28 Eylül 2024 Cumartesi

Kemalbay: Deniz'in duruşmasını ilk günkü gibi sahiplenelim

Deniz Poyraz'ı katleden faşist Onur Gencer'n sadece tetikçi olduğunu, iktidara kadar uzanan organize bir katliam olduğunu kaydeden HDP Milletvekili Kemalbay, tek bir kişiye ceza verilerek katliamın sorumluların aklanmak istendiğini kaydetti. Örtbas edilen çok sayıda siyasi olduğuna dikkat çeken Kemalbay, Deniz Poyraz davasında gerçek sorumlular yargılanana kadar mücadele edeceklerinin altını çizdi.

Tetikçi faşist Onur Gencer, Haziran 2021'de Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütüne düzenlediği saldırıda parti üyesi Deniz Poyraz'ı katletti. Polislerin etrafında konuşlandığı il örgütünde yaşanan katliam sırasında tek bir polis katliamı önlemek istemedi, gözaltına alınırken Gencer'e, "Adın ne abicim" sözleriyle sarılarak şefkat gösterdi. Gözaltına alınan Gencer gerekli incelemele yapılmadan jet hızıyla tutuklandı.

Ortaya çıkan tüm deliller Gencer'n bu katliamın sadece tetikçisi olduğunu gözler önüne sererken, yargılamada mahkeme heyeti tüm suçu üzerine atarak gerçek sorumluları aklamaya çalışıyor. Duruşmanın ilk gününden 27 Aralık'ta görülecek 7. duruşmaya kadar sayısız hukuksuzluk yaşandı. Jandarma korumasıyla mahkeme salonuna getirilen Gencer, Poyraz ailesine hakaret etti, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni'yi katletmekle tehdit etti. Bunlar yaşanırken mahkeme heyeti Gencer'e değil tepki gösteren HDP'lileri ve Poyraz ailesini susturmaya yeltendi.

'DENİZ POYRAZ KATLİAMINA BENZER ÇOK SAYIDA SİYASİ CİNAYET İŞLENDİ'
27 Aralık'ta İzmir Adliyesi'nden kaçırılarak Şakran Hapishanesine getirilen davanın 7. duruşması görülecek. Bu duruşmada karar çıkma riski de bulunuyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, ETHA'ya Poyraz'ın katledilmesi, sonrası ve tetikçi faşist Onur Gencer'n yargılandığı davada yaşananları aktardı. Katliamın örtbas edilmek istenmesine ilişkin çok sayıda olayla karşılaştıklarını dile getiren Kemalbay, Poyraz'ın katliamının devletin içerisinde konumlanmış karanlık güçler tarafından gerçekleştiğini belirtti. Türkiye tarihinde buna benzer çok sayıda siyasi cinayet işlendiğini söyleyen Kemalbay, 7 Haziran seçimlerinden bu yana HDP ve dostlarına sayısız saldırı gerçekleştiğini hatırlattı.

'TEK KİŞİYE CEZA VERİP ÜSTÜ KAPATILMAK İSTENİYOR'
Türkiye'nin 3. metropolü İzmir'de Deniz'n katledilmesinin bir tesadüf olmadığını kaydeden Kemalbay, şöyle açıkladı: "Partimiz her gün gözetleniyor, kapısına bir çadır kurdular etrafında sürekli polis var. Tetikçi katilin 27 kez İzmir Emniyetini aradığı ortaya çıktı, tetikçiyle ahbap-çavuş olan bir emniyetle karşı karşıyayız. Emniyetteki görevlilerin de katliamın gerçekleşmesinden haberdar olacağını düşünüyoruz. Partimize giren tetikçi işini bitirip aşağı ininceye kadar da o katliama müdahale edilmedi. Bütün bunları düşündüğümüzde aslında hukuki sürecin de neden bu kadar çok hukuksuzlukla devam ettiğini anlayabiliriz. Daha önceki deneyimlerden görebiliyoruz, Konya Meram'da Kürt bir ailenin 7 üyesinin  yok edildiği katliam davasındaki gibi tek bir kişiye ceza verip davanın üstü kapatılmak isteniyor. Demokratik kamuoyu ilk günden itibaren oldukça geniş şekilde Deniz Poyraz'ı ve partimizi sahiplendi."

'DAYANIŞMANIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN DURUŞMA ŞAKRAN'A KAÇIRILDI'
Bu dayanışmanın önüne geçmek için İzmir Adliyesinde gerçekleşen duruşmaların Şakran'a kaçırıldığını dile getiren Kemalbay, amacın duruşmayı bir an önce bitirmek ve gerçek sorumluların örtbas edilmesi olduğunun altını çizdi. Ara kararda Şakran'da görülen duruşma için sağlık ekibinin gönderilmesi ve avukatların bilgisayarlarına, telefonlarına el konulma kararı verildiğini aktaran Kemalbay, "Şakran'daki duruşmanın nasıl olacağını tahmin edebiliyoruz" dedi.

'KONUŞMAYA ÇOK MEYİLLİ BİR FAİL VAR AMA MAHKEME SUSTURUYOR'
6. duruşmada Şakran Hapishanesi önünde saldırıya uğradıklarını, TBB Baro Başkanı Erinç Sağkan ve o dönem İzmir Baro Başkanı olan Özkan Yücel'n de olduğu avukatlara biber gazlı ve fiziki saldırı gerçekleştiğini, vekaletlendirilen avukatların dahi duruşmaya alınmadığını hatırlatan Kemalbay, dışarıda saldırı sürerken duruşmanın avukatsız devam ettiğini de kaydetti. Çok sayıda karşılaşılan örtbas etme örneğini yaşadıklarını söyleyen Kemalbay, nedenini şöyle aktardı: "Arkasındaki güçlerin açığa çıkması istenmiyor. Duruşmalarda konuşmaya çok meyilli bir fail var ama hakimler de konuşturmak istemiyor. Zaten mahkeme heyetine başından beri müdahale ediliyor, iki kez hakim değiştirildi."

'KATLİAMIN UCU İKTİDARA KADAR UZANIYOR'
Gerçek sorumluları aklamak için davanın örtbas edilmesine izin vermeyeceklerinin altını çizen Kemalbay, "Bu duruşmada büyük ihtimalle Onur Gencer'e ağır ceza vererek üstünü kapatacaklar. Oysa kamuoyunda tartışılan çok konu var. Bu katliam bir siyasi partiyle anılan, çok sayıda işareti olan, Suriye'de Minbiç'te IŞİD sahalarında bulunan, Türkiye'ye geldiğinde bu tür tetikçilerin profillerindeki gibi lük otellerde dolaşan, eğlenen, çok seyahat eden, poligonlarda atış talimi yapan, çok para harcayan biri tarafından gerçekleşti. Derdimiz karanlığın aydınlatılması ama siyasi irade meselenin aydınlatılmasını istemiyor. Biz bu katliamın ucunun iktidara kadar gittiğini düşünüyoruz. Bu katliamla istenen HDP'yi yalnızlaştırmak, tecrit etmekti ama tam tersi dayanışma ve kamuoyu tarafından da adalet arayışı şekillendi. Bu nedenle de kamuoyundan davayı kaçırarak karar vermek istiyorlar" dedi.

'HDP'YE SALDIRILARIN BİR PARÇASI'
Katliamın tetikçi faşist Gencer tarafından planlanıp, gerçekleşmediğini, organize bir katliam olduğunu dile getiren Kemalbay, "Siyaseti dizayn etmek için yapıldı. HDP'ye yapılan saldırıların bütünün bir parçası. Katliam ve siyasi cinayete arkasında olan güçlerin bu nedenle muhakkak aydınlatılması gerek ki bir daha yaşanmasın" ifadelerini kullandı.

'SONUNA KADAR KARARLIYIZ MÜCADELEMİZ SÜRECEK'
Türkiye'nin organize suç örgütüne dönüştüğünü belirten Kemalbay, hem emniyetin hem İçişleri Bakanlığının hem de Türkiye'yi yönetenlerin gırtlaklarına kadar suça bulaştıklarını, şiddet ve saldırılarla siyaseti dizayn etmeye çalıştıklarını dile getirdi. "Bu nedenle sadece hukuki bir mücadele değil, aynı zamanda faşist saldırılar karşısında toplumun kendini savunabileceği örgütlenmeler ve mücadeleye ihtiyaç var" diyen Kemalbay; Maraş, 19 Aralık, Roboskî katliamlarını hatırlattı. AKP-MHP faşist bloğu ya da ona benzer iktidarlar olduğu sürece bu katliamların aydınlatılmayacağının altını çizen Kemalbay, halka karşı işlenen suçların ortadan kaldırıldığı yeni Türkiye'yi, yeni yaşamı inşa etmek için el birliğiyle mücadele etmek gerektiğini belirtti. Kemalbay, "Toplumsal mücadeleyi yükseltmek, bu faşist bloğu yıkıp yerine demokratik cumhuriyeti emekçiler ve halklarla inşa ettiğimiz sürece ancak katliamlarla, hakaretlerle yüzleşebilir, adaleti sağlayabilir, yaşanacakların önüne geçebiliriz. Sonuna kadar kararlıyız, mücadelemiz sürecek" dedi.

'DENİZ POYRAZ'I İLK GÜN NASIL SAHİPLENDİYSEK ÖYLE SAHİPLENMELİYİZ'
26 Aralık günü saat 15.00'te İzmir Adliyesi önünde, "Savunmaya özgürlük herkes için adalet" diyerek Adalet Nöbeti tutacaklarını söyleyen Kemalbay, şu çağrıyı yaptı: "Deniz Poyraz davaları gösterdi ki savunma baskı altına alınıyor, talepleri reddediliyor, saldırıya uğruyor. O nedenle 'savunmaya özgürlük, herkes için adalet' sesini yükselteceğiz.

27 Aralık'ta ise saat 10.00'da Şakran Yerleşkesinde Deniz Poyraz duruşmasında olacağız. İlk gün Deniz Poyraz'ı nasıl sahiplendiysek öyle sahiplenmeliyiz. Bu karartma ve bir kişiye ceza verilerek üstünün örtülmesi çabasına izin vermeyerek, Deniz'le dayanışma, Deniz'e barış sözümüzü tekrarlamak için orada olacağız. Herkesi duruşmaya davet ediyoruz."