5 Ekim 2024 Cumartesi

'OHAL Komisyonu Anayasa Mahkemesi'ni ve yargı kararlarını çiğniyor'

OHAL Komisyonu'nun, Barış Akademisyenleri hakkında AYM'nin verdiği beraat kararına rağmen akademisyenlerin yaptığı başvuruya ret kararı vermesine tepki gösteren DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, OHAL Komisyonu'nun yetkisini aşarak AYM kurallarını çiğnediğini belirtti.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, OHAL Komisyonu'nun Bu Suça Ortak Olmayacağız başlıklı bildiriyi imzaladıkları için üniversitelerden ihraç edilen akademisyenlerin başvurularına verilen ret kararlarına ilişkin açıklama yaptı. 

Çerkezoğlu, akademisyenlerin "örgüt propagandası" yapmak iddiasıyla yargılandığı davada haklarında beraat  kararı verildiğini hatırlattı. 

Ohal Komisyonu'nun, OHAL ürünü olan idari bir organ ve hukuksuz olduğunun altını çizen Çerkezoğlu, OHAL Komisyonu'nun yetkisini aşarak kendisini yargı erkinin üstünde konumlandırdığını ve Anayasa'yı ihlal ettiğini belirtti. 

Çerkezoğlu, şöyle devam etti: "Anayasa kuralları ve yargı kararları herkesi bağlar. Anayasa'nın üstünlüğü bağlayıcılığı herkes için geçerlidir. Yaptıkları bu hukuksuz işlemin idari olduğu kadar kişisel hukuksal sonuçları olduğunu ve Anayasa hükümlerini ihlal etmenin ağır bir suç olduğunu OHAL Komisyonu üyelerine hatırlatmak isteriz.

OHAL Komisyonu'nu bu hukuksuz yoldan geri dönmeye ve AYM ve Ceza Mahkemeleri kararları doğrultusunda barış bildirisini imzalayan akademisyenleri göreve iade etmeye çağırıyoruz."