23 Eylül 2024 Pazartesi

Kadınlar sokaktan haykırdı: İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz

İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlükten kaldırılmasına karşı bir kez daha sokaklardan haykırdı. Birçok kentte "İsyandayız" çağrısıyla eylem düzenleyen kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" dedi. 

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir gece yarısı kararnamesiyle çekilme kararı aldığı İstanbul Sözleşmesi'ne kadınlar sahip çıkıyor. "İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz" diyen kadınlar, kararın geri alınması için "İsyandayız" çağrısıyla bir çok kentte sokağa çıktı.

BURSA
Bursa Kadın Platformu öncülüğünde Fomara Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar, polisin engellemelerine rağmen Kent Meydanı'na yürüdü. Kadınların mücadelesi sonucu polis, barikatı açmak zorunda kaldı.

Kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nin hayatlarının güvencesi olduğunu ve vazgeçmeyeceklerini söyleyerek şu talepleri sıraladı: "Eşit yurttaşlık hakkımızın garanti altına alınması için hayatın her alanında somut adımlar atılmasını istiyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin yasalarda ve hayatın her alanında sağlanmasını istiyoruz. Çocuk yaşta evlilikleri ve çocuk istismarını önlemesi gerekirken aksine teşvik eden, kolaylaştıran ya da göz yumanların soruşturulmasını ve cezalandırılmasını istiyoruz. Tüm şüpheli kadın ve LGBTİQ ölümlerinin mercek altına alınmasını, faillerin ve soruşturmaların kapatılmasında rolü olanların cezalandırılmasını istiyoruz."

MUĞLA
Menteşe Kadın Platformu "İstanbul Sözleşmesi Bizim" demek için Sınırsızlık Meydanı'nda bir araya geldi. Menteşe Kadın Platformu adına açıklama yapan Eylem Ölmezoğlu "Bu topyekûn saldırılara karşı her yerde ve hep birlikte mücadele edeceğiz, İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeme kararlılığımızı, direnişimizi her geçen gün daha da büyüteceğiz İstanbul sözleşmesi bizim, vazgeçmeyeceğiz! İstanbul Sözleşmesi Yaşatır, İstanbul Sözleşmesini Yaşatacağız- İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmeyeceğiz!" dedi.

İstanbul Sözleşmesi'ni savunan kadınlar, Bodrum'da da sokaklardaydı. Bodrum Kadın Ağacı önünde biraraya gelen kadınlar, isyanlarını haykırdı. Açıklamayı yapan Bodrum Kadın Kollektifi üyesi Nurgül Tarım, "Biz kadınlar, bugünü tarihe not ediyoruz. İstanbul Sözleşmesinden, tek bir adamın imzasıyla çıkılamaz. Ulusal eylem planı açıklayacaklarmış! Erkek şiddetini besleyen, eşitsizliği ve ayrımcılığı kabul etmemizi isteyen politikaların savunucusu ve uygulayıcısı olan erkek siyasetine, Bodrum'dan bir sözümüz var: Siz istediğiniz planı yapın! Biz kadınlar, haklarımız ve hayatımız için koltuklarınızı yerle bir etmeye, erkek siyasetinizi devralmaya geliyoruz" dedi.

BALIKESİR
Balıkesir Kadın Platformu, Balıkesir Ali Hikmet Paşa Meydanında "İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmiyoruz" diyerek basın açıklaması yaptı.

ÇANAKKALE
Çanakkale'de kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmediklerini ve vazgeçmeyeceklerini haykırmak için Çanakkale Saat kulesi önünde toplandılar. Alkışlarla, sloganlarla yürüyen kadınlar polisin "yürüyemezsiniz" müdahalesi karşısında geri adım atmayarak yürüyüşlerini sürdürdüler.

DERSİM: KADINLARIN İSYANINI BASTIRAMAYACAKLAR
Dersim Kadın Platformu Seyid Rıza Meydanı'nda açıklama yaptı. Platform adına konuşan Naciye Turan, "Kadınların sesini, isyanını bastıramayacaksınız" dedi. Turan, "Tek adam rejiminiz, haklarımızı ve kazanımlarımızı gasp edemeyecek. Çözümsüz değiliz. Umudumuz diri ve güçlüyüz. Dersim Kadın Platformu olarak yaşamlarımızdan, haklarımızdan eşit ve özgür yaşam mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz. Sözleşmenin resmen yürürlükten kalkacağı bugün tekrar söylüyoruz; ne İstanbul Sözleşmesi gibi kadınlar için yaşamsal önemdeki bir sözleşmenin tarafı olmak ne de sözleşmeden çekilme kararı vermek tek adamın iki dudağının arasından çıkan bir söze bağlı değildir. Kadınların yaşamlarına ilişkin böylesi önemli bir kararın, iktidarın kirli ittifak ilişkilerine kurban edilmesini kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Dersim'in Pülümür ilçesine bağlı Kocatepe köyünden kadınlar da sözleşmeden çekilme kararına tepki gösterdi. Kadınlar yaptıkları açıklamayla kadınların yaşamının sürekli baskı altına alınmaya çalışıldığını sözleşmeden çekilme kararının da bunun bir parçası olduğunu, İstanbul Sözleşmesinden ve kolay kazanmadıkları haklarından vazgeçmeyeceklerini dile getirdi.

MALATYA: HER YERDE MÜCADELEDEYİZ

Malatya Demokratik Kadın Platformu Merkez Postanesi önünde "Bugün de yarın da İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz. Asla itaat etmiyoruz!" şiarıyla basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı Malatya Demokratik Kadın Platformu adına okuyan Sakine Doğan, "Birileri bugün haklarımızı elimizden alarak, şiddet faillerini sevindirerek, bizi erkek şiddeti karşısında biraz daha korumasız bırakarak kazandıklarını, bizi sindirebileceklerini, susturabileceklerini, hayatlarımızı rehin alabileceklerini sanabilir. Elmalı'da olduğu gibi çocuk istismarını serbest, gökkuşağını, bizim bu sokaklarda yürümemizi suç kılabileceklerini sanabilir. Şirin Ünal, Zaynal Abakarov, Musa Orhan, Rahmi Akman, Tolga Ağar gibilerinin cezasızlığın verdiği pervasızlıkla hayatı biz kadınlara, çocuklara, LGBTİ+lara sonsuza kadar dar edebileceğini sanabilir. Çok yanılıyorlar" dedi.

Hukuksuz kararların kadınlar nezdinde yok hükmünde olduğunu söyleyen Doğan,"Buradan bir kez daha ilan ediyoruz: Bizim için bitmedi. Biz her gün yeniden başlıyoruz, hayatın her alanında, her yerde, her an mücadele ediyoruz. Çok iyi biliyoruz ki biz İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatacağız. Yüzyıllardır süren bu mücadele emeğimizle, bedenlerimizle, kimliklerimizle, arzularımızla eşit, özgür, erkek-devlet şiddetine maruz kalmadan yaşayana kadar da bitmeyecek. Biz lütuf değil eşitlik istiyoruz. 20 Mart'tan beri katilleri değil kadınları, LGBTİ+ları engellemek için yaptıkları her şeye rağmen sokaklardayız, her yerdeyiz. Çünkü bu bizim için bir hayat mücadelesi! Nasıl bu sözleşmeyi mücadelemizle var ettiysek, bugünden sonra da daha eşit, daha özgür günleri birlikte var edeceğiz. Yaşasın kadın dayanışması!" diyerek açıklamayı sonlandırdı.

KAYSERİ
Cumhuriyet Meydanı'nda Kayseri Kadın Platformu'nun çağrısıyla bir araya 15 kadın örgütü üyesi kadınlar önce oturma eylemi yaptı. "Sözleşme bizim vazgeçmiyoruz" diye haykıran kadınlar "İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmiyoruz" harflerinin yazdığı dövizleri taşıdı. Oturma eylemi sonrasında açıklama yapılı, "Düzenlemenin mahiyeti gereği ya da Cumhurbaşkanı’nın Devletin başı sıfatıyla yaptığı ve devletin yüksek menfaatini ilgilendiren işlemlerine karşı yargı yolunun kapalı olduğu iddia edildi. İstanbul Sözleşmesi devletin hangi yüksek menfaatine aykırılık teşkil etmektedir. Bu ülkede her gün ölümle ve şiddetin her haliyle yüz yüze bırakılan kadınlar, hayatlarının ilk çağlarında istismarla yüz yüze kalan çocuklar bu devletin hangi menfaati tehlikeye sokmaktadır" diye soruldu.

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının, ev içi şiddet vakalarını artıracağını savunulan açıklmada, yürütmeyi durdurma kararının verilmesi gerektiğini ifade etti. Açıklamada, "2003’te öldürülen kadın sayısı 83 iken, 2020’de öldürülen kadın sayısı 300 oldu. 2021 yılının ilk 6 ayında ise 185 kadın öldürüldü. Kadın cinayetleri artık o kadar meşrulaştı ki giderek vahşileşti, kadınlar sokak ortasında fiziksel şiddete maruz bırakılarak, boğazı kesilerek, balkondan atılarak, çocuklarının gözleri önünde işkence yapılarak, yakılarak, üzerine beton dökülerek katledildiler. Tüm bunlar karşısında biz kadınlar İstanbul Sözleşmesini uygulatmayı boynumuzun borcu biliyoruz." ifadelerini kullanıldı.

ARTVİN-HOPA
Karadeniz Kadın İnisiyatifi'nin çağrısıyla bir araya gelen kadınlar ve LGBTİ+'lar ellerinde "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" yazılı pankartla Hopa eski hastane önünde toplandı. Yaklaşık 1,5 kilometre boyunca sloganlarla yürüyüş yapan kadınlar, yoğun polis önlemlerinin olduğu alanda basın açıklaması yaptı. Kadınlar "Türkiyenin bir çok yerinde olduğu gibi Hopa'da da sözleşmeden vazgeçmediğimizi, mücadelemizi sürdüreceğimizi söylemek için buradayız. On yılarca süren mücadeleden doğan haklarımıza bir gecede bir kişinin iki dudak arasında söyleyeceği şey ile yok sayılamaz" dedi.

Açıklamanın ardından Hopa Kadın Tiyatrosunda Sevil Topal ve Diş hekimi Alev Aktürk sokak tiyatrosunu gerçekleştirdi. Daha sonra Rize Fındıklı Belediyesi Kadın Korosu alandaki tüm kadınlarla türkü söyledi.

MANİSA
Manisa Kadın Platformu, "İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz" diyerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Manolya Meydanı'nda yapılan açıklamada kitle adına SES Manisa Şube Eşbaşkanı Figen Pehlivan Demirel konuştu. Geleceklerinden de İstanbul Sözleşmesi'nden de vazgeçemeyeceklerini ifade eden Demirel, "Artık tek bir kadının, çocuğun, LGBTİ+ bireyin şiddete uğramasına, tacizine, ölümüne tahammülümüz kalmamıştır. Biz hayatlarımızdan, geleceğimizden sizlere inat vazgeçmiyoruz" diyerek mücadele çağrısında bulundu.

MERSİN
Mersin Kadın Platformu'nun çağrısıyla Kushimoto Sokağı'da bir araya gelen kadınlar sahil yolunda yürüyüş yaptı. "İstanbul Sözleşmesi bizimdir vazgeçmiyoruz" pankartının açıldığı eyleme HDP Milletvekili Fatma Kurtalan da katıldı. Polis yürüyüşü engellemek istedi, kadınların önüne barikat kurdu. Kadınlar kurulan barikatı aşarak sahil yolunda yürüyüşlerini tamamladı, "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" dedi.

MERSİN-TARSUS
Tarsus Kadın Platformu ise Yarenlik'te basın açıklaması yaparak İstanbul Sözleşmesi için mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Basın açıklamasını Eğitim Sen Tarsus Şube Başkanı Yasemin Yücel okudu.

URFA
Urfa Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılmasına karşı Eğitim Sen Urfa Şube binasında açıklama yaptı. Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği Yöneticisi Selma Köroğlu, verilen kararın yok hükmünde olduğunu belirtti.

DENİZLİ
"İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmeyen Denizlili Kadınlar", İstanbul Sözleşmesi'nden çıkma kararına tepki göstererek, Çınar Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan Sevil Özdemir "1 Temmuz'dan sonra da İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi. Özdemir, kadınlar olarak kazanılmış haklarının hiçbirinden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

ELAZIĞ
Elazığ Emek ve Demokrasi Güçleri'nden kadınların çağrısıyla Öğretmenler Evi Meydanı'nda açıklama yapıldı. "İstanbul Sözleşmesi uygulansın", "Koruma, AK'lama, yargıla" dövizlerinin taşındığı eylemde yapılan açıklamada, "Mücadeleyle kazandığımız, artık bütün toplumun kabul ettiği haklarımızın bir tekinden bile vazgeçmeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesini nasıl kazandık ise öyle savunmaya devam edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi'nden değil önümüzden çekilin!” denildi.

ESKİŞEHİR
Eskişehir'de kadınlar "Güvencemizden vazgeçmiyoruz ve sizlere etkin uygulatacağız" diye haykırdı. Adalar Porsuk Mevkii'nde bir araya gelen kadınlar Ulus Anıtı önüne yürüdü. Üzerinde 'İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz' yazılı mor balonlarla yürüyen kadınlar, İsmet İnönü Caddesi'ni yürüyüş esnasında mor balonlarla süsledi. Yürüyüş boyunca sık sık "Sözleşmeyi değil, cinayeti engelle", "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" sloganları atan kadınlar, Sözleşme'nin kazanımlarından asla vazgeçmeyeceklerini haykırdı. 

MANİSA
Manisa Kadın Platformu, "İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz" diyerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Manolya Meydanı'nda yapılan açıklamada kitle adına SES Manisa Şube Eşbaşkanı Figen Pehlivan Demirel konuştu. Demirel, "Artık tek bir kadının, çocuğun, LGBTİ+ bireyin şiddete uğramasına, tacizine, ölümüne tahammülümüz kalmamıştır. Biz hayatlarımızdan, geleceğimizden sizlere inat vazgeçmiyoruz" diyerek mücadele çağrısında bulundu.

HATAY
Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu, Atatürk Parkı'nda yaptıkları basın açıklamasıyla İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlükten kaldırılmasına tepki gösterdi. Kadınlar adına basın metnini okuyan Göksu Göktürk, "Bugün de yarın da İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz. Asla itaat etmiyoruz. Nasıl bu sözleşmeyi mücadelemizle var ettiysek, bugünden sonra da daha eşit, daha özgür günleri birlikte var edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi bizim! Vazgeçmiyoruz! İstanbul Sözleşmesi yaşatır! İstanbul Sözleşmesi'ni hep birlikte yaşatacağız" dedi. 

İskenderun Kadın Platformu, Eski Bit Pazarı'nda yaptıkları basın açıklamasında "Korkmuyoruz susmuyoruz biat etmiyoruz", "İsyanımız büyüyor sokağı örgütlüyoruz", "Haklarımızdan, hayatlarımızdan sözleşmeden vazgeçmiyoruz" sloganları attı. İskenderun Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Avukat Mehtap Sert, Türkiye'nin dört bir tarafından kadınlar ve kadın artılar yine sokaklarda olduğunu belirterek, "Bizler kazanılmış  haklarımızdan, hayatlarımızdan ve güvencemiz İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyen kadınlarız" dedi.

ADANA
Adana'da kadınlar İnönü Parkı'nda bir araya geldi. İstanbul Sözleşmesi konusunda kararlı olan kadınlar coşkulu bir etkinlik gerçekleştirdi. Kadınlar adına basın açıklamasını okuyan Ayşe Bezeyiş, lütuf değil eşitlik istediklerini belirtti.

KOCAELİ
Kadınlar Kocaeli'de Belediye İşhanı'ndan İnsan Hakları Parkına yürüyüş gerçekleştirdi. Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi, Kocaeli Kadın Platformu ve Kadın Meclisleri'nin çağrısıyla bir araya gelen kadınlar bir gecede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla feshedilen İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkacaklarına dair kararlılıklarını dile getirdi. Kadınlar "İstanbul Sözleşmesi yaşatır", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Jin Jiyan Azadi" sloganları attı.

ANTALYA
Antalya Kadın Platformu, Kapalı Kışlahan Meydanı'nda yaptıkları basın açıklamasıyla İstanbul Sözleşmesi'nden çıkma kararına tepki gösterdi. "Yaşamak istiyoruz, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" pankartını açan kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi yaşatır", "Kadınlar birlikte güçlü", "Erkek devlet şiddetine son" dövizlerini taşıdı.

Açıklamayı kadınlar adına Songül Şarklı okudu. Şarklı, Elmalı'da 6 ila 9 yaşındaki çocuklara cinsel istismarda bulunan faillerin çocukların yazılı ve resimli anlatımı ile adli tıp raporuna rağmen tahliye edildiğine dikkati çekerek, derhal tutuklanmalarını istedi. "İstismarı aklama sözleşmeyi uygula" diyen Şarklı, "Sözleşmeyi mücadelemiz ile var edenler bizleriz. Sokakta kazandık sokakta savunacağız. Eşitlikten, özgürlükten yana olan herkesi İstanbul Sözleşmesi'ni savunmaya ve sözleşmenin hükümlerini bulunduğumuz tüm zeminlerde uygulamaya davet ediyoruz. Biz bitti demeden bitmez. Bu yasalar yasaklar kararnameler sokaktan geçmez" dedi.

ORDU
Ordu'nun Fatsa ilçesinde bir araya gelen Fatsa Kadın Dayanışması üyeleri ise Fatsa'da devam eden siyanürlü altın madenine karşı başlatılan "Sessiz Çığlık" eylemine destek verdi. "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" ve "İstanbul Sözleşmesi uygulansın" dövizleri atan kadınlar sözleşmenin önemine vurgu yaptı.

SİNOP
Sinop Kadın Platformu üyeleri kent merkezinde bulunan Uğur Mumcu Parkında bir araya geldi. Platform adına basın açıklamasını okuyan Asuman Aydoğdu, "Bugün de yarın da İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz. Asla itaat etmiyoruz. Biz lütuf değil eşitlik istiyoruz. Bir kere daha söylüyoruz: İstanbul Sözleşmesi, toplumsal cinsiyet temelli şiddetle mücadelede bugüne kadar kaleme alınmış en kapsamlı ve en temel hukuksal metin ve uluslararası sözleşme. Temelini ise kadınların yüzyıllardır savundukları eşitlik talebi oluşturuyor. Eşitlik talebi reddedilerek erkek şiddetiyle mücadele edilemez, yalnızca şiddet yeniden üretilir. Devletin yaşam haklarını korumakla yükümlü olduğu yurttaşları eşit kabul etmemesi, itaate, ikincil olmaya zorlaması demektir. Nasıl bu sözleşmeyi mücadelemizle var ettiysek, bugünden sonra da daha eşit, daha özgür günleri birlikte var edeceğiz" diye konuştu.

SAMSUN
Samsun Kadın Dayanışması, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesini yaptığı yürüyüş ve açıklamayla protesto etti.

Gazi Caddesi eski Vergi Dairesi önünde biraraya gelen kadınlar, Çiftlik Akbank önüne sloganlarla yürüdü. Yürüyüşün ardından basın açıklamasını Betül Aksu, Züleyha Mangan, Eda Akdeniz, Hümeyra Başkan okudu.

Açıklamada, "İstanbul Sözleşmesi, toplumsal cinsiyet temelli şiddetle mücadelede bugüne kadar kaleme alınmış en kapsamlı ve en temel hukuksal metin ve uluslararası sözleşme. Temelini ise kadınların yüzyıllardır savundukları eşitlik talebi oluşturuyor. Eşitlik talebi reddedilerek erkek şiddetiyle mücadele edilemez, yalnızca şiddet yeniden üretilir. Çünkü erkeklerin kadınları 'gece o saatte orada ne işi vardı', 'yemeğin tuzu eksikti', 'beni terk etmeye kalktı' gibi gerekçelerle öldürme, LGBTİ+'lara şiddet uygulama cüretini kendilerinde görmelerinin en temel nedeni toplumsal cinsiyet eşitsizliği! Bununla mücadele eden sözleşme ve yasaları uygulamak yerine 'Biz başka eylem planı yapacağız' demek kadınların hakları ve hayatlarıyla alay etmektir. Devletin yaşam haklarını korumakla yükümlü olduğu yurttaşları eşit kabul etmemesi, itaate, ikincil olmaya zorlaması demektir. Nasıl bu sözleşmeyi mücadelemizle var ettiysek, bugünden sonra da daha eşit, daha özgür günleri birlikte var edeceğiz" denildi.