24 Eylül 2024 Salı

Kuzey ve Doğu Suriye'de Covid-19 önlemleri kolektif çalışmalarla sürüyor

Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde Covid-19'a karşı önlemler yoğun biçimde sürüyor. Birçok yer dezenfekte edilirken, Dêrik, Şehba, Amudê, Tirbespiyê ve Hesekê gibi çok sayıda kentte Kriz Masaları'nın aldığı kararlar doğrultusunda maske üretiliyor.

Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde koronavirüs (Covid-19) pandemisine karşı önlemler yoğun biçimde sürüyor.

Tüm dünyada hayatı durma noktasına getiren salgına karşı hızlı tedbir kararları alan Özerk Yönetim, şu ana kadar virüsün ülkeye sıçramasını engelledi.

Salgını bir halk sağlığı sorunu olarak gören Özerk Yönetim, 23 Mart'ta başlayan sokağa çıkma yasağı uygulamasının yanı sıra çok sayıda kentte yaygın dezenfektasyon çalışmaları gerçekleştiriyor. Maske üretimi, dezekfektan ve sağlık malzemeleri eksikliklerini gideriyor.

Koronavirüsle mücadele çalışmalarına hız verilen tüm kentlerde, kurumlar ve halkın yoğun olarak kullandığı alanlar dezenfekte edildi. Çalışmalar kapsamında, tüm sokaklar ve kanalizasyon sistemleri, kurum, komün, okul ve camiler, çarşı ve meydanlar aşama aşama dezenfekte ediliyor. Ayrıca ihtiyaç duyan evlere dezenfektan malzemeleri dağıtılıyor.

Tüm kentlerde kriz masaları kurulurken, sokağa çıkma yasağına genel olarak uyan halkın ihtiyaçlarının giderilmesi için mahalle ve köy komünlerinin çalışmaları sürdürülüyor.

MUSTAFA: WHO ŞU ANA KADAR DESTEKTE BULUNMADI
Özerk Yönetim Sağlık Komitesi Eşbaşkanı Dr. Ciwan Mustafa, uygulanan ambargo ve abluka politikaları nedeniyle yaşanan eksiklikleri hızla gidermeye çalıştıklarını dile getirdi. ANHA'ya konuşan Mustafa, koronavirüs vakalarının tedavisinde önemli bir işlevi olan solunum cihazlarının yetersiz olduğunu belirtti. Mustafa, "Elimizde sadece 27 solunum cihazı var. Bu sayıyı kısa süre içerisinde 100'e çıkarmaya çalışıyoruz" dedi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile iletişim halinde olduklarını söyleyen Mustafa, "Ancak şu ana kadar bölgeye dönük hiçbir destekte bulunmadılar" dedi.

Olası bir salgın durumuna karşı hazırlık yaptıklarını belirten Mustafa şöyle konuştu: "Halkın Özerk Yönetim ve Kriz Masası'nın tedbirlerine uyması ve dayanışma göstermesi, bölgede şu ana kadar hiçbir vakanın görülmemesini sağladı."

KORONAVİRÜS'E KARŞI KOLEKTİF MÜCADELE
Koronavirüse karşı kolektif çözümler üretilen Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde, bu dönemde en çok ihtiyaç duyulan malzemeler arasında yer alan maske de kolektif çalışmayla üretiliyor. Dêrik, Şehba, Amudê, Tirbespiyê ve Hesekê gibi çok sayıda kentte Kriz Masaları'nın aldığı kararlar doğrultusunda maske üretiliyor.

Dêrik'te Halk Belediyesi Kadın Bürosu'na bağlı dikim atölyesi, bölgenin ihtiyacını karşılamak için maske dikimine başladı. Atölye belediye ve Heyva Sor a Kurd ekipleri tarafından dezenfekte edildikten sonra kolektif biçimde üretim yapılacak.

TÜM KENTLERDE YOĞUN DEZENFEKTE ÇALIŞMALARI
Koronavirüs salgınına karşı yoğun bir önlem çalışması yürütülen Qamişlo'da, itfaiye ekiplerinin temel görevi tüm sokak, cadde, ev ve tüm işyerlerini dezenfekte etmek. İtfaiye çalışanları yoğun bir emek harcıyor.

Qamişlo Çevre ve Belediyeler Komitesi, kanton genelinde Koronavirüs'e karşı alınacak önlemlere ilişkin broşür dağıtımlarını sürdürüyor.

Tüm kurumların ilaçlama çalışmalarının tamamlandığı kentte, sokaklar da dezenfekte ediliyor. Xerbî mahallesinde çalışmalara başlayan ekipler, Siyahî ve Quetlî sokaklarını da dezenfekte edecek.

Eyn İsa Halk Belediyesi, kentin tüm sokak ve caddelerini ikinci kez dezenfekte etti. Çalışmaların tek tek evler, parklar ve ibadethaneler de devam edeceği açıklandı.

Deyr ez Zor Sivil Meclisi, kentteki tüm komünlerle birlikte dezenfekte çalışmalarını günlerdir sürdürüyor.

Kobanê'de koronavirüs tedbirleri kapsamında, çok sayıda mahalle ve sokakta dezenfekte çalışması yapıldı. Halk Belediyesi ekipleri ayrıca halka maske, eldiven ve broşürler dağıtıyor. Fırat Bölgesi Sağlık Komitesi, kentte olası vakalar için üç sağlık merkezi kurdu, virüsün tespiti ve araştırması içinde Bilim Komitesi oluşturdu.

Hesekê'de bulunan Waşukani Kampı'nda yeni önlemler alındı. İşgal nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan binlerce ailenin yaşadığı kamptaki tüm çadırlar dezenfekte edildi. Bilgilendirme çalışmaları yapılan kampta, olası vakalar için karantina çadırları da oluşturuldu.

Heyva Sor a Kurd, Waşokani Kampı'nda yaşayanlar için uluslararası kuruluşlara da destek çağrısında bulundu.

Kent Sağlık Komitesi, kent merkezi ve bağlı köylerdeki tüm kamu binaları ile toplu alanları da dezenfekte etmişti.