23 Eylül 2024 Pazartesi

Mardin'de kadınlar Azra ve Emine için sokağa çıktı

Mardin'da TMMOB'lu kadınlar ile Şahmaran Kadın Platformu, Azra Gülendam Haytaoğlu ve Emine Gökkız'ın katledilmesini protesto etti.

TMMOB Mardin İl Koordinasyon Kurulu ve Şahmaran Kadın Platformu, TMMOB binası önünde Antalya'da tecavüz edilerek katledilmiş halde bulunan Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi Azra Gülendam Haytaoğlu'nun (21) ve Maraş'ta öğretmen Emine Gökkız'ın katledilmesini protesto etti.

"Kadın cinayetleri politiktir" pankartının açıldığı eylemde konuşan TMMOB üyesi Mizgin Dinç, katilin TMMOB İnşaat Mühendisler Odası Antalya Şube Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Murat Ayhan olduğunu belirtti. Dinç, "Son dönemde hangi mesleğe sahip olduğu, hangi şehirde yaşadığı, eğitim düzeyinin ne olduğundan bağımsız, erkekler tarafından birçok kadın arkadaşımızın katledilmesi toplumun her kesiminde olduğu gibi bizleri de derinden yaralamaktadır. Aynı şekilde kaybolmasına 4 gün sonra Emine Gökkız'ın cansız bedenine ulaşıldı. Aynı gün içerisinde iki kadın katledildi" dedi.

"Bu ülkede kadınlar, her gün yanlış politikalar ve yasaları uygulamayarak faillere cesaret verenler yüzünden ölüyor. Bu yüzden kadın cinayetleri bu ülkede politiktir" diyen Dinç, faillerin kim olduğunu bildiklerini söyledi. Dinç "İktidarın kadın mücadelesiyle kazanılmış olan haklarımıza saldırmasından vazgeçmesini, İstanbul sözleşmesini yeniden yürürlüğe koymasını ve katillerin en ağır cezaları alması gerektiğini kamuoyuna duyuruyoruz" dedi.