25 Eylül 2024 Çarşamba

Macaristan'da homofobik yasaya karşı 5 bin kişi parlamentoya yürüdü

Macaristan parlamentosu, eşcinselliğin 18 yaş altı için teşvik edilmesinin yasaklanmasını öngören yasa tasarısını kabul etti. 5 binden fazla kişi başkent Budapeşte'de homofobik yasaya karşı parlamentoya yürüyüş düzenledi.

Macaristan'da parlamento, 1 "hayır" oyuna karşı 157 "evet" oyuyla okullarda, 18 yaş altındaki kişilere, eşcinselliğe ve cinsiyet değişikliğine teşvik eden herhangi bir içeriğin gösterimi yasaklandı.

Muhalefet, değişiklikleri destekleyen milliyetçi Jobbik partisi milletvekilleri dışında oylamayı boykot etti.

Tasarı metninde, "Çocuk haklarının korunmasını sağlamak için cinselliği kendi amaçları doğrultusunda betimleyen ya da cinsiyet kimliğinden sapmayı, cinsiyet değiştirmeyi ve eşcinselliği teşvik eden pornografi ve içerikler, 18 yaşın altındaki kişilere sunulmayacaktır" ifadelerine yer verildi.

Söz konusu adımın, ırkçı Başbakan Viktor Orban hükümetinin pedofiliyle mücadele ve çocukları korumayı amaçladığını belirttiği tedbirler arasında yer aldığı belirtildi.

Macar RTL Klub kanalına göre, yasa kapsamında 'Friends', 'Bridget Jones', 'Harry Potter' ve 'Billy Eliot' gibi eşcinselliğin konu edildiği içerikler de yasaklanabilir.

Öte yandan Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Macaristan Raportörü Fransız Yeşiller partisi vekili Gwendoline Delbos-Corfield, yasayı 'Avrupa değerlerine hakaret' ve 'çocukların korumasını LGBTİ+ haklarına saldırmak için bir bahane olarak kullanma girişimi' olarak nitelendirdi.

Delbos-Corfield, ayrıca diğer AB ülkelerini bu ay içinde yapılması planlanan oturumlarda Macaristan'a 'meydan okumaya' çağırdı.

Bunun yanı sıra ülkede yasanın tepki çekmesinin ardından 5 binden fazla kişi başkent Budapeşte'de bir araya gelerek parlamentoya yürüyüş düzenledi.