28 Eylül 2024 Cumartesi

Meclis'e sunulan Kirmançkî önerge reddedildi

Urfa Milletvekili Ömer Öcalan'ın 21 Şubat Dünya Anadili Günü dolayısıyla Kürtçe'nin Kirmançkî lehçesinde Meclis'e sunduğu soru önergesi, Türkçe olmadığı için reddedildi. Çok sayıda HDP milletvekili de kültür, anadil hakkı ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan dillere Arapça, Kürtçe, Türkçe, Süryanice ve Zazaca soru önergeleri verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla, Kirmançkî lehçesiyle Meclis'e verdiği soru önergesi verdi. 

Kürtçe üzerindeki baskılara ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması talebiyle verilen önerge Meclis'in Genel Evrak Bölümü tarafından Türkçe olmadığı için kabul edilmedi.

Önergede, anadilde eğitimin evrensel bir hak olduğunu belirten Öcalan, Türkiye'de anadilde eğitimin önündeki engellerin sürdüğünü kaydetti.

Kirmançkî, olarak verilen öngerde şu soruların yanıtlanması istendi:

-Dünyanın birçok ülkesinde dillerin korunmasına, yaşatılmasına yönelik programlar hayata geçirilmekte olup, Türkiye'de bu alanda yapılan bir program var mıdır?

-Kaybolma tehlikesi altında olan dillerin korunmasına yönelik çalışmanız var mıdır?

-Yaklaşık 4-6 milyon insanın anadili olarak kabul edilen Kurmançkî UNESCO'nun yayınladığı rapora göre kaybolma tehlikesi altında olan dillerden biridir. Türkiye'deki nüfus oranına göre Türkçe ve Kürtçe'nin Kurmancî lehçesinden sonra en çok konuşulan lehçe konumunda olan Kirmançkînin korunmasına ilişkin çalışmanız var mıdır, varsa nelerdir?

-Türkiye'de konuşulan tüm anadillerde eğitimin anayasal ve yasal güvenceye alınmasına yönelik çalışmanız var mıdır?"

ARAPÇA, TÜRKÇE, KÜRTÇE, SÜRYANİCE VE ZAZACA SORU ÖNERGELERİ VERİLDİ
HDP milletvekilleri, Ayşe Sürücü, Dersim Dağ, Dilan Dirayet Taşdemir, Ebru Günay, Erdal Aydemir, Hasan Özgüneş, Hüseyin Kaçmaz, İmam Taşçıer, Meral Danış Beştaş, Muazzez Orhan, Murat Sarısaç, Nuran İmir, Nusrettin Maçin, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ömer Öcalan, Pero Dündar, Remziye Tosun, Şevin Coşkun, Tuma Çelik ve Tülay Hatimoğulları, Alican Önlü Dünya Anadil Günü dolayısıyla kültür, anadil hakkı ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan dillere ilişkin Meclis'e Arapça, Kürtçe, Türkçe, Süryanice ve Zazaca soru önergeleri verdi.