intihar eden arkadaşlarımızın hesabını soracağız" denilen açıklamada, trans kadınların maruz kaldığı şiddet hatırlatıldı. 

'TRANS KADINLARIN SESİ OLMAK İÇİN BURADAYIZ'
İşe alınmayarak seks işçiliğine zorlanan transların, yaşam alanları mühürlendiği için sokakta kalmaya zorlandığı da eklendi. Transların sistematik ayrımcılık ve işkenceye uğradığı kaydedilen açıklamada, "Susturulmaya çalışılan, katledilen, intihar eden ve bilhassa Bornova sokakta sistemin şiddetine maruz kalan her trans kadının sesi olmak için buradayız" ifadeleri kullanıldı. 

'SUSTURULAMAYAN HERKES İÇİN YÜRÜYORUZ, BURADAYIZ'
Siyasetçilerin kullandığı nefret söylemlerine, deprem bölgesinde uygulanan ayrımcılığa, fobiye sessiz kalmayacaklarının, direnişin süreceğinin vurgulandığı açıklamada, "Biz bu çarkı da bozacağız, koliye de çıkacağız, eğitimimizi de göreceğiz. Lubunyalar her yerde ve bugün sokaktayız aşşkımmm! Yürüyemeyen, susturulan herkes ve her şehir için yürüyoruz. Var olduğumuz zaman boyunca, haklarımızı alana kadar, eşitlenene kadar buradayız" denildi.