25 Eylül 2024 Çarşamba

Marmaris'te 'cennete foseptik hattı'na karşı mücadele çağrısı

Marmaris Limanını atık havuzuna dönüştürecek olan deniz içine kanalizasyonu deşarj edecek hat döşemesine ilişkin mücadeleyi sürdüren Marmaris Kent Konseyi, Sinpaş/Kızılbük'ün bu projesine karşı birlikte mücadeleye çağırdı.

Marmaris Kent Konseyi Sinpaş/Kızılbük'ün İçmeler'de yer alan projesinin, deniz içine kanalizasyonu deşarj edecek hattı döşemesine ilişkin açıklama yaptı. Projenin "cennete foseptik hattı" olarak değerlendirildiği açıklamada, "Hangi siyasi partiden olursa olsun, tüm belediye yönetimlerine bir sorumuz var: 46 bin metrekare inşaat hakkı olan ve mevzi imar planına göre verilmiş bir ruhsata, tadilat ruhsatı ile 122 bin metrekare inşaat hakkı verilmesi hukuka uygun mudur" soruları yöneltildi.

'SİNPAŞ USULSÜZLÜKLERE SIRTINI DAYIYOR'
Türkiye'nin ekonomik, hukuki ve ahlaki çöküntüsünün temel nedeninin bu kanunsuzluk örneği olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Marmaris Belediyesi, Sinpaş inşaatına kanunsuz ve usulsüz olarak ruhsatlar veriyor, onlar da ne yangın ne Milli Park, ne inşaat yasağı ne de ekosistem tanıyor. Daha önce yüzlerce kez projenin Marmaris'e ve Marmarislilere vereceği zararları belgeleri ile söylemiş ve gereken şikayetleri yapmıştık. Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin bakanlığa verdiği, 'Sinpaş inşaatının su ve kanalizasyon alt yapısı yoktur, sağlamamız da mümkün değildir' şeklindeki itiraz raporuna rağmen bakanlık gerçeği görmezden geldi. Sinpaş'a 'ÇED olumlu' kararı vererek Marmaris'i büyük bir kirlilik gerçeği ile baş başa bıraktı. Bugün geldiğimiz nokta Sinpaş tüm bu usulsüzlüklere sırtını dayayarak kanalizasyonunu ve kirli atık sularını denize vermek için denizin içine boru döşemektedir. Milli parkı talan ettiği yetmezmiş gibi Marmaris denizini bir fosseptik çukuruna çevirmeye karalı" denildi.

'LODOSLU HAVALARDA MARMARİS LİMANI ATIK HAVUZUNA DÖNÜŞECEK'
Lodoslu havalarda Marmaris Limanının atık havuzuna dönüşeceğinin altı çizilen açıklamada, geçen yaz İçmeler'de yaşanan deniz kirliliğinden kaynaklı rahatsızlıklar yüzünden hem turistlerin hem de otelcilerin yüzlerce kez şikayette bulunduğu hatırlatılan açıklamada, "Bunun daha başlangıç olduğunu o zaman da söylemiştik. Marmarisimizin ormanları yandı, yanmaya da devam ediyor. Bu kayıp yetmezmiş gibi şimdi denizimiz büyük bir kirlilik gerçeğiyle karşı karşıya. Başta Belediye Meclis Üyeleri olmak üzere bu kentten ekmek yiyenlerin, bu kentin ismini kullanıp kariyer ve itibar kazananların şimdi kente borcunu ödeme ve koltuklarının hakkını verme zamanıdır. Belediye bu işin müsebbibi olabilir. Ama unutulmamalı ki; atananlar ve kamu yöneticileri de onlar kadar mesuldürler. Halkı bilgilendirmeyerek ya da yandaşlıkla hareket etmesi için baskılayarak kötü ve kanunsuz olanda gerçekleşen ittifak Marmarisimizin doğasını mahvedecek ve halkını pislik içinde bir denize mahkûm edecektir" ifadeleri yer aldı.