21 Eylül 2024 Cumartesi

Kıyıların ranta açılmasına karşı mücadele çağrısı

Eş zamanlı yapılan eylemlerde kıyıların ranta açılmasına tepki gösteren Kıyı Hareketi Dayanışma Ağı ve Burgazada Mahalle Meclisi-Martha Koyu Dayanışması kıyıların sadece insanların olmadığı bilinciyle, ekosistemiyle bir bütün olarak korunması, tüm kıyıların kendi doğallığında bırakılması için mücadele çağrısı yapıldı. 

Kıyıların ranta açılmasına karşı mücadele yürüten Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı (KIYIDA) ve Burgazada Mahalle Meclisi-Martha Koyu Dayanışması da ranta karşı bir araya geldi. Datça, Akyaka, Çanakkale, Heybeliada, Bodrum ve Van'ında aralarında olduğu 17 kıyıda eş zamanlı yapılan eylemde, kıyılar üzerindeki rant politikalarına mücadele çağrısı yapıldı.

Açıklamada, "Yaptığımız şey basit; kamusal haklarımızı, ekolojiyi ve müşterek varlığımız olan doğayı savunuyoruz. Yasal düzenlemelerin verdiği güvenceyi, kıyıların kamu yararına kullanılmasının zorunlu olduğunu biliyor, bizler zaten bizim olanı geri almak için mücadele ediyoruz. Kıyılar konusunda belirlenmiş kotalar üzerinden pazarlık yapmayacağımızın; bizlerden çalınan kıyıların hepsini geri istediğimizin bilinmesini istiyoruz. Kıyıların sadece insanların olmadığı bilinciyle, tüm ekosistemiyle bir bütün olarak korunması için, tüm kıyıların kendi doğallığında bırakılması için mücadele ediyoruz. Bu mücadelemizde, yerel yönetimlerin ve demokratik kitle örgütlerininde dayanışma içinde olacağını biliyor ve tüm demokratik kurumları Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı ile birlikte mücadeleye davet ediyoruz" dedi. 

Burgazada'daki Madam Martha Koyu'nda ise "Martha koyu için hiçbir özel koruma tedbiri alınmamıştır. Sahilde bulunan ve yıkım kararı olan kaçak bina için hiçbir işlem yapılmamaktadır. Var olan yapının restorana çevrilme olasılığı ve sahilin doğal güzelliği ticari bir iştah kabartmaktadır. Ülkemizde ve Adalar'da herkesin eşit ve serbestçe yararlanması gereken kıyıların çoğu, turizm-ticaret eksenli faaliyetler yoluyla zaten kamuya kapatılmıştır. Adalardaki sivil gruplar olarak bizler, doğal, kültürel değerlerimizi korumaya devam edeceğiz. Bütün isteğimiz zaten yasalar çerçevesinde korunmaya alınmış kıyıların, kamu yararına sorumlu kurumlar tarafından uygulamaya konulmasıdır" ifadeleri yer aldı.