5 Ekim 2024 Cumartesi

Konya katliamı davasının tarihi belli oldu

Konya'da Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin Kürt oldukları için ırkçı bir saldırı sonucu katledilmesiyle ilgili davanın ilk duruşma tarihi belli oldu. Yargılama 14 Aralık'ta başlayacak.

Konya'nın Meram ilçesinde Karslı Dedeoğulları ailesinden 7 kişiyi ırkçı bir saldırı sonucu katleden Mehmet Altun ile olayın azmettiricileri olarak yargılanan Keleş ve Çalık ailesi üyeleri hakkında hazırlanan iddianame dün Konya 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 

Davanın ilk duruşması 14 Aralık'ta görülecek.

DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Duruşma gününü sosyal medya hesabından duyuran Dedeoğulları ailesinin avukatı Abdurrahman Karabulut, "Konya'daki katliam dosyasının ilk duruşması 14 Aralık 2021 saat 09.00'da  Konya 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Meslektaşlarımız başta olmak üzere herkesin duruşmaya gelip katkı sunması ve dayanışma göstermesini bekleriz" çağrısında bulundu. 

NE OLMUŞTU?
Konya'nın Meram ilçesine bağlı Hasanköy Mahallesi'nde yaşayan Karslı Dedeoğulları ailesinden 4'ü kadın 7 kişi 30 Temmuz günü Mehmet Altun tarafından evlerinde katledilmişti.

Dedeoğulları ailesi katledilmeden önce 12 Mayıs'ta komşuları olan Keleş ve Çalık ailesi tarafından ırkçı saldırıya maruz uğramıştı.

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 30 Temmuz günü yaşanan katliamın ardından başlattığı soruşturma kapsamında 14 kişi gözaltına alınmış, 10 kişi tutuklanmıştı. Katil Mehmet Altun ise 5 Ağustos'ta yakalanarak tutuklanmış, böylece tutuklu sayısı 11'e yükselmişti. Dedeoğulları ailesine yönelik 12 Mayıs'ta gerçekleşen ırkçı saldırı nedeniyle cezaevinde olan 2 kişi hakkında 7 Ekim'de verilen tutuklama kararı ile birlikte dosya kapsamında toplam tutuklu sayısı 13'e yükselmişti.

Başsavcılık tarafından hazırlanıp Konya 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan iddianamede katil Mehmet Altun'un, "canavarca hisle tasarlayarak 7 kişiyi kasten öldürme" suçlamasıyla 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, "nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar, "6136 sayılı kanuna muhalefet" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar ve "yakarak mala zarar verme" suçundan ise 8 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

Soruşturma kapsamında tutuklanan diğer failler Yahya Çalık, İbrahim Keleş, Ramazan Çalık, Ali Çalık, Lütfi Keleş, Ali Keleş (Lütfi Keleş'in oğlu), Veli Keleş, Ali Keleş (Veli Keleş'in oğlu), Ayşe Keleş ve Ali Keleş (Harun Keleş'in oğlu) hakkında ise "canavarca hisle tasarlayarak 7 kişiyi kasten öldürmeye azmettirme" suçundan 7'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, "yakarak mala zarar vermeye azmettirme" suçundan da 8'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Failin eşi Zehra, babası İbrahim, annesi İsmahan Altun'un, iddianamenin hazırlanmasının ardından "kuvvetli suç şüphesinin ortadan kalkması" gerekçesiyle tahliyelerine karar verilmişti.

İddianameyi kabul eden mahkeme tensip kararıyla da katil Mehmet Altun ile akrabalıkları bulunan ve olayın azmettiricileri olarak tutuklu yargılanan Keleş ve Çalık ailesinden Veli Keleş, Ramazan Çalık, Yahya Çalık, Ali Çalık ve Ali Keleş'in adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi.