23 Eylül 2024 Pazartesi

Kadın çalışanlara uygulanan mobbing ve sürgünlere ilişkin açıklama

Kayyum yönetimindeki belediyelerde kadın çalışanlara uygulanan mobbing ve sürgünlere ilişkin açıklama yapan Tüm Bel-Sen Diyarbakır Şubesi Kadın Meclisi, "Kadınların varlığını kabul etmeyen zihniyete buradan bir kez daha sesleniyoruz; kadının işinden, ekmeğinden, emeğinden, yaşamından ve haklarından elinizi derhal çekin" dedi. 

Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) Diyarbakır Şubesi Kadın Meclisi, kayyum yönetimindeki belediyelerde özellikle kadın çalışanlara uygulanan mobbing ve sürgünlere ilişkin şube binasında basın toplantısı düzenledi. 

"Kadın çalışanlara yönelik mobbing ve sürgünler kabul edilmez" pankartının açıldığı toplantıda konuşan Tüm Bel-Sen Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Nihal Yanık, iktidarın atadığı kayyumlar ve yönetici kadrosunun; özellikle kadın personellere sözlü tacizde bulunduğu, mobbing ve baskıya maruz bıraktığını belirtti.

'AYRIM VE EŞİTSİZLİK SON BULANA DEK MÜCADELE EDECEĞİZ'
Yanık, Diyarbakır DİSKİ Genel Müdürü'nün kadın çalışanlar üzerinde uyguladığı sürgün ve mobbinge karşılık sendika olarak defalarca kendisiyle görüşmelerine rağmen genel müdürün bu tutumundan vazgeçmediğini aktardı. Her hafta kadın personellerin farklı birimlere sürgün edilmelerinin devam ettiğine değinen Yanık, "Kadınları çalışmaktan ve mücadele etmekten caydırma gayreti içerisinde olan kayyımın yönetici kadrosu şunu iyi bilmelidir ki; uygulanan bu cinsiyetçi ayrımcılık ve eşitsizlik son buluncaya dek mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz" diye belirtti.

'DİSKİ GENEL MÜDÜRÜ TUTŞİ, ÜYELERİMİZE MOBBİNG UYGULUYOR'
Kameraman kadrosuyla işe başlayan fakat kayyum yönetimi tarafından odasından alınarak bilgisayar ve arşivine el konulan üyeleri Beyda Yıldız'ın yaşadığı durumu örnek gösteren Yanık, "Bununla beraber bahsi geçen Diski Genel Müdürü Fırat Tutşi, üyemiz üzerindeki mobbingi artırarak sözlü tacize varan eylemlerde bulunmuştur. Üyemiz daha sonra kendi kadrosu dışında başka bir birime sürgün edilmiş orada da aynı yaklaşıma maruz kalmıştır" dedi.

'YASALARI YOK SAYARAK AYKIRI VE KEYFİ MUAMELE SÜRÜYOR'
Devlet Memurları Kanununun 45'inci Maddesini hatırlatan Yanık, "Hiç bir memur sınıfının dışında ve sınıf derecesinin altında çalıştırılamaz. Diski Genel Müdürü ve üst yöneticiler yasaları yok sayarak aykırı ve keyfi bir muamale sürdürmektedir. Üyemizin taziye hastalık vb. durumlarda aldığı idari izinler ve heyet raporları kabul edilmemekle beraber, hakkında onlarca kez haksız ve hukuksuz yere soruşturmalar açılmıştır. Üyemiz ilçeye sürgün edilmiş bu süre zarfında beyin kanaması geçirmiştir. Tedavisi devam eden üyemize gidiş gelişiyle ilgili ne bir servis ne de bir araç hizmeti verilmemiştir. Devlet memurları kanununda kurum personele servis imkanı sağlamak zorundadır" ifadelerini kullandı.

'KADININ EMEĞİNDEN, YAŞAMINDAN, HAKLARINDAN DERHAL ELİNİZİ ÇEKİN'
Artan mobbinglere karşı toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Yanık, şöyle devam etti: "Kadınlara uygulanan mobbing, baskı ve sözlü taciz, şiddetin faktörlerinden biridir ve kadına yönelik şiddetin her türlüsü politiktir. Toplumsal cinsiyet eşitliği yaşamın her alanında sağlanmalıdır. Cinsiyetçi ve tekçi politikalara karşı kadın dayanışmasından aldığımız güçle haklarımızı savunmaya devam edeceğiz. Kadınların varlığını kabul etmeyen zihniyete buradan bir kez daha sesleniyoruz; kadının işinden, ekmeğinden, emeğinden, yaşamından ve haklarından elinizi derhal çekin."