28 Eylül 2024 Cumartesi

Muğla'daki çevre örgütleri: Çimento yıkım projesi durdurulsun

Muğla'daki çevre örgütleri, Deştin ve Bayır mahallelerindeki çimento fabrikasının yapımının sona erdirilmesi için derhal yürütmeyi durdurma kararı verilmesini istedi.

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), Deştin Çevre Platformu ve Bayır Çevre Komitesi, Muğla'nın Deştin ve Bayır mahallelerindeki çimento fabrikası inşasının durdurulmasını istedi. Yürütmenin durdurulması istemiyle Muğla İdare Mahkemesi'ne dilekçe verdi. Başvuru öncesi basın açıklaması için adliye önünde bir araya gelen çevre örgütleri ve halk, "Gecikmiş adalet adalet değildir. Çimento fabrikası inşaatı derhal durdurulmalıdır", "Çimento fabrikasına hayır" ve "Bırakın doğal kalsın" pankartları açtı.

Ortak basın açıklamasını okuyan Deştin Çevre Platformu Eş Sözcüsü Haluk Özsoy, daha önce inşaat hakkında yürütmeyi durdurma talebinin 2 kez reddedildiğini hatırlattı.

Mahkemenin son kararda ret gerekçesi olarak 8 Nisan 2022'de verdiği kararı gösterdiğine işaret eden Özsoy, "Bu kararda mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapılması ve keşif sonucunda alınacak rapor incelendikten sonra yürütmeyi durdurma talebinin değerlendirilmesi karara bağlanmıştı. Yani yerel mahkeme ben 10 ay önce böyle bir karar verdim, bu karar geçerlidir demiş ve itiraz yolu kapalı olmak kaydıyla 'yürütmeyi durdurma' taleplerini reddetmiştir" dedi.

Mahkemenin verdiği yanlış karar sonucu "çimento yıkım projesinin" hızla devam ettiğini ifade eden Özsoy, şöyle devam etti: "Yürütmenin durdurulması kararını vermemek, bu karara yapılacak itirazı bile yasaklamak ve şu ana kadar bilirkişi heyetini ve keşif gününü tespit etmemek, kararı en az beş-altı ay sonra tamamlanacak olan keşif sonuna bırakmak, çimento yıkım projesinin fabrika inşaatının yapılmasına ve doğa tahribatının geri dönülmez sürece sokulmasına en masumane tabirle göz yummak demektir."

Yerel mahkeme tarafından yanlış kararların geciktirilerek verildiğine dikkat çeken Özsoy, "Mahkemenin en hafif tabirle hatalı ve hukuksuz kararları yüzünden 10 ayımız boşa gitmiştir. Hala hukuksuz ve hatalı kararlarla çimento yıkım projesinin faaliyete geçmesi için bir 10 ay daha mı kazanılmaya çalışılmaktadır" diye sordu.

Özsoy, yerel mahkemenin derhal keşif heyetini belirlemesi, keşif kararı vererek yıkım projesini incelemesi ve adil bir şekilde karar vererek projeyi durdurma kararı verilmesi gerektiğini vurguladı.

Açıklamanın ardından yürütmenin durdurulması talebiyle Muğla İdare Mahkemesi'ne dilekçe verildi. Eylem boyunca, "Deştin Çayı özgür akacak", "Akbelen ormanını vermeyeceğiz", "Çimentocu şirket Muğla'yı terk et", "Geç gelen adalet, adalet değildir" sloganları atıldı.