28 Eylül 2024 Cumartesi

Kaya: Tecrit tüm toplumu sarmış durumda

HDP'nin İmralı tecridine karşı adalet nöbeti 24'üncü gününde devam etti. Söz alan Dilşat Canbaz Kaya, tecridin tüm toplumu etkisi altına aldığını dile getirerek, herkesin ses çıkarması gerektiğinin altını çizdi.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) İmralı tecridine karşı adalet nöbeti 24'üncü gününde Meclis önünde devam etti. "İmralı'da hukuk uygulansın", "Savaşa ve tecride son", "Tecrit insanlık suçudur" dövizleri taşıyan milletvekilleri Şevin Coşkun, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Murat Sarısaç, Kemal Peköz, Murat Çepni, Hasan Özgüneş, Nusrettin Maçin, İmam Taşçıer, Ali Kenanoğlu, Erdal Aydeniz, Muazzez Orhan, Dilşat Canbaz Kaya, Züleyha Gülüm, Celadet Gaydalı adına Dilşat Canbaz Kaya söz aldı.

İnsan haklarının kişilere göre uygulanamayacağının altını çizen Kaya, İmralı'da PKK lideri Abdullah Öcalan ve diğer tutsaklara özel bir hukuk uygulandığını vurguladı. "İmralı'da sayın Öcalan şahsında ağır ve mutlak bir tecrit yaşanıyor. Bu mutlak tecride karşı tüm toplum olarak ses çıkarmamız gerekiyor" diyen Kaya, tecridin tüm toplum üzerinde sürdüğünü belirtti.

Hapishanelerde yüzlerce ağır hasta tutsak olduğunu, tutsakların tedavilerinin yapılmadığını, infazlarının yakıldığını, sürgün ve çıplak arama uygulamalarının yaygınlaştığını söyleyen Kaya, Türkiye ve Kürdistan hapishanelerinde ağır tecrit koşulları yaşandığını dile getirdi.

"Tecrit sadece hapishanelerde değil tüm toplum üzerinde, kadınların üzerinde, hak ve temel özgürlükler üzerinde, en ufak basın açıklamamızda yaptığımız eylemlerde polis ablukası ile karşı karşıyayız" ifadelerini kullanan Kaya, gençlerin, işçilerin, kadınların, Alevilerin ve tüm ezilenlerin tecritle sıkıştırılmak istendiğine dikkat çekti. Ülkenin açık bir hapishaneye çevrildiğini kaydeden Kaya, buna sessiz kalmanın tüm toplumu tecrit altına almaya hizmet ettiğini ifade etti.

Bu durumu AKP ve MHP iktidarının yarattığını dile getiren Kaya, şöyle devam etti: "Her ağzımızı açtığımızda suçla karşı karşıyayız, herkes suçlu ve terörist ilan ediliyor. Kadınlar, taleplerini dile getirdikleri için yargılanıyorlar. Bugün bilim insanları, hukukçular yargılanıyor bu ülkede. Biz HDP grubu olarak, bu ülkenin yarısı olarak kadınları, Alevileri, gençleri, işçileri, ezilen tüm emekçileri İmralı tecridine karşı ses olmaya ve buna itiraz etmeye ve tüm toplumu da buna ses çıkarmaya çağırıyoruz. Çünkü bu tecrit hepimize uygulanıyor ve bütün ülkeyi sarmış durumda. Talepleri yineliyoruz. Sayın Öcalan'ın ailesi ve avukatlarıyla görüşmesinin gerçekleşmesini bir kez daha talep ediyoruz."