28 Eylül 2024 Cumartesi

Ölüm orucu direnişçisi Cafer Kurt Türkiye'ye uğurlandı

Atina'da yaşamını yitiren ölüm orucu direnişçisi Wernike Korsakof hastası Cafer Kurt'un cenazesi Türkiye'ye uğurlandı. Kurt, yarın Samsun'da toprağa verilecek.

Hapishanelerde tecride karşı sürdürülen ölüm orucu direnişinde yer alan ve sürgünde yaşamını yitiren Cafer Kurt, Türkiye'ye uğurlandı. 28 Aralık'ta solunum yetmezliğinden Yunanistan'ın başkenti Atina'da hayatını kaybeden Kurt için dün akşam saatlerinde Atina Kürt Kültür Merkezi'nde tören düzenlendi. Kurt yarın Samsun'da son yolculuğuna uğurlanacak.

Kurt için düzenlenen uğurlama törenine arkadaşları, dostlarının yanı sıra Yunanistanlı, Türkiyeli ve Kürdistanlı birçok devrimci, sosyalist örgüt katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan törende, Türkçe ve Yunanca konuşmalar yapıldı.

'İYİ BİR DEVRİMCİ OLMANIN UĞRAŞINI VERDİ'
Cafer Kurt'un mücadele dolu yaşamını anlatan Kamil Yıldız, Kurt'un genç yaşta Türkiye Komünist Partisi (Birlik) saflarında devrimci mücadele ile tanıştığını ve bu mücadeleyi gittiği her yerde sürdürdüğünü belirtti. 1997 yılında tutuklanan Kurt'un 2000 yılında başlayan ölüm orucu eylemlerinde Türkiye Devrim Partisi (TDP) tutsakları adına yer aldığını söyleyen Yıldız, ölüm orucu süreci sonrası Kurt'un tahliye edildiğini ve sürgün yaşamına başladığını söyledi.

Yıldız, "O sevabıyla günahıyla, eksiğiyle zaafıyla, yetmezliğiyle ve direngen yanlarıyla gerçekten iyi bir devrimci olmanın uğraşını verdi. O her şeyi ile devrimci bir insandı. O kendisi için hiçbir şey istemedi. Bütün yaşamını inandığı değerlere harcadı" dedi.

'ENGELLERİNE RAĞMEN DİMDİK AYAKTAYDI'
Ardından Cafer Kurt'un sürgün sürecinde içinde yer alarak mücadele yürüttüğü Yunanistan Tüm Mücadeleci İşçiler Cephesi'ne (PAME) bağlı engelliler sendikası SEAAN adına Haris Kourdakis söz aldı. Kurt'un Yunanistan'da sınıf mücadelesinde barbar kapitalizme karşı yoğun bir mücadele sürdürdüğünü vurgulayan Kourdakis, "Engellerine rağmen mücadelesinden geri kalmadı, hep dimdik ayakta idi ve bu biçimde ülkemizdeki sınıf mücadelesine katıldı. Her zaman bizimle beraber hareket etti. Hem engelliler mücadelesinde yer aldı, onların hakları için mücadele etti hem de Yunanistan'daki sınıf mücadelesinde bütün enerjisiyle var oldu, bizimle birlikte oldu" dedi.

"Halkımızın mücadelesinde yer aldığı gibi emperyalist saldırılara karşı dünya halklarının yanında bir duruş gösterdi" diyen Kourdakis, "Onun inadından, halklara olan inancından güç alıyoruz. Onun önünde bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğimizin sözünü veriyoruz" diye konuştu.

Tören, "Şehîd Nnamirin" ve Yunanca "Düşmanımız birdir, o da emperyalizmdir" sloganları ve alkışlarla sonlandırıldıktan sonra cenaze Türkiye'ye doğru yola çıktı.

Kurt, yarın saat 12.00'de memleketi Samsun'un Bafra ilçesinde sonsuzluğa uğurlanacak.