11 Ekim 2024 Cuma

Mehmet Uzun mezarı başında anıldı

Kürt yazar Mehmet Uzun, ölümünün 17. yılında mezarı başında anıldı. Anmada, Uzun'un Kürt edebiyatına ve diline katkılarına dikkat çekildi.

Uzun yıllar sürgünde kalan ve mide kanseri teşhisinin ardından Diyarbakır'a gelen Kürt yazar Mehmet Uzun, 11 Ekim 2007'de yaşamını yitirdi. Uzun, ölümünün 17'nci yılında mezarında başında anıldı. Anmaya, Uzun'un ailesi ve arkadaşları, kentteki siyasi parti ve kitle örgütü temsilcileri katıldı.

'ANISINI YAŞATACAĞIZ'
Saygı duruşuyla başlayan anmada söz alan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Doğan Hatun, Kürt ve Kürdistan tarihi konusunda bir şey öğrenmek isteyenlerin Mehmet Uzun'un yazdıklarından yararlandığını söyledi. Uzun'un edebiyat alanında kendini tanımak isteyenler için verdiği emeğe tanıklık ettiklerini söyleyen Hatun, "Aramızdan çok erken ayrıldı, ama Kürt halkına bıraktığı eserler sonsuzluğa kadar yaşamaya devam edecek. Eserlerini yazmasının üzerinden yıllar geçmiş olmasına rağmen güncelliğini hala koruyor. Bu sene sevenleri ve ailesini bir araya getirerek Mehmet Uzun'un anısını yaşatmak istedik. Yazdığı, geride bıraktığı eserler bize miras. Bizler de bunun bilincinde olmalıyız. Yattığı yerden huzur bulsun" dedi.

Arkadaşı Ahmet Avcıkıran, Mehmet Uzun ile anılarını anlattı, Uzun'un yazılarından bölümler okudu.

'KÜRT GENÇLERİNE KÜRT EDEBİYATINI SEVDİRDİ'
DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Sultan Yaray da, "Mehmet Uzun, Kürt Edebiyatı Kürt halkı için büyük ve zorlu bir emek verdi. Bugün görüyoruz ki, binlerce Kürt genci onun kitaplarını okuyor. Kürt edebiyatını, Kürt gençlerine sevdirdi. Kürt halkı ve dilinin önündeki birçok sorun ve asimilasyon politikalarına karşı her alanda dili ve edebiyat için çalıştı" dedi.

Anmada önceki dönem belediye eşbaşkanı Selçuk Mızraklı'nın avukatları aracılığıyla gönderdiği mesaj da okundu. Açıklamanın ardından Uzun'un mezarına çiçekler bırakıldı.