28 Eylül 2024 Cumartesi

'Kobanê eylemlerine finansman' davası 12 Ocak'a ertelendi

6-8 Ekim 2014'te gerçekleşen Kobanê Serhildanı'nın finanse ettikleri gerekçesiyle 19'u tutuklu 89 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması görüldü. Avukatlar dosyanın mükerrer olduğuna ve gizli tanık beyanlarına dayandığına dikkat çekti.

DAİŞ'in Kobanê'ye saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014'te gerçekleşen eylemleri "finanse etmek" iddiasıyla 19'u tutuklu yargılanan 89 kişi hakkında Ankara 18'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından açılan davanın ilk duruşmasının 2'nci oturumu, Sincan Hapishanesi duruşma salonunda görüldü.

Avukatlar, yargılamanın mükerrer olduğunu söyledi ve mahkeme heyetinin yetkisine dönük itirazda bulunduklarını vurguladı. Bir kısım müvekkilin verilen tarihlerde tutsak olduğuna işaret eden avukatlar, tanık beyanlarının ciddiye alınacak beyanlar olmadığını vurguladı.

Atalay Bayrak'ın avukatı Çiğdem Kozan, gizli tanığın beyanlarının tamamen yanlış olduğunu dile getirdi. Gizli tanık beyanlarının resmi evraklarla boşa düştüğünü aktaran Kozan, "Müvekkilimin personeline gönderdiği, sigortacısına gönderdiği paralar MASAK raporlarına konu edilmiş. Müvekkilimin bu tutukluluk süresi ticari hayatını sarsmış durumda" dedi.

Hüseyin Daş ve Hüseyin Vural'ın avukatı Kenan Maçoğlu, müvekkilleri hakkında dosyanın mükerrer olması nedeniyle itirazda bulunduklarını ve dosyanın gizli tanık beyanlarına dayandırıldığını vurguladı. Maçoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Gizli tanık beyanı başka delillerle desteklenmedikçe uygun değildir. Bu dosyayı neden Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yürütüyor, bu savcı Kobanê kumpas davasının savcısı. Savcı Ahmet Altun, gizli tanıklar ile dosya yürütmeyi seviyor. Savcının aldığı gizli tanık ifadelerinde saat bile yok, nasıl almış anlamış değiliz. Aynı gün içinde 328 sayfa teşhis yapılmış. Keşke siz de bunları inceleyebilseniz."

Diyarbakır D Tipi Hapishanesi'nden SEGBİS'le duruşmaya bağlanan hasta tutsak Mehmet Salih Zümrüt, hapishanede yaşamını tek başına idame ettiremediğini, günde 10 ilaç kullandığını ve açık kalp ameliyatı olduğunu söyleyerek, tahliyesini istedi.

Avukatların iddianameye dair değerlendirmede bulunmasını engelleyen mahkeme heyeti, tahliye talebine yönelik söz kurulmasını istedi.

Avukat Sipan Cizreli, dava kapsamında verilen mal varlıklarına el koyma kararlarının kaldırılmasını talep etti.

Savcılık, tahliye ve tutuklamaya yönelik kararların kaldırılması taleplerinin reddine, el konulan ve tedbir konulan mal ve haklara ilişkin esas hüküm ile karara bağlandığında karar verilmesine, Mehmet Salih Zümrüt'ün sağlık sorunları göz önüne alınarak ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağıyla tahliyesine karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, Zümrüt'ün tahliyesine, diğer isimler yönünden tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Metin Kılavuz'un ev hapsi adli kontrolünü kaldıran mahkeme heyeti, diğer tüm talepleri reddetti. Bir sonraki duruşma 12 Ocak'a ertelendi.