4 Ekim 2024 Cuma

Kızıltebeşir çıktı: Eşitlik ve adalet için örgütlen, özgürleş

Liseli gençlik dergisi olan Kızıltebeşir, "Eşitlik ve adalet için örgütlen, özgürleş" manşetiyle çıktı.

Kızıltebeşir dergisinin 30. sayısı çıktı. "Eşitlik ve adalet için örgütlen, özgürleş" manşetiyle çıkan derginin bu sayısında, iktidarın yönetemediği korona salgını sürecinde liseli öğrencilerin yaşadığı zorluklara ilişkin analizler ve buna karşı sosyalist alternatifler üzerine yazılar yer alıyor.

"Çocuk işçiliği yalnızca rakam değil" başlıklı araştırma yazısında artan çocuk işçi sayısına ve sömürüye dikkat çekiliyor.

"Eğitim sistemsizliği" ve "Bir izolasyon projesi: Kadın Üniversiteleri" yazılarında ise cinsiyetçi eğitim sisteminde sınıfsal ve cinsiyete dayalı eşitsizliklere işaret ediliyor, alternatif tartışılıyor.

"Politik bir etkinlik olarak eğitim" başlıklı yazıda da tarihsel deneyimlerden çıkarılan politeknik eğitim bir alternatif olarak öğrencilere sunuluyor.

Dergide yer alan bir çok yazıda, siyasi iktidarın sistematik, örgütlü katliamlarına, adaletsizliğine ve saldırılarına karşı asıl çözümün örgütlü mücadelenin bir parçası olmaktan geçtiğine vurgu yapılıyor.

"Adalet direnişinin Adı:Berkin Elvan" başlıklı yazıda, 9 Aralık'ta Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde görülecek 18. duruşmada, adalet talebinin büyütülmesi için "Berkin'in sıra arkadaşlarına" mahkemeye katılmaları için çağrı yapılıyor. 

Kızıltebeşir'in Perspektif ve Praksis sayfalarında ise derginin manşetine taşınan "Adalet ve özgürlük için örgütlen, özgürleş!" yazısı yer alıyor. "Umutsuzluk yasak, parola 7/24 devrim" yazı, devrimci olmaya ilişkin tartışma yapılıyor.

Derginin kadın sayfası, Dersim'de 5 Ocak'tan beri kayıp olan Gülistan Doku için ayrılmış. Yazılan yazı da, Gülistan Doku'nun nerede olduğu ve tüm Gülistan'ın kaybolmasında baş sorumlu olan Zaynal Abrakov'un kimden, neden korunduğu soruları soruluyor. 

25 Kasım'a günler kala derginin Hafıza sayfasında yer alan "Kelebek Etkisi: direniş" yazısında ise Mirabel kardeşlerin mücadelesi anlatılıyor.

LGBTİ+ sayfasında "Baskı ve endişe ile açılmak ve açılmamak arasında bırakan, heteroseksist düzen ile işbirliği içinde olan erkek egemen devlete ve onun iktidarına karşı isyan ve direnişi büyütme" çağrısı yapılıyor.

Dergide, yakın zamanda yaşanan İzmir depremine ilişkin bir yazı da yer alıyor. Yazıda depremin sonuçlarıyla kimlerin yüz yüze geldiği, depremde hayatını kaybeden lise öğrencisi Arda Baran Demir'in sorumlusunun sistem olduğu vurgulanıyor. 

Kültür-Sanat sayfasında ise özgürleşmek isteyen genç bir kadının hikayesi olan "Unorthodox" dizisinin, Brezilya'da kemer sıkma politikalarına karşı ayaklanan liselilerin öyküsünü anlatan "Espero tua (re)volta" belgeselinin ve bir kadının hayatta kalma ve özsavunma hikayesi olan BEKSAV bünyesinde çalışmalarını sürdüren Tiyatro İmge'nin oynadığı "Meyrem" adlı tiyatro oyunun tanımları yer alıyor.