21 Eylül 2024 Cumartesi

Kayıp yakınları Hakkari'de taleplerini sıraladı

Hakkari'de açıklama yapan kayıp yakınları ve İHD üyeleri, kayıpların akıbetinin açıklanması ve cezasızlık politikalarının son bulması için mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti, taleplerini sıraladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi, "17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası" kapsamında 5 talebin deklere edildiği bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklama Yüksekova ilçesine bağlı Sanat Sokağı'nda yapıldı. Açıklamaya, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Yüksekova ilçe örgütü yöneticileri, Yüksekova Belediyesi Eşbaşkanları ve Meclis üyeleri, Barış Anneleri, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Hakkari Şubesi, Hakkari Barosu üyeleri ve kayıp yakınları katıldı. Açıklamada, "failler belli kayıplar nerede" yazılı pankart açıldı.

BASKIN: SORUMLULAR ER YA DA GEÇ HESAP VERECEKTİR
Kayıp yakını Eren Baskın, bin haftadır kayıp yakınları olarak, yakınlarının akıbetini sorduklarını söyledi. Eren, rakamların bir anlam ifade etmediği, anlatmak istedikleri konunun adaletsiz bir durumun ifşası olduğunu söyledi. Adil yargılanmanın olacağına dönük umutlarının olduğunu ifade eden Eren, "Zaman aşımı hedefiyle sonlandırılan davaların içerisinde yargılananlar yaptıklarını itiraf etse bile yargılanmayacaktır. Karşı durduğumuz durum tam olarak budur. Bir kayıp çocuğu ve burada toplanan yakınları olarak kayıplarımızın akıbetini öğrenmek istiyoruz. Bininci haftamızda tüm dünyaya, dünyanın en uzun soluklu eylemselliğini bir kez daha hatırlatıyoruz. Şili ve Arjantin'de direnen annelerin tamamı ne kadar süre geçerse geçsin kazandıysa, sıra bizde ve biz  de kazanacağız. Ne kadar süre geçerse geçsin sorumlular adil yargı önünde er ya da geç hesap verecektir" dedi.

İHD Hakkari Şube Eşbaşkanı Sibel Çapraz, şu talepleri sıraladı:
🔹"Kayıplarımızın akıbeti açıklansın, failleri koruyan cezasızlık politikasına son verilsin.
🔹 Gözaltında kaybetme suçu Türk Ceza Kanunu'nda insanlığa karşı suç olarak düzenlensin ve zamanaşımı ile kapatılan soruşturma ve dava dosyaları yeniden açılarak etkin soruşturmalarla ceza adaleti sağlansın.
🔹Birleşmiş Milletlerin Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşmesi derhal imzalansın ve uygulansın.
🔹Kayıp yakınlarının acılarını ve taleplerini dile getirdikleri başta Cumartesi Anneleri tarafından gerçekleştirilen eylemler olmak üzere bütün toplumun toplanma ve ifade özgürlüğünü hedef alan engel ve kısıtlamalara son verilsin.
🔹Hak savunucuları olarak temel hak ve özgürlüklerimize sahip çıkıyor, hukuku ve vicdanı yok sayan politikalara itiraz ediyoruz."