28 Eylül 2024 Cumartesi

Marksist Teori'nin yeni sayısı çıktı

Marksist Teori'nin son sayısı çıktı. Kasım-Aralık 2022 sayısında "Siyasal saflaşmalar tablosu ve parlamentarizm tuzağı" başlığı altında güncel siyasetin en canlı konusu olan seçimlere ilişkin yazılar yer alıyor.

Marksist Teori dergisinin Kasım-Aralık 2022 sayısı yayınlandı. Dergi güncel siyasetin en canlı konusu olan seçimleri dosya konusu olarak gündemine alıyor. "Siyasal saflaşmalar tablosu ve parlamentarizm tuzağı" başlıklı dosyada Baran Tatu, "Seçim saflaşmasının aynasında işbirliği mi sınıf mücadelesi mi" başlıklı yazısıyla siyasal ve sınıfsal  saflaşma tablosuna yer veriyor. Sınıfsal ve siyasal analizlere yaslanarak sınıf mücadelesinin en canalıcı güncel sorunlarına devrimci görüş açısı sunuyor.

Toprak Akarsu "İki yol, üç cephe bir de SGB" yazısıyla emekçi sol hareketin ittifaklaşma tablosuna odaklanıyor. Emekçi sol hareketin belli bölükleri ve siyasal kümelenmeleriyle siyasal polemik yürütüyor.

Ziya Ulusoy "Syriza ve Podemos: Ayaklanma itfaiyecileri" başlıklı yazısıyla reformist, parlamentarist solun uğursuz ve sınıf işbirlikçi pratiğini ve rolünü devrimci bir görüş açısından eleştiriyor.

"Şili'de anayasa referandumu yenilgisi ve dersler" başlıklı yazısında Deniz Boran halk ayaklanması siyasal enerjisinin referandum sürecinde nasıl soğurulduğunu inceliyor. Yücel Yıldırım'ın "ABD kampı ve demokrasi" başlıklı yazısı da dosya konusu kapsamında yer alıyor. Tüm dosya yazıları reformist sınıf işbirlikçisi ve parlamentarist anlayış ve pratikleri ideo-politik olarak eleştirip mahkum ediyor.

Derginin iki yazısında kadın özgürlük mücadelesi ele alınıyor. Çiçek Otlu, "Tarihin ışığında İran'da kadın ayaklanması" başlıklı yazısıyla İran'da süren büyük kadın isyanını tarihten güncele uzanan bir bağlamda inceliyor.

Jiyan Aspir Tunus'ta toplanan Dünya Kadın Konferansı'nı siyasal bakımdan değerlendiriyor. "Kadın özgürlük mücadelesinin ihtiyaçları ışığında Dünya Kadın Konferansı" yazısı kadın özgürlük mücadelesinin sorun ve ihtiyaçlarını çözümlüyor.

Dergide Ivana Benario'nun "Enternasyonal kümelenmelerin güncel görünümü" ve İbrahim Okçuoğlu'nun "Şanghay İşbirliği Örgütü nedir, ne değildir" yazılarının yanı sıra Rojava'da Türk devleti tarafından katledilen Şenol Sağaltıcı'nın (Ferhat Erebo), Yapıcılar Kolektifi tarafından hazırlanan "Bir MLKP Belgeseli: Dema Baranan" belgeseli için yaptığı konuşmanın tamamına "Devrim bedel istiyor dediğimiz ne? Başkasından beklemek mi" başlıklı yazıda yer veriliyor.