21 Eylül 2024 Cumartesi

Mehmet Emin Çam'ın derhal tahliyesi istendi

Mehmet Emin Çam'ın sağlık durumunun paylaşıldığı Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi'nin eyleminde, Çam'ın gerek yaşı gerekse de hastalıkları nedeniyle hapishanede yaşımını idame ettiremeyeceğine dikkat çekildi. 

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 508. hafta açıklamasını hasta tutsak Mehmet Emin Çam için gerçekleştirdi. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartın açıldığı eylemde basın metnini okuyan İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Ömer Faruk Yazmacı, Batman Beşiri T Tipi Kapalı Hapishanesinde tutsak bulunan ağır hasta Mehmet Emin Çam'ın sağlık durumu hakkında bilgi paylaştı.

Yazmacı, Çam'ın beyninde ur olduğunun tespit edildiğini ve söz konusu hastalık nedeniyle ömür boyu ilaç almak zorunda olduğunu kaydetti. Yazmacı şöyle devam etti: "Böbrek hastasıdır ve iki defa böbrek ameliyatı geçirdi. Böbreğindeki kistler sürekli olarak oluşmaya devam etmekte, böbrek ameliyatını yapan doktor tarafından, ‘Kistlerin yeniden nüksedebileceği ve nüksetmesi halinde ivedilikle müdahale edilmesi gerektiği' söylemiştir. Kistlerden kaynaklı olarak sürekli üşümekte ve yaz aylarında dahi ısınamamakta, sol tarafında da sürekli olarak uyuşma meydana gelmektedir. Gözlerinde görme problemi var ve kataraktan kaynaklı her iki gözünden de ameliyat olmuştur. Ayrıca gözlerde miyop ve astigmat problemleri var. 2 yıla yakındır sağ kulağında duyma sorunundan kaynaklı yakınında yüksek sesle konuşulsa dahi duyma zorluğu yaşıyor."

Çam'ın yaşadığı pek çok rahatsızlığa daha işaret eden Yazmacı, "Hali hazırda ilerlemiş yaşı ve hastalıkları nedeniyle kendi yaşamını idame edebilmekte zorlanmakta ve günlük işlerini dahi yapamamaktadır. 24 Mayıs 2023 tarihinde akşam yemek saatinden sonra avluya çıktığında; göğsünde sıkışma hissediyor ve yere yığılıyor. Gardiyanlar Beşiri Devlet Hastanesi'ne kontrol amaçlı olarak götürüyorlar. Burada 2 saat kaldıktan sonra sağlık görevlisi kalp kriz geçirdiğini fark edip oradan Batman Bölge Hastanesine götürüyorlar.  Çam'ın dört damarının tıkandığı tespit ediliyor. Cuma akşamı saat 22.00 civarında acilen anjiyo yapılıyor. 3 damarı açılıyor ancak 4'üncü damar yüzde 5 oranında açılıyor. 2 gece yoğun bakımda tutuluyor, bir gün de serviste yatırılıyor. Hastanede kaldığı süreçte ailesine görüş izni verilmedi ancak avukatı görebildi. Tekrar hapishaneye götürüldü.  72 yaşında ve hastalık durumu ağır olan ve sürekli olarak tedavinin devam etmesi gereken Mehmet Emin Çam'ın gerek yaşı gerekse hastalıkları nedeniyle cezaevinde yaşamını idame ettiremeyeceği açıktır. Bir an önce tüm tedavi süreçlerinin sağlıklı ve kesintisiz bir şekilde yapılabilmesi tahliye edilmesi gerekmektedir" dedi.