24 Eylül 2024 Salı

Meksika'da çalışmak istemeyen işçiler eylem yaptı

Meksika'nın ABD sınırına yakın bulunan Honeywell ve Lear isimli fabrikalarda koronavirüs nedeniyle yaşanan işçi ölümlerinin ardından işçiler ABD sınırı boyunca protestolara başladı.

Meksika'da ABD sınırına yakın faaliyet gösteren işletmelerden Honeywell ve Lear'da koronavirüs kaynaklı işçi ölümlerinin yaşanması üzerinde protestolar başladı.

Sol.org'un Reuters'tan aktardığı habere göre Geçtiğimiz Perşembe günü bu işletmelerde en az 4 işçinin koronavirüs nedeniyle hayatınının kaybettiği açıklandı ve virüsün yayılmasının önlenebilmesi için Meksika'nın Ciudad Juarez şehrinde bulunan Honeywell montaj fabrikasının kapatılması talep edildi.

Ayrıca yine Juarez'de bulunan elektrikli motor fabrikası olan Regal Beloit'te de Nisan ayının başında 2 işçi yaşamını yitirmişti. Fabrika yönetimi, virüsü önleme tedbirlerinin alındığını ve bu işçilerin eve gönderildikten sonra öldüğünü söyledi.

Oto güvenlik koltuğu üreticisi Lear fabrikasında da bu ay başında bazı çalışanların solunum rahatsızlığı nedeniyle  yaşamını kaybettiği doğrulandı.

Poly isimli bir başka teknoloji firmasında çalışan iki işçinin de ölümünün ardından işçiler sınır boyunca protesto düzenledi. Plantronics ismiyle de bilinen Poly teknoloji şirketi yönetimi ise Reuters'e, işçilerin ölüm nedenlerinin bilinmediğini söyledi.

Ülkede bulunan Çalışma Hakları Grubu'nun Sınır İşçileri Komitesi'nin yayımladığı rapora göre, Meksika'da bazı fabrikaların işçileri yarım maaş vererek evlerine yolaldıkları açıklandı. Bu raporda ayrıca Mart ayı sonunda bazı fabrikaların tuvaletlerinde ve lavabolarında yeterli hijyenik önlemlerin alınmamış olduğu da eleştirildi.