10 Ekim 2024 Perşembe

Kobanê davasında iktidar yargılanacak

Tarihi Kobanê savunmasının üzerinden 6 yıldan fazla bir zaman geçti. O gün "Kobanê düştü düşecek" diyenler, Kobanê zaferinin ardından başlattıkları intikam saldırılarını bugün HDP'yi kapatma davasına kadar vardırdı. HDP eski Eş Genel Başkanları Yüksekdağ ve Demirtaş'ın da aralarında olduğu 108 siyasetçi hakkında on binlerce yıl hapis istemiyle açılan HDP'nin kapatılmasına vesile yapılmak istenen Kobanê davasının ilk duruşması 26 Nisan'da görülecek. O gün Kobanê düşmesin diye direnenler şimdi HDP'nin kapatılmasına izin vermeyecek.

Rojava devrim güçleri ile dinci faşist IŞİD çeteleri arasındaki en çetin mücadele 2014 yılının son aylarında Kobanê'de gerçekleşti. Türk devletinden silah ve lojistik desteğini alan IŞİD, 15 Eylül günü Kobanê'ye yönelik büyük bir işgal saldırısı başlattı. Amacı Rojava devriminin ilan edildiği ilk kent olan Kobanê'yi işgal edip, devrim topraklarını parçalamak ve kantonların birleşmesini engellemekti. Kobanê aynı zamanda Rojava devrimi bakımından stratejik öneme sahip olduğu için de IŞİD'in hedefindeydi.

Ancak bu saldırı büyük bir direniş ile karşılaştı. Sadece Kobanê savunmasında yer alan savaşçılar değil, aynı zamanda dünyanın birçok ülkesinde ve Türkiye-Kürdistan'da halklar Kobanê direnişini sahiplendi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, IŞİD ile ortaklığı, Antep'te yaptığı bir konuşmada, "Kobanê düştü düşecek" nidaları ile bir kez daha açığa çıktı. Erdoğan'ın bu açıklamasına Türkiye ve Kürdistan'da halklar sokağa dökülerek tepki gösterdi. İstanbul, İzmir, Ankara ve Diyarbakır başta olmak üzere IŞİD'e karşı sokağa çıkan halkların Kobanê özgülünde Rojava devrimine sahip çıkan eylemlerine devletin resmi ve kontra güçleri saldırdı; çok sayıda kişi yaralandı, çoğunluğu HDP'li 46 kişi hayatını kaybetti.

Kobanê zaferi, IŞİD çetelerinin Ortadoğu'da yenilgisini başlattı. Bu yenilgiyi hazmedemeyen AKP-MHP iktidarı, Kobanê savunması ve serhildanının üzeninden 7 yıl geçmesine rağmen HDP'liler hakkında yeni bir dava açtı. Ankara Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve 3 bin 530 sayfadan oluşan iddianamede dönemin HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile milletvekillerinin ve partinin açıklamaları yer alıyor.

ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU'NUN IŞİD SAVUNMALARI YOK SAYILDI
HDP'ye ve Kürt halkına düşman AKP-MHP iktidarı Rojava devrimini ve Türkiye ezilenlerinin birleşik mücadelesini yok etmeye çalışıyor. 2014 yılında yapılan Kobanê eylemleri gerekçe gösterilerek hazırlanan bu iddianame de bunun göstergelerinden biri.

İddianamede AKP ve IŞİD ortaklığı yok sayılıyor. Oysaki IŞİD eliyle gerçekleşen Diyarbakır, Suruç ve Ankara katliamları sonrası dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun "birkaç öfkeli çocuk" savunmaları; Erdoğan'ın Kobanê direnişçilerini "terörist" ilan etmesi bu ortaklığın somut kanıtları arasında. Fakat en somut kanıt, 1 Ocak 2014'te Hatay'ın Kırıkhan ilçesi ve 19 Ocak 2014'te Adana'nın Ceyhan ilçesinde Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) ait olduğu belirlenen; içinde IŞİD'e teslim edilmek üzere askeri mühimmat bulunan tırların Suriye'ye giderken durdurulması. IŞİD çetelerinin Kobanê'ye yönelik saldırılarında, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin buğday ambarlarını kullanması da başka somut bir delil.

Kobanê iddianamesi ise başka bir somut delil. Gerçekdışı birçok bilgiye yer verilirken, dosyayı şişirmek için harcanan çaba, IŞİD yenilginin intikamının alınmak istenmesi ve HDP'nin kapatılmasına zemin yaratma çabaları iddianamenin ana fikrini oluşturuyor.

EYLEM ÇAĞRILARINDAN, 'ÜLKE BÖLME' TALİMATI YARATTILAR
HDP ve HDP'lilerin sosyal medya hesaplarından yaptıkları IŞİD saldırılarına ve AKP'nin Kobanê ambargosuna karşı sokağa çıkma ve çıkanlara destek olma çağrısı, temel suç isnatları arasında yer alıyor. Yapılan çağrıların, "demokratik özerklik ilanı", "Kürdistan devletini kurmak için başlayan silahlı çatışmaları ülke geneline yayma", "halkı devlete karşı isyana davet etmek suretiyle iç savaş yaratma", "topyekûn isyan başlatma" amacı taşıdığı öne sürülüyor ve 32 kentte yapılan eylemlerin de bu amaçla gerçekleştirildiği iddia ediliyor.

26 ilden 2 bin 676 müşteki-mağdurun yer aldığı iddianamede, bütün devlet kurumları ve bankalar mağdur olarak yer alırken, müşteki olarak yer verilenler arasında asker kurşunu ile öldürülenden komşusunun şiddetine uğrayana kadar birçok kişi bulunuyor. Devletin gerçekleştirdiği katliamların üzerini örtme çabası içine girilen iddianamede, Türkiye'deki IŞİD bağlantılı kişiler ve kontra çetelerin saldırısında yaşamını yitirenlerden de HDP'liler sorumlu tutuluyor.

DAVA 26 NİSAN'DA BAŞLIYOR
Kobanê davasının ilk duruşması 26 Nisan 2021 günü Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Soruşturma aşamasından iddianamenin hazırlanma sürecine kadar bir dizi hukuksuzluğu barındıran dava sürecinde esas olarak yargılanan HDP değil AKP-MHP iktidarı olacak.