10 Ekim 2024 Perşembe

MT’nin 47. sayısı okurla buluştu

Marksist Teori dergisinin 47. sayısı okurla buluştu. Derginin dosya konusu; “Güncel mücadele deneyimleri” oldu.

Dosyada Füruzan Ege, Cemil Veli Yılmaz ve Fadime Şewîn’in yazıları yer aldı. 

Füruzan Ege, “Beş ayın tablosunda; parti, direniş ve mücadele hakikati” başlıklı yazısında, Saray faşizminin yoğun saldırılarına maruz kalan devrimci sosyalistlerin mücadelesini analiz ediyor. Yazar, “Böyle dönemlerde, tek tek parti örgütlerinin düzgün parti işleyişi, düzenli organ yaşamı konusunda ısrarlı olmaları, kolektivizmin canlılığı, disiplinli hareket etme düzeyi, örgütsel sürekliliğin ve devrimci iradenin başta gelen görünümüdür” yorumunu yapıyor. 

Cemil Veli Yılmaz ise “Gökhan Güneş kampanyası: Politik uyanıklık ve devrimci kararlılık” başlıklı yazısında, sosyalist devrimci Gökhan Güneş’i devletin elinden almak için yürütülen mücadeleyi analiz ediyor. Gökhan Güneş’in sağ alınmasında birleşik mücadelenin rolüne işaret ediyor. 

Fadime Şewîn  “Boğaziçi direnişi yolu açıyor” başlıklı yazısında kayyum rektörü karşı süren direnişi ele alıyor, “Kazanmak için esas olan da toplumsal mücadelenin etrafında dayanışma ve sahiplenme duvarı örebileceği militan ve kitlesel bir kararlılıkla işgal ve barikat hamlesine girişmekte de cesur olmak gerektiğidir” diye yazıyor. 

Toprak Akarsu, “Faşizme karşı mücadele stratejisinin genel hatları”, Ziya Ulusoy “Neofaşistlerin korona krizi fırsatçılığı”nı, İbrahim Okçuoğlu, “Son dönemde ABD-AB-Türkiye ilişkileri”ni analiz ediyor.

Nehir Doğan ise “Parola: Yetinme daha fazlasını iste” başlıklı yazısında kadın özgürlük mücadelesinin gelişimi ve mevcut sınırlarını analiz ederek, bu sınırları aşmak için izlemesi gereken yola dair önerilerde bulunuyor. 

Bora Boyraz’ın “Louis Bonaparte’ın On Sekiz Brumaire’i Hakkında Bir Deneme” yazısı da derginin dikkat çeken yazılarından.

Hint doktora öğrencisi Stisthi Yadav, Hindistan’da Modi iktidarına karşı gelişen işçi ve çiftçi hareketlerini analiz etti. 

Marksist Teori'nin son sayısı okumak için;

http://www.marksistteori2.org/images/pdf/marksistteori-47.pdf