24 Eylül 2024 Salı

İzmirli gazeteciler: Savaş haberi yazmak istemiyoruz

Filistin-İsrail arasındaki savaşta 17 gazetecinin katledilmesine ilişkin İzmir'de düzenlenen açıklamada, "Biz, İzmirli gazeteciler olarak savaş haberi yazmak istemiyoruz" dedi.

Filistinli 14 direniş örgütünün siyonist İsrail'e karşı Aksa Tufanı Operasyonu ardından başlayan savaş sürüyor. Siyonist İsrail'in Filistin halkına yönelik soykırım saldırıların haberini takip eden 17 gazeteci yaşamını yitirdi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Filistin ve İsrail arasında yaşanan savaşta, yaşamını yitiren gazeteciler için bir araya geldi. "Savaşa hayır! Savaş haberi yazmak istemiyoruz" yazılı pankartın taşındığı açıklamada sık sık "Savaşa hayır barış hemen şimdi", "Savaşın sesi olmayacağız" ve "Özgür basın susturulamaz" sloganları atıldı.

Basın metnini okuyan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, gazeteciler olarak İsrail'in Filistin halkına uyguladığı acımasız katliamı kında kınadıklarını belirtti.

Sadece Gazze'de yaşayanlar değil, bölgede görev yapan gazetecilerin de hayatlarını kaybettiğini ifade eden Gappi, "Halkı bilgilendirme görevini yapan gazetecilere yönelik katliamlar akıl almaz boyutlardadır. Bugüne kadar Filistin'de yaşanan gerçekleri görünür kılan en az 17 gazeteci katledilmiştir. Bunların içinde Filistin'de yaşayan ve evinden alınarak öldürülen gazeteciler de bulunmaktadır. Öldürülen gazetecilerin 13'ü Filistinli, 3'ü İsrailli, 1'i de Lübnanlı. 3 gazeteci de kayıp. Gazeteciler olarak, bizler savaş haberlerini yazmak istemiyoruz. Öldürülen masum insanların sayılarını vermek, aç, susuz, evsiz, yarınsız kalan bir halkın çaresizliğini görüntülemek istemiyoruz" dedi.

Gappi, başta uluslararası kuruluşlar olmak üzere tüm ülkelerin bölgede barış için harekete geçmesi gerektiğini kaydederek, "Bizler hayata, haberleriyle katkı sunan gazetecileriz. Fikir işçileriyiz. Ülkemizin ve bulunduğumuz coğrafyanın daha müreffeh ve barışçıl olması düsturuyla mesleğini yapanlarız ve barış gazeteciliğinden vazgeçmeyeceğiz! Tarafı ve kimliği ne olursa olsun insan ölümünü ve canlı katliamını kabul etmiyoruz. Biz, İzmirli gazeteciler olarak savaş haberi yazmak istemiyoruz. Bu nedenle uluslararası kamuoyunu ve tüm meslektaşlarımızı savaşa karşı durmaya, savaşa hayır demeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.