23 Eylül 2024 Pazartesi

Kadınlar 13 yaşındaki Eyide'nin katledilmesini protesto etti

Çocuk yaşta evlendirilmeyi kabul etmediği için kurşunlanarak katledilen 13 yaşındaki Eyide El Seîdo için Qamişlo, Rakka, Ayn İsa ve Hesekê'de protesto eylemleri gerçekleştirildi.

Çocuk yaşta zorla evlendirilmeyi kabul etmeyen 13 yaşındaki Eyide El Seîdo'nun ailesindeki erkekler tarafından katledilmesi Rakka, Ayn İsa ve Hesekê'de yapılan eylemlerle protesto edildi. Kadınlar, katillerden hesap sorulmasını istedi.

Hesekê'de kadınlar Toplumsal Adalet Divanı önünde bir araya geldi. Hesekê Meclisi Eşbaşkanı Semer Abdullah ve Kongreya Star üyelerinden oluşan bir heyet, kadınlar adına Toplumsal Adalet Divanı'na dilekçe verdi, katillerin cezalandırılmasını istedi.

Qamişlo'da Sara Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Örgütü, Hesekê'de katledilen Eyide El Seîdo için basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kadınlar, "Kadına şiddete hayır", "Hep birlikte şiddete karşı duralım" ve "İnsanlık dışı suçlara karşı durun" yazılı dövizler taşıdı.

Açıklama yapan Reca Îsa, "Eyide El Seîdo'nun katledilmesini kınıyor, baskı ve zulme yeter diyoruz. İlgili güvenlik kurumlarına bu suça sessiz kalmaması ve suçluların cezalandırılması için çağrı yapıyoruz" dedi. Tüm demokratik kitle örgütlerine kadına yönelik şiddetin karşısında durma çağrı yapan Reca Îsa, "Bu tür suçların bir daha tekrarlanmaması için suçlulardan hesap sorulmalı. Bu açıklama kadınların şiddetin her türlüsüne karşı gerçekleştireceği eylemlerin başlangıcı olacaktır" diye belirtti.

Rakka'da Zenûbiya Kadın Topluluğu üyeleri, "Kadın katliamlarına hayır" ve "Kadına yönelik şiddete hayır" yazılı pankartlar açarak Eyide El Seîdo'nun katledilmesini protesto etti.

Kadınlar adına açıklama yapan Sewsen El Hesen, "Bir grup erkek, küçük bir kız çocuğunu katletti. Bu insanlığa karşı vahşi bir suçtur. Hangi namus böyle bir saldırıyı meşrulaştırabilir? Hesekê'deki insanlık dışı olayı bir kez daha kınıyoruz. Suçluların bir an önce adalet önüne çıkarılmasını ve en ağır biçimde cezalandırılmasını talep ediyoruz" diye belirtti.

Ayn İsa'da da kadınlar Eyide El Seîdo için eylem yaptı. Kadınlar adına açıklama yapan Kongra Star Üyesi Cihan El Ali, "Kadını her türlü haktan mahrum gören bakışı tümden reddediyoruz. Böylesi bir suçu işleyenler kadınlara korku salmaya çalışmaktadır. Benzer suçların önünün alınması için herkes sorumluluk almalıdır" diye konuştu.