28 Eylül 2024 Cumartesi

Kayıp yakınlarından hakikat çağrısı

Batman, İzmir ve Diyarbakır'da yan yana gelen kayıp yakınları, gözaltında kaybedilen İsmail Bahçeci ve Mehmet Özdemir'in akıbetini sordu.

Hak savunucuları ve kayıp yakınları, Batman, İzmir ve Diyarbakır'da gözaltında kaybedilenlerin akıbetini sormaya devam etti.

BATMAN
İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ve kayıp yakınları, eylemlerinin 561'inci haftasında Gülistan Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını Abdulrezzak Katmaz okudu.

Türkiye'de çok sayıda insanın gözaltında kaybedildiğini söyleyen Katmaz, hak savunucuları ve kayıp yakınları olarak gerçeklerin gün yüzüne çıkması ve sorumlulardan hesap sorulması için ısrarlarını sürdüreceklerinin altını çizdi.

24 Aralık'ta İstanbul'da gözaltına alınıp kaybedilen İsmail Bahçeci'nin hikayesini kamuoyuyla paylaşan Katmaz, Bahçeci'nin Marmara Üniversitesi öğrencisi ve Türkiye Öğrenci Dernekleri Federasyonu başkanı olduğunu söyledi. Bahçeci'nin defalarca gözaltına alındığını ve ağır işkenceler gördüğünü kaydeden Katmaz, polis baskınları nedeniyle Bahçeci'nin evden ayrılmak zorunda kaldığını ifade etti.

24 Aralık 1994'te Bahçeci ailesinin telefonla aranarak "Oğlunuz gözaltında, ona sahip çıkın" dendiğini söyleyen Katmaz, bunun üzerine ailenin Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü'ne ve DGM İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına başvurduğunu söyledi. İsmail Bahçeci'nin gözaltında olduğunun inkar edildiğini ifade eden Katmaz, ailenin tüm başvurularının sonuçsuz kaldığını aktardı. 

Yargı makamlarının ise olayla ilgili delilleri toplamadan, etkili soruşturma yapmadan dosyayı kapattığını söyleyen Katmaz, "Bir kez daha çağrı yapıyoruz; acılı anaların yüreklerini bir nebze rahatlatmak için, Cumartesi Anneleri'nin kayıp çocuklarına ne olduğunun araştırılmasını, ülke tarihinin karanlık sayfalarına ışık tutulmasını ve bu kara lekenin bir an önce temizlenmesini istiyoruz" dedi.

İzmir'de de hak savunucuları ve kayıp yakınları, gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarıyla Eski Sümerbank önünde bir araya gelerek İsmail Bahçeci'nin akıbetini sordu.

DİYARBAKIR
İHD Diyarbakır Şubesi 725'inci haftasında Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya gelerek Mehmet Özdemir'in akıbetini sordu.

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, 2022'nin cezasızlıkla geçen bir yıl olduğunu söyledi. Çok sayıda davanın zaman aşımına uğratıldığına ve faillerin soruşturulmadığına işaret eden Zeytun, "Cezasızlık sistemimin uygulandığı bir ülkede, bu karanlık tabloda direniş de sürdü. Hakiki bir yüzleşmenin yaratılması için mücadele etmeye devam ettik. Unutturma politikasına karşı hatırlamaya devam ettik. Bütün bu haksız uygulamalara ve insanlığa karşı işlenmiş suçlara karşı, bilinçli sessizliğe karşı mücadele etmeye devam ettik ve edeceğiz" dedi.

Gözaltında kaybedilenlerin akıbetini sormaya devam edeceklerini vurgulayan Zeytun, 26 Aralık 1997'de Lice'de sivil polisler tarafından kaçırılan Mehmet Özdemir'in hikayesini paylaştı. Kaçırılma anına tanıklık edenlerin Özdemir'in eşi Enzile Özdemir'e haber vermesi üzerine Enzile Özdemir'in Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurduğunu söyleyen Zeytun, Enzile Özdemir'e eşinin gözaltına alındığı bilgisi verildiğini aktardı.

Zeytun, yine de Özdemir'den hiçbir haber alamayan Enzile Özdemir, tekrar yetkili kurumlara başvurduğunu ve kendisine, bir yanlışlık yapıldığı, Mehmet Özdemir'in gözaltına alınmadığı cevabı verildiğini kaydetti.

İç hukuk yollarını tüketen Özdemir ailesinin AİHM'e başvurduğunu kaydeden Zeytun, AİHM'in 2008 yılında yaşam hakkı ihlali kararı verdiğini vurguladı.

Mehmet Özdemir'in torunu Bermal Kaya, "Bu cinayetlerin failleri belli. Devlet tarafından korundular. Hesabını soran annelerimizin kolları kırıldı. Biz bu meydanlarda hep olacağız. Bu görevi bize devrettiler, biz de sormaya devam edeceğiz. Dedemi istiyorum, dedemin bir mezar taşının olmasını istiyorum. Dedem ve yoldaşları için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.