28 Eylül 2024 Cumartesi

Kurultayda buluşan Aleviler: İnancımıza ihanet etmeyeceğiz

Yenikapı'da düzenlenen Büyük Alevi Kurultayı'nda ETHA'ya konuşan Aleviler, kendilerine dayatılan Aleviliği değil kendi inançlarını yaşayacaklarını kaydetti. Cemevlerinin 'kültür evi' statüsüne alınmasına tepki gösteren Aleviler, "Biz bunu kabul edersek yolumuza, inancımıza ihanet ederiz" vurgusu yaptı.

Onbinden fazla Alevi İstanbul'da bir araya geldi. Avrupa ve Türkiye'nin birçok kentinden Yenikapı'ya akan Aleviler, "eşit yurttaşlık", "anadilde eğitim", "cemevlerinin ibadethane olarak tanınması" başta olmak üzere taleplerini yineledi; "devletin Alevisi olmayacağız" diyerek torba yasada yapılan düzenlemeleri kabul etmeyeceklerini haykırdı. AKP-MHP iktidarı Alevilerin ibadethanesi olan Cemevlerini "kültür evi" statüsüne alarak, Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurmuş; yol, su, elektrik ve maaş sunarak kendi Alevisini yaratma hamlesine girişti.

AKP-MHP iktidarının kendi Alevisini yaratma çabasına Aleviler kitlesel yanıt verdi, "Eşit, özgür, demokratik ve laik bir Türkiye" şiarıyla Yenikapı Gösteri Merkezinde Alevi Kurultayı düzenledi. Irkçılığa, faşizme ve asimilasyona boyun eğmeyeceklerini ifade eden Aleviler, Hacı Bektaşi Veli'nin, Pir Sultan Abdal'ın, Seyid Rıza'nın, devrimci önderler İbrahim Kaypakkaya, Mahir Çayan ve Deniz Gezmişlerin yolundan ilerleyeceklerini, zulme başkaldırıyı sürdüreceklerini vurguladı.

Kurultay'da ETHA'ya konuşan Aleviler, iktidarın dayattığı Aleviliği değil kendi inançlarını yaşayacaklarını vurguladı. "Torba yasayı  kabul etmiyoruz" diyen Aleviler, "Onların yasayla zorladıklarını değil kendi inancımızı yaşamak istiyoruz" dedi.

'ALANLARDA SESİMİZİ YÜKSELTMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Büyük Alevi Kurultayı'na Pir Sultan Abdal Datça Şubesinden gelen Bilge Altın, kurultaydaki coşkuya dikkat çekti, "Alanlarda da mücadeleyi böyle yükseltiyoruz" dedi. "Torba yasanın bizi hiçe saydığını söylüyoruz" diyen Altın, "Eşitlik, eşit yurttaşlık, istiyoruz. Torba yasayı kabul etmiyoruz ve bu nedenle alanlarda olmaya devam edecek, sesimizi yükselteceğiz" ifadelerini kullandı.

'ONLARIN MİNNETİNE İHTİYACIMIZ YOK'
Torba yasanın AKP'nin kendi istediği Aleviliği yaratmak anlamına geldiğini belirten Sivas Beypınar'dan gelen Mustafa Öztürk, "Bizim inancımızı, kardeşlik, eşitlik düşüncelerimizi onların görüşü karşılamıyor. Cemevlerini kendimiz yaptık. Onların minnetine ihtiyacımız yok. Kendi yöremizde Beypınar'da cemevimizi yaptık, Okmeydanı Cemevini de Aleviler yaptı. Kendi ihtiyacımızı kendimiz karşılaşırız" dedi.

'İNANCIMIZDAN OLMAYAN BİRİ İNANCIMIZ ADINA KARAR ALAMAZ'
Sarıyer Ayazağa Cemevi'nden Alahattin Ahi, "Torba yasa tepedekinin yasası. Yasa bir kişi tarafından değil çoğunlukla yapılır. Torba yasaya Alevi toplumunun rızası yok" dedi.

Sarıyer Ayazağa Cemevi dedesi İbrahim Erdoğan ise şu ifadeleri kullandı: "Bizim inanışımızda olmayıp tam tersi anlayışa sahip biri bizim inancımız ve toplumumuz adına karar alamaz. Cemevlerine müdahale ederlerse kapatıp eve gideceğiz, bizim yolumuz bunu kabul etmez. Biz bunu kabul edersek yolumuza, inancımıza ihanet ederiz."

'TORBA YASAYI KABUL ETMİYORUZ'
Eren Gül Kırmızıkaya da "İbadethanelerimiz neden Kültür Bakanlığı'na bağlı olsun" diye sordu. İktidarın istediği Alevilik uğruna hazırlanan Torba yasayı kabul etmeyeceklerinin altını çizdi.