21 Eylül 2024 Cumartesi

Kobanê davasında verilen kararlar protesto edildi

Kobanê davasında HDP'li siyasetçilere verilen cezalar pek çok kentte protesto edildi.

DAİŞ'in Kobanê'ye dönük saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde gelişen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın da aralarında olduğu 108 siyasetçinin yargılandığı davada dün karar açıklandı. 18'i tutuklu 108 siyasetçinin yargılandığı davada yüzlerce yıl ceza verildi. Karara tepkiler sürerken, bugün de birçok merkezde protesto eylemleri gerçekleşti.

ŞIRNAK
Şırnak'ın Silopi ilçesinde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) binası önünde açıklama yapıldı. DEM Parti milletvekili Mehmet Zeki İrmez'in yanı sıra çok sayıda kişi açıklamaya katıldı. DEM Parti İl Eşbaşkanı Abdullah Güngen, kararı tanımadıklarını belirterek, "Bu kararı kınıyoruz. DAİŞ çeteleri yargılanması gerekirken arkadaşlarımız yargılandı ve cezalandırıldı. Bunu kabul etmediğimizi belirtiyoruz. Kahrolsun kölelik yaşasın özgürlük" dedi. 

Mehmet Zeki İrmez ise, verilen kararın hukuku ayaklar altına aldığını belirterek, "Bu kararla AKP ve MHP'nin bizzat DAİŞ olduğunu bir kez daha anlamış olduk. Bu karar hukuki bir karar değildir. Sonuna kadar direneceğiz" ifadelerini kullandı.

Açıklama "Bijî berxwedana zindanan" sloganlarıyla son buldu.

URFA
DEM Parti Urfa İl Örgütü önünde yapılan eyleme Urfa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, Barış Anneleri ile çok sayıda kişi katıldı. "Siyasi kumpaslar bizi yıldıramaz" pankartı açılan eylemde, "Teslimiyet ihanete direniş zafere götürür", "Her yer Kobanê her yer direniş" ve "Devrimin kadın yüzü Kobanê" dövizleri taşındı.

DEM Parti Urfa İl Eşbaşkanı Sema Aîşeoğlu, "Kobanê kumpas davasında rehin tutulan arkadaşlarımıza verilen cezalar bizleri yıldıramaz. Demokratik siyasete darbe vuranlar şunu bilsin ki kumpaslarınızı çökertecek ve bizler, halklar kazanacak. Bir tweetten karanlık çıkarmaya çalışan iktidar unutmasın ki; karanlıkları bitecek, Kobanê hep kalacak."

Açıklama, "Bijî berxwedana Kobanê", "Her yer Kobanê her yer direniş" sloganlarıyla sona erdi.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve DEM Parti tarafından Ceylan AVM önünde yapılan eyleme yüzlerce kişi katıldı. Polislerin ablukaya aldığı alanda kitle alkışlar ve "Bijî berxwedana Kobanê" ve "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganıyla hem kararı hem de polisin tutumunu protesto etti.

DBP İl Eşbaşkanı Mehmet Şirin Gürbüz, kararın iktidarın Kürt düşmanlığı politikasını sürdürmekteki kararlığının göstergesi olduğunu söyledi. Kararda hukuk ve adaletten söz edilemeyeceğini belirten Gürbüz, "Kürt halkı birliğini sağlayarak bu faşizme, Kürt düşmanlığına karşı başkaldıracaktır. Bu alınan kararı kınıyoruz" dedi. Gürbüz, "Arkadaşlarımız cezaevinde nasıl direniyorsa, bizler de sokaklarda başkaldıracağız. Bizler de sokaklarda direneceğiz" ifadelerini kullandı.

Gürbüz, karara karşı her gün sokakta olacaklarını belirterek, yarın Şeyh Said Meydanı'nda saat 16.00'da yapacakları açıklamaya halkı davet etti.

DEM Parti İl Eşbaşkanı Abbas Şahin de "Çetelerin, mafyaların, güpegündüz kent meydanlarında çakarlı araçlarla serbest dolaştığı, serbest bırakıldığı bir süreçte; Kürtleri asit kuyularında katleden, binlerce faili meçhul cinayet işleyen JİTEM'in davalarının aklandığı bir süreçte Kürtler, devrimci ve sosyalist siyasetçiler cezalandırılıyor. İddianame nasıl sarayda ve MHP Genel Merkezinde yazıldıysa, bu karar da aynı odaklar tarafından verilmiştir. Türkiye'de yargı diye bir şey kalmamıştır" dedi.

Mücadelelerini sürdüreceklerini söyleyen Şahin, "Arkadaşlarımızı bir gün mutlaka özgürleştireceğiz. Selahattinlerle ve Figenlerle birlikte Türkiye demokrasisi için, demokratik bir cumhuriyet için mücadele edeceğiz. Faşizme asla geçit vermeyeceğiz. Faşizme karşı daha çok omuz omuza olmanın, daha çok dayanışmanın olması gerektiği biz zaman dilimindeyiz. Biz bu cezaları tanımıyoruz, biz bu kararı tanımıyoruz" ifadelerini kullandı.

SİİRT
DEM Parti Siirt İl Örgütü tarafından il binası önünde yapılan açıklamaya DBP, TUHAY-DER, TJA ve çok sayıda kişi katıldı. Eylemde "Kobanê davası bir kumpastır. Siyasi kararları tanımıyoruz" pankartı açıldı.

Kararın Türkiye hukuk tarihinde kara bir leke olduğunu ifade eden DEM Parti Siirt İl Eşbaşkanı Eşref Tekin, "Kobanê kumpas davasında yargılanan tüm arkadaşlarımız, Kürtlerin, Türklerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin ve bu topraklardaki tüm ötekileştirilenlerin gönlünde beraat etmişlerdir, özgürlerdir" dedi.

Açıklama oturma eylemi ardından atılan "Bijî berxwedana zindana" sloganlarıyla sona buldu.

BATMAN
Batman'da DEM Parti il binası önünde bir araya gelen yüzlerce kişi Kobanê davasında çıkan kararları protesto etti. "Kobanê rûmeta me ye" pankartının açıldığı açıklamada sık sık "Siyasi tutsaklar onurumuzdur", "Her yer Kobanê her yer direniş" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.

DEM Parti milletvekili Zeynep Oduncu, "Kobanê kumpas davasıyla yargılanan arkadaşlarımıza verilen yüzlerce yıllık cezaları tanımıyoruz" dedi.

DEM Parti yöneticisi Seyit Bilal Evren, yargı tarihine kara bir leke gibi sürülen Kobanê davasının sadece Kürtlerin değil, bütün Türkiye halklarının barış isteğine darbe vurulduğunu kaydetti. Türkiye'de yargı diye birşey kalmadığını ifade eden Evren, "Verilen karar askeri cunta mahkemelerine rahmet okutacak türdendir" dedi.

Açıklama oturma eylemiyle son buldu.

MARDİN
Mardin'de DEM Parti milletvekilleri ile çok sayıda kişinin katıldığı eylemde, valiliğin "eylem ve etkinlik" yasağını gerekçe gösteren polisler, Karayolları Parkı'nda toplanan kitleyi ablukaya aldı. DEM Parti İl Eşbaşkanı Necla Acıbuca yaptığı açıklamada "Bizler Seyit Rıza ve Şeyh Said gibi boyun eğmeyeceğiz" dedi. 

DEM Parti milletvekili Saliha Aydeniz, "Kolluğun bu yaklaşımı bu ülkenin demokratik olmadığının göstergesidir. Tüm arkadaşlarımızla yan yana durmaya, demokrasi mücadelesini büyütmeye devam edeceğiz" dedi. Kürt sorununda çözümsüzlükte ısrar edildiğini kaydeden Aydeniz, "Kürt sorununda tecrit ve savaş politikaları dayatılmıştır. İktidarın kaostan ve savaştan, tecritten beslendiğinizi biliyoruz. Talepleriniz yerini bulana kadar, siz orada, biz sokakta mücadele etmeye devam edeceğiz. Kürt sorunun çözüm muhatabı sayın Abdullah Öcalan'dır ve onun özgürlüğü için mücadele etmeye devam edeceğiz. Mücadelemizi her gün her yerde büyütmeye devam edeceğiz" dedi.

Açıklamanın ardından kitle "Bijî berxwedana zindanan", "Bê Serok jiyan nabe" ve "Kobanê onurumuzdur" sloganlarıyla yürüdü.

ELAZIĞ
Elazığ'da DEM Parti il binası önünde yapılan eyleme çok sayıda kişi katıldı. Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın resimlerinin taşındığı eylemde sık sık, "Direne direne kazanacağız", "Bijî berxwedana zindana" sloganları atıldı.

DEM Parti İl Eşbaşkanı Ali Yıldırım, bir hafta boyunca il binasında oturma eylemi ve basın açıklaması yapacaklarını ifade etti. Yıldırım, "Normalleşme ve siyasileşme sürecinin konuşulduğu bu süreçte HDP, Kürt siyasi hareketi, devrimci ve demokratlar siyasi arenadan silinmek isteniyor. Ama çok iyi bilsinler biz Kürtler, emekçiler sahada omuz omuza savaşıp bu kirli siyaseti boşa çıkaracağız" dedi.

Açıklama, oturma eyleminin ardından son buldu.

ANTAKYA
DEM Parti Antakya İl Örgütü, il binalarının olduğu konteyner önünde yaptıkları basın açıklamasıyla Kobanê davasında siyasetçilere verilen cezaları protesto etti. "Yılmayacağız, bu kararı verenler ve elbette verdirenler tarih sayfalarında utançla anılacak. #KobaniOnurumuzdur" pankartının açıldığı açıklamaya İHD ve SYKP yöneticileri de destek verdi. Basın metnini okuyan DEM Parti Antakya İl Eşbaşkanı Naim Özbek, "AKP-MHP yargısının kararını tanımıyoruz, direnerek kazanacağız!" dedi.

DERSİM
Dersim DEM Parti il binası önünde yapılan açıklamaya Dersim Belediye Eşbaşkanı Birsen Orhan, Partizan ve EMEP yöneticileri ile çok sayıdakişi katıldı. DEM Parti İl Eşbaşkanı Özcan Gürtaş, "Çetelerin, Kürtlerin asit kuyularında katleden, binlerce faili meçhul cinayet işleyen JİTEM'in davalarının aklandığı bir süreçte Kürtler, devrimci ve sosyalist siyasetçiler cezalandırıldı" dedi.

Açıklama alkışlarla son buldu.

ANTEP 
DEM Parti Antep İl Örgütü'nün Yeşilsu Meydanı'nda yaptığı açıklamaya Antep Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri de destek verdi. "Kobanê kumpas davasında verilen kararları tanımıyoruz. Hak hukuk adalet istiyoruz" pankartı açılan eylemde, "Siyasi kumpaslar onursuzluktur", "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" dövizleri taşındı. DEM Parti İl Eşbaşkanı Mehmet Satan, kararın hukuki değil siyasi olduğunun altını çizerek "Türkiye hukuk tarihine kara bir leke olarak geçecektir. Karar siyasidir. Siyasi olan bu kararı hiçbir zaman tanımayacağız" dedi.

Açıklama, "Direne direne kazanacağız" ve "Bijî berxwedana Kobanê" sloganları ile son buldu.

VAN
Van Emek ve Demokrasi Platformu, Sanat Sokağında basın açıklaması yaptı. Yüzlerce kişinin katıldığı eylemde "Hukuksuzluk ve faşizm kaybedecek, barış ve demokrasi kazanacak" pankartı açıldı.

TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu üyesi Engin Işık, Kobanê davasında hukukun göstermelik olarak işletildiğini belirtti. Işık, "AKP ve MHP temsilcileri tarafından karar baştan itibaren kamuoyuna duyurulmuş, bütün dava süreci boyunca yargının değil siyasetin takvimi işletilmiş, kumpas dosyasının figüranı olan tanıklar, avukatlardan ve siyasetçilerden kaçırılmış, zarara uğramayan kamu kurumları dahi müşteki sıfatıyla dosyaya dahil edilmiştir" ifadelerini kullandı.

Açıklama, alkış ve zılgıtlarla son buldu.