28 Eylül 2024 Cumartesi

Önlü'den Adalet Bakanı'na: Hapishanelerdeki işkence bilginiz dahilinde mi yapılıyor?

Elazığ Hapishanesi'nde yaşanan işkencelere ilşkin bir heyetin hapishaneye gönderilmesini ve yerinde inceleme yapmasını isteyen HDP Dersim Milletvekili Önlü, Adalet Bakanı Gül'e verdiği soru önergesiyle işkenceyi gündemleştirdi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü, Elazığ Hapishanesi'nde tutsaklara yönelik işkence ve hak ihlalerini incelemesi için İnsan Hakları İnceleme Komisyonu ve milletvekillerinden bir heyetin hapishaneye gönderilmesini istedi. Önlü, ayrıca verdiği soru önergesiyle yaşanan hak ihlallerini Meclils gündemine taşıdı. 

Tutsak yakınlarından edindiği bilgileri paylaşan Önlü, "Elazığ 1 Nolu ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli cezaevlerinde siyasi tutsaklar son bir aydır baskıların arttığını belirtirken, gece yarısı gardiyanların yüzlerine maske geçirerek koğuşlara girdiklerini ve tutsaklara şiddet uyguladıklarını belirttiler. Tutsak yakınları baskınlar sırasında kişisel eşyaların yerlere fırlatıldığı, küfürler edildiği ve bu şiddete karşı duranlara yönelikte hücre ve disiplin cezaları verildiğini aktardı. Yine cezaevine giden tutsak yakınlarının ziyaretler sırasında gardiyanlar ve cezaevi çalışanları tarafından taciz edildiği, görüşmeler sırasında tutsak ve yakınlarının hangi masalarda oturacaklarını kendilerinin belirlediklerini ve görüşmeler sırasında masaların başlarında bekleyerek, tutsak ve yakınlarını taciz ettiklerini tarafıma iletti" dedi. 

‘HASTA TUTSAKLAR TEDAVİ EDİLMİYOR'
Ayrıca Hapishanesinde tutsakların iletişim haklarının da sınırlandırıldığı, kitap ve dergilerin sadece bayram, yılbaşı gibi özel günlerde verildiğini, çıkan yemeklerin kötü olduğu ve hasta tutsakların tedavilerinin yapılmadığını beirten Önlü, bu konu hakkında dilekçe vermek isteyen tutsakların taleplerinin çoğu zaman geri çevrildiğini ya da yetkili makamlara ulaştırılmadığının da edinilen bilgiler arasında olduğunu ifade etti. 

Önlü, İnsan Hakları İnceleme Komisyonun konu ile ilgili inceleme yapmasını, ilgili makamlardan bilgi talep etmesini ve yerinde inceleme yapılabilmesi için vekillerden oluşan bir heyetin Elazığ 1 ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevine gönderilmesi için Meclis'e dilekçe verdi. 

HAK İHLALLERİNİ ADALET BAKANI GÜL'E SORDU
HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü ayrıca Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün cevaplaması için soru önergesi de verdi. Önlü'nün, Gül'e yönelttiği sorulardan öne çıkanlar şöyle: 

"Başta Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi olmak üzere Elazığ cezaevlerinde yaşanan işkence ve hak ihlallerine karşı Bakanlık olarak soruşturma açacak mısınız?

Tutsaklara yönelik işkence ve hak ihlalini gerçekleştiren gardiyan ve cezaevi çalışanları hakkında soruşturma açacak mısınız?

Elazığ Cezaevi işkence ve kötü muamele için pilot bölge mi seçilmiştir? Yaşanan işkence ve hak ihlalleri Bakanlığınızın bilgisinde mi yapılmaktadır?

Cezaevlerindeki işkence ve hak ihlalleri Bakanlığınız bilgisi dahilinde mi gerçekleştiriliyor?

Elazığ Cezaevi Bakanlığınızca en son ne zaman denetlenmiştir? Bu denetlemeler sırasında ne tür ihlaller tespit edilmiş sonrasında ne tür önlemler alınmıştır?"