23 Eylül 2024 Pazartesi

KESK'li kadınlar Bakan Yanık'ı protesto etti: Kadına yönelik şiddet tolere edilemez

Ankara, İstanbul ve Giresun'da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık'ı protesto eden KESK'li kadınlar, eşit ve özgür bir yaşamı örgütlü mücadeleyle kadınların inşa edeceğinin altını çizdi. 

KESK Kadın Meclisi İstanbul, Ankara ve Giresun'da yaptığı açıklamalarla Aile ve Sosyal Hizmet Bakanı Derya Yanık'ı protesto etti. 

KESK İstanbul Kadın Meclisi, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önünde "Kadına yönelik şiddet tolere edilemez" yazılı pankartıyla eylem yaptı. Eylemin metnini KESK Dönem Sözcüsü Bircan Dağ okudu. Dağ, kadınların pandemi boyunca ekonomik ve sosyal güvenceden yoksun bırakılırken, daha fazla yoksullaşıp, işsizleşip, güvencesiz, kayıt dışı çalışma koşullarında sömürülürken, istihdamdan kopup hane içi tüm bakım yüklerini karşılıksız olarak yüklenmek zorunda kalırken, şiddet ve istismar tehdidi altında yaşamaya zorlanırken, çözüm üretmek yerine kadına yönelik şiddeti ve istismarı meşru gören bu anlayışı, ürettiği politikaları ve uygulamalarını kabul etmediklerini söyledi.

KESK'li Kadınlar olarak yıllardır "Kadına yönelik şiddet politiktir" dediklerinin altını çizen Dağ, çözümü için kadınlarla birlikte etkin politikalar üretilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaşamın her alanında sağlanması gerektiğini kaydetti. Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulmasını dile getiren Dağ, "Cinsiyetçi, tekçi, heteroseksist, gerici ve militarist politikalara karşı, kadın dayanışmasından aldığımız güçle haklarımızı ve hayatlarımızı savunmaya devam edeceğiz. Eşit ve özgür bir yaşamı örgütlü mücadelemizle biz kadınlar inşa edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

'KADIN VE EŞİTLİK BAKANLIĞI KURULSUN'
KESK Ankara Şubeleri Kadın Platformu da Konfederasyon önünde, "İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz" ve "Kadına yönelik şiddet tolere edilemez" yazılı pankart ile eylem yaptı. 

KESK'li kadınlar, İstanbul Sözleşmesinin fesih kararının derhal vazgeçilmesini ve sözleşmenin tüm maddeleriyle birlikte etkin olarak uygulanması gerektiğini kaydetti. KESK'li kadınlar, "Kadını birey olarak görmeyip aile odaklı politika üreten bakanlık kapatılmalı, kadınlarla beraber politika üretecek Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulmalıdır.

KESK'li kadınlar, "Bizler, ataerkil kapitalizmin yarattığı ayrımcılık ve eşitsizlik son bulana dek mücadelemizi sürdürme kararlılığımızdan vazgeçmeyeceğiz" diye vurguladı. 

'İSTİSMARI MEŞRU GÖREN POLİTİKALARI KABUL ETMİYORUZ'
Giresun KESK Kadın Meclisi, "Kadına yönelik şiddeti tolere etmiyoruz" yazılı pankartla açıklama yaptı. Basın metnini okuyan KESK Giresun Kadın Meclisi Eşbaşkanı Şirin Karadurmuş, Bakan Yanık’ın on yaşındaki bir çocuğa dahi oruç tutmakla mükellefmiş gibi muamele yapması ve koruma evinde kaldığı ısrarla belirtmesinin kabul edilemeyeceğinin altını çizdi. 

"Bizler bu anlayışı, Ensar Vakfı'nda yaşanan çocuk istismarında 'bir kereden bir şey olmaz' diyenlerden hatırlıyoruz" diyen Karadurmuş, "Bu politikaların ve saldırıların  yarattığı sonuç, daha çok çocuğun istismar edilmesine, daha fazla kadının şiddete uğramasına ve öldürülmesine sebep olmaktadır" dedi. 

Karadurmuş, "Biz kadınlar pandemi boyunca ekonomik ve sosyal güvenceden yoksun bırakılırken, daha fazla yoksullaşıp, işsizleşip, güvencesiz-  kayıt dışı çalışma koşullarında sömürülürken, istihdamdan kopup hane içi tüm bakım yüklerini karşılıksız olarak yüklenmek zorunda kalırken,  şiddet ve istismar tehdidi altında yaşamaya zorlanırken,  çözüm üretmek yerine kadına yönelik şiddeti ve istismarı meşru gören bu anlayışı, ürettiği politikaları ve uygulamalarını kabul etmiyoruz" dedi.