28 Eylül 2024 Cumartesi

MLKP komutanları Gürbüz ve Namoğlu Avrupa'da anıldı

İşgalci Türk devletinin 3 Ocak'ta düzenlediği saldırıda ölümsüzleşen MLKP komutanları Zeki Gürbüz (Ahmet Şoreş) ve Özgür Namoğlu (Firat Newal) İsviçre'nin Basel, İskoçya'nın Edinburg ve Almanya'nın Saarbrücken kentlerinde anıldı.

Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) komutanları Zeki Gürbüz (Ahmet Şoreş) ve Özgür Namoğlu (Firat Newal), İsviçre, İskoçya ve Almanya'da anıldı. İsviçre'nin Basel kentinde düzenlenen anmada konuşan Firat Newal'in babası, acılarını Kürdistan özgürlük mücadelesine yanıt olan Özgür ve Zeki'nin çığlığını büyüterek azaltabileceklerini söyledi, "Devrimin zaferi için birlikte savaşalım ve mücadeleyi büyütelim" çağrısında bulundu.

MLKP İsviçre örgütü, Türk devletinin saldırısı sonucu katledilen Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) Merkez Komitesi üyesi ve komutan Ahmet Şoreş ve genç komutan Firat Newal için anma etkinliği düzenledi.

Anmaya Firat Newal'in anne ve babası, akrabaları ile çok sayıda Türkiyeli ve Kürdistanlı devrimci örgüt katıldı.

Saygı duruşunun ardından, Ahmet Şoreş ve Firat Newal'in devrimci yaşamlarını anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

MLKP İsviçre Örgütü adına yapılan konuşmada, Türkiye ve Kürdistan devrimci mücadelesinin, Rojava devriminin çok değerli iki savaşçısını, komutanını, önderini ve neferini kaybettiği vurgulandı, "Faşist şeflik rejimi Kürt özgürlük hareketini, PKK'yi ve komünist hareketi MLKP'yi ortadan kaldırmaya kilitlendi" denildi.

Bu saldırı ile devrim mücadelesi ve devrimci örgütlerin tasfiye edilmek istendiği belirtilen konuşmada, "Saldırı devrimci kadroları yok etmeyi amaçlamaktadır" denildi. 

Son dönemde Rojava ve Mahmur'da devrimci kadroları hedef alan katliam saldırılarının arttığına dikkat çeken MLKP temsilcisi, "Hitler zihniyetinin sürdürücüleri Hitler'in söylemi ile tüm komünistleri yok etmeyi hedef almaktadır. Emperyalizm ile işbirliği içinde yürütülen bu pusular dünya halklarının ihtiyacı olan Rojava devrimine, örgütlülüğe ve emek mücadelesine yapılan bir saldırıdır. Devrimciler ölür, devrimler sürer" dedi.

Konuşmanın ardından MLKP Merkez Komitesi'nin yaptığı "Komünist önder Zeki Gürbüz ve komutan Özgür Namoğlu yoldaşlar ölümsüzdür! Başlar yukarı yoldaşlar" başlıklı açıklama okundu.

FIRAT NEWAL'İN BABASI: PARTİLİ OLMAK BENLİĞİNLE DEVRİME ADANMAKTIR
Daha sonra babası ve yoldaşı Firat Newal'i anlatan bir konuşma yaptı. Oğlunun şehit düşmesinin ardından konuşmanın zor olduğunu ancak devrimci bir görev ve ant olarak bu konuşmayı yaptığını belirten Firat Newal'in babası, "Özgür askeri alana gitmek istediği 2016 yılında, bu seçeneği ile bana da yeni bir nitelik kazandırmıştır" dedi. Newal'in babası, bir yoldaşının oğlun askeri alana gitmek istiyor sen ne düşünüyorsun" şeklindeki sorusuna "Yüzlerce Kürt genci şehit düşerken ben oğlumu sakınmamalıydım. Özgür, bir partiliydi, bende partiliyim bu bir düzeydir. Ölümü göze almak, cezaevinde olmak, sokakta olmaktır, bütün benliği ile devrime kendini adamaktır" şeklinde yanıt verdiğini anlattı.

'DEVRİMİN ZAFERİ İÇİN SAVAŞALIM'
33 Düş Yolcusunun Suruç'ta katledilmesinin acısını ancak mücadele ederek azaltabildiklerini belirten Firat Newal'in babası, "Kürdistan özgürlük mücadelesine yanıt olan Özgür ve Zeki yoldaşın bu çığlığını büyüterek bu acıyı azaltabiliriz" diye vurguladı. 17 yaşından beri profesyonel mücadele yürüttüğünü belirten Newal'in babası, "Ailemle bağım yok, ama partili ailemle bağım çok güçlü sizlerde acılarımıza ortak olmak istiyorsanız devrimin zaferi için birlikte savaşalım ve mücadeleyi büyütelim" çağrısında bulundu.

KGÖ: KAVGA BAYRAKLARI İNMEYECEK
Komünist Gençlik Örgütü adına yapılan konuşmada ise "Acımız büyük, öfkemiz daha da büyük. Düşman partimize saldırıyor. Çünkü Kürdistan'ın her savaş siperinde yoldaşlarımız kanla canla savaşıyor. Bu gün boşalan safları doldurma isteği genç yoldaşlarımızın beyninde büyüyor. Ivana kuşağını yaratan örgütümüz şimdi Özgürlerin, Zekilerin kuşağını yaratacak. Her birimiz sıradayız. Kavga bayrakları inmeyecek, özgürlük namluları susmayacak" denildi.

Konuşmaların sık sık sloganlarla kesildiği anma etkinliği İsviçreli, Türkiyeli ve Kürdistanlı parti ve örgütlerin dayanışma ve destek mesajları ile sona erdi.

Anmaya İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S), Şehit Aileleri Kurumu (Komav), MKP Avrupa Komitesi, TKP-ML MK, Aufbau İsviçre, Devrimci Komünarlar Partisi, Birlik İsviçre, Devrimci Karargah, Dersim İnşaa Kongresi, Öncü Partizan'ın yanı sıra Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDH) bileşenleri de anmada yerlerini aldı.

EDİNBURG
İskoçya'nın başkenti Edinburgh'ta da Gürbüz ve Namoğlu için anma etkinliği düzenlendi. Saygı duruşu ile başlayan anmada kızıl komutanların yaşamları ve mücadelesini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. "Şehit namirin" sloganı eşliğinde MLKP Merkez Komitesi'nin açıklaması okundu.

Ardından söz alan MLKP temsilcisi sömürgeci faşist diktatörlüğün siyasi cinayetleri işlemedeki amacı ve içinden geçtiğimiz sürecin görevleri üzerine değerlendirmelerde bulundu. Türk devletinin siyasi cinayetleri işleme amacına değinen MLKP temsilcisi, "Bu durum aynı zamanda sömürgeci sistemin devrimin öncülerine karşı yaptığı çöktürme, içe döndürme ve umutsuzluk yayma stratejisinin bir parçasıdır" dedi. Önümüzdeki sürecin sorunlarına ve saray diktatörlüğünün katliam planlarına ve siyasi cinayetlere karşı fiili meşru mücadele hattında birleşik devrim ve birleşik mücadelenin sokakta örgütlenmesi hedefinin mutlaka başarılması gerektiğinin altını çizen MLKP temsilcisi, "AKP-MHP diktatörlüğünün kudurganlığı partimizin tam da bu noktadaki başeğmez militan tutumu nedeniyledir. Ahmet Şoreş ve Firat Newal yoldaşlar bundan dolayı özel seçilmiş hedeflerdir" dedi.

MLKP temsilcisi, "Faşizmin siyasi cinayetleri ve çöktürme hesapları partimizin yürüyüşünü durduramaz. Şehit yoldaşlarımıza vereceğimiz son sözümüz devrim sözüdür" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Anmada faşist diktatörlüğün Paris'te katlettiği 6 yurtsever Kürt devrimci de anıldı.

SAARBRÜCKEN
MLKP komutanları Gürbüz ve Namoğlu için Almanya'nın Saarbrücken kentinde de etkinlik düzenlendi. Saygı duruşu ile başlayan anmada MLKP komutanlarının yaşamları ve mücadelelerini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

MLKP/Komünist Kadın Örgütü (KKÖ) adına yapılan konuşmada, Aralık ayında katledilen Evin Goyi, Apdulrahman Kızıl, Mir Perwer ve Ocak ayında katledilen komünist komutanlar Zeki Gürbüz ve Özgür Namoğlu anıldı.

MLKP/KKÖ temsilcisi, "Son aylarda faşist saray diktatörlüğünün saldırıları da göstermektedir ki yönetememe krizi derinleşmektedir. Gözü dönmüş bir saldırganlık ile işçi ve emekçilere saldıran diktatörlük, içte ve dışta saldırılarını daha fazla yoğunlaştırmaktadır. Faşist saray rejimi başta ABD emperyalizmi ve AB burjuva devletlerinin de desteği ile devrimci ve Kürt özgürlük hareketinin öncülerine yönelik saldırılarını boyutlandırmaktadır" dedi.

Avrupa'da yaşayan emekçilere seslenen MLKP/KKÖ temsilcisi, Avrupa'da yaşayan emekçilerin bu saldırılardan uzak olmadığını ifade ederek Avrupa'daki mücadele görevlerine işaret etti, safları sıkılaştırarak devrimci değerleri sahiplenme, örgütlü mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

Ardından Kürt Toplum Merkezi adına yapılan konuşmada şehitleri anmanın, onların mücadele mirasını sürdürmenin önemi üzerinde duruldu.

Anmada Zeki Gürbüz'ün yeğeni de söz aldı, "O büyük bir devrimci idi. Onun bıraktığı devrimci mirası büyütmeliyiz" dedi.

"Şehit namirin" sloganlarının atıldığı anmaya Kürt Toplum Merkezi üyeleri, Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) ve Avrupa Demokratik Haklar Konfederasyonu (ADHK) üye ve yöneticileri de katıldı.