28 Eylül 2024 Cumartesi

Madende kullanılan dinamit İkizköylülerin evinde çatlaklar oluşturdu

Akbelen Ormanının ardından yürütülen madencilik faaliyetlerinde dinamit patlatılıyor. Patlamanın şiddetinin "deprem" olarak tanımlayan köylüler, her gün oluşabilecek göçükler altında kalkmaktan korktuklarını, evlerinde çatlaklar oluştuğunu kaydetti.

İkizköy'deki Akbelen Ormanı ardında yürütülen madencilik faaliyetlerinde gerçekleşen dinamit patlatmaları İkizköylüleri hayatını tehdit ediyor. Evlerinde çatlaklar oluşan ve oluşabilecek göçükler altında kendisinin, çocuklarının hayvanlarının kalmasından korkan, endişelenen köylüler defalarca kez jandarmaya ve kaymakamlığa başvurmalarına rağmen sonuç alamadı.

Bugün şimdiye kadar ki en şiddetli patlatmalardan birinin yaşandığını belirten köylüler, "Masalardan tabaklar ve bardaklar düştü, çerçeveler yerlere döküldü. Her gün evlerimizde, yaşam alanlarımızda depremi yaşıyoruz. Patlatma ardından köylülerimizle yeniden jandarmayı aradık teker teker. Fakat bazılarımıza tavırları oldukça kötüydü. Hasar olup olmadığını, hasar yoksa karakola gelip dilekçe vermemizi söylediler. Köyde yaşamayıp nöbet alanında kalan ve arayan arkadaşlarımızın suratına kapatmışlar telefonu, aramalar sıklaştıktan sonra başka bir arayan vardı o yüzden hemen kapattım diye bahane uydurmuşlar. Daha önce yaptığımız şikayetlerin de sonucunu alamadık. Fakat bu kez yeniden dilekçe yazıp kaymakamlığa ve jandarmaya bildireceğiz" dedi.

Dinamitle patlatmanın yapıldığı alana giderek çekim bir köylü durumu aktardı. Her gün depremi yaşadıklarını belirten bir köylü alanı işaret ederek şu ifadeleri kullandı: "Yıllardır burada bu yıkım iliklerimize kadar yaşıyoruz. Her gün yıllardır dinamit patlatılıyor, git gide daha şiddetli oluyor bu patlatmalar. Evimizde her gün depremi yaşıyoruz. Evimiz başımıza yıkılacak diye korkuyoruz. Normal bir yaşam sürmüyoruz, psikolojimiz alt üst oldu. Uykularımız kaçıyor."