24 Eylül 2024 Salı

Nubar Ozanyan Taburunda soykırım anması gerçekleştirildi

Ermeni soykırımının 105. yılında Rojava'da, Şehit Nubar Ozanyan Taburunda bir tören yapıldı.

Ermeni soykırımının 105. yılında Rojava'da da anma etkinliği gerçekleştirildi. Şehit Nubar Ozanyan Taburunda gerçekleştirilen etkinlikte yapılan konuşmalarda, soykırımın bugün de sürdüğüne dikkat çekildi.

Şehid Nubar Ozanyan Taburu savaşçıları tehciri simgeleyen yürüyüşle merasim yapılacak yere yürüdü. "Araradn Aratch" marşını söyleyerek yürüyen savaşçılar merasim alanına gelerek bir askeri tören yaptı. Korona salgınından kaynaklı Rojava geneline çağrı yapılmayan törene kuruluş hazırlığında olan Ermeni Meclisi aktivistleri ve yakın çevrelerden de katılım gerçekleşti.

TKP-ML TİKKO, Tekoşina Anarşist, MLKP ve Til Temir Askeri gücünün de katılım sağladığı törende tabur komutanı Monte Vartanyan ve tabur yönetiminden Nubar Melkonyan Arapça, Kürtçe ve Ermenice konuşmalar yaptı.

'24 NİSAN TARİHTE KALMIŞ BİR GÜN DEĞİLDİR'
Arapça konuşan Monte Vartanyan, "Ermeni soykırımı tarihte kabul edilemez en trajedik olaylardan biridir. İçimizde kapanmayan acı bir yaradır. TC devletinin alnında kara bir lekedir. Bin yıl da geçse asla unutulmayacak acı dolu bir gündür. 24 nisan tarihte geride kalmış bir gün olarak kabul edemeyiz. Bugüne kadar devam eden bir meseledir. Böyle bakmak anlamak gerekir. Eğer bugün yüz binlerle ifade edilecek kılıç artığı halk eğer ana dillerini konuşamıyor, kendi kimliklerin kaybetmiş. kendilerine ait olmayan isimleri almışsa soykırımın devam ettiği açık değil midir? Eğer halen bizlere kaybolmuş halk olarak bakılıp görülüyorsa soykırımın devam ettiği açık değil midir?  Eğer bugün halen sistematik olarak Türk devlet tarafından Kürt  halkı katlediliyorsa soykırımın devam ettiği açık değil midir?" dedi.

Vartanyan, "Biz istiyoruz ki bütün dünya halkları Ermeni soykırımını bilsin ve tanısın. Biz soykırım yaşamış halk olarak çok iyi biliyoruz acı nedir, ölüm nedir? Açlık ve yokluk nedir çok iyi biliyoruz. Bizler İttihat Terakki ve devamı olan TC devleti tarafından ermeni halkını bütün dünya halkları tarafından katliam olarak tanısın. Ve kabul etsin. Kahrolsun faşist Türk devleti. Ermeni soykırımını unutmayacağız. Soykırımı gerçekleştirenleri asla affetmeyeceğiz" şeklinde konuştu.

'SOYKIRIM SEREKANİYE'DE, EFRİN'DE, GİRE SPİ'DE, SÜRÜYOR'
Kürtçe ve Ermenice yapan Nubar Melkonyan "Bugün 24 nisan. Bundan tam 105 yıl önce 'Ancak çölde yaşayabilirler' diye ferman buyurmuştu İTT partisinin şefi Talat Paşa. Ancak Ermenileri çölde bile yaşamalarına müsaade etmediler. Binlerce yıllık tarihi kadim anayurtlarından zorla, baskıyla şiddetle sürüldüler. Ermeni halkının bir kısmı yollarda bir kısmı ölüm kamplarında katledildiler" dedi. Bu kamplardan pazılarının şimdiki Rojava sınırları içerisinde kaldığını hatırlatan Melkonyan, "Yüz bin üzerinde çocuk ve kadınlarımız zorla önce Müslümanlaştırılıp Türkleştirildi. Sadece Suriye topraklarında 1 milyon iki yüz bin Ermeni katledildi. Mucize eseri kurtulanlar ise Kürt ve Arap aşiret ve aileleri yanında besleme olarak alındı. Büyük bir kısmı Araplaştı bir kısmı Kürtleşti. Soykırım budur. Soykırım devam ediyor. Bugün bu kaybolmuş halklar eğer dillerini konuşamıyorlarsa tarihlerini unutmuşlarsa bu soykırımın devam ettiğini gösterir. Halen Serekaniye de, Efrin'de, Gire Spi'de Türk devlet işgali devam ediyorsa soykırım devam ediyor demektir" şeklinde konuştu.

Melkonyan, "Biz yangınlar içinde ateş topu olana halkın küllerinden yeniden doğduk. Bizler Şehit Nubar Ozanyan şavaşçıları olarak soykırıma dur diyoruz. Dilimize, kültürümüze, tarihimize sahip çıkarak soykırıma karşı mücadele ediyoruz. Değil 105 yıl, bin yıl da geçse soykırımı unutmayacağız. Soykırımı gerçekleştiren Türk devleti iyi bilsin ki biz halen varız, var olacağız ve çoğalarak yaşayacağız" dedi.

Askeri törenin ardından Ermeni devrimcilerin resimlerinin asılı olduğu kiliseye girilerek soykırımda katledilenlerin anısına mumlar yakıldı. Taburun kuruluşundan bu yana siyasi, askeri ve kültürel eğitimlerinden kesitlerin olduğu görüntülerle hazırlanan video izlendi. Gelen misafirler için hazırlanan yemeğin ardından anma etkinliği sona erdi.