10 Ekim 2024 Perşembe

Otizmli bireylerin öncelikli aşılama kotasına dahil edilmeleri istendi

İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği, Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü'ne Covid-19'a yakalanan otizmli bireylerin hastaneye yatma konusunda yaşadıkları problemlere ilişkin yazdığı dilekçede, yüksek risk grubuna alınıp öncelikli aşılamada kotaya dahil edilmeleri istendi. 

İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği, otizmli bireylerin aşılamada kotaya dahil edilmesi ve Evde Sağlık Hizmetinden yararlanabilmesi için Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü'ne dilekçeyle başvuruda bulundu. 

İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu'nun dikkatine sunulan dilekçede, Covid-19'a yakalanan otizmli bireylerin hastaneye yatma konusunda yaşadıkları problemler ve otizmli bireylerin önemli kısmında ayrıca epilepsi bulunması nedeniyle, hasatlığın epilepsi nöbetlerinde artışa sebebiyet verebileceğinden otizmli bireylerin yüksek risk grubuna alınıp öncelikli aşılamada kotaya dahil edilmesi istendi.

EVDE SAĞLIK HİZMETİ İSTENDİ
Otizmli bireyler için önemli olan başka bir konunun evde sağlık hizmeti olduğu kaydedilen dilekçede, "Evde sağlık hizmeti bildiğimiz üzere hizmeti alan kişinin yaşam  kalitesini artırarak güvenli bir şekilde ve hızlı sağlık hizmeti almasını sağlamak amacıyla sunulan bir hizmettir. Özellikle yaşlı ve yatalak hastaları kapsamına alan bu hizmetle ilgili otizmli bireylerin de faydalanmasının sağlanmasını ve mevzuata eklenerek gerekli düzenlemelerinin yapılmasını talep ediyoruz" denildi.

'ÖFKE KRİZİNİ YÖNETEMİYORLAR'
Dilekçede, şu ifadeler yer aldı: "Otizmli bireyler kaygı duydukları ortamda davranış problemleri gösterebilmekte ve bazen hastane ortamına girmekte sorun çıkartabilmektedirler. Bu da normal şartlarda 3 dakikada yapılabilecek bir işlemin zamana yayılıp otizmli bireyin daha fazla kaygılanmasına ve devamında öfke krizinin tetiklenmesine yol açar. Aileler öfke krizini yönetmekte zorlanmakta ve bunu toplum içinde yaşamaktan ayrıca sıkıntı duymaktadır. 

'ENFEKSİYONA YAKALANMA RİSKİ DAHA AZDIR'
Evde sağlık ihtiyacı olan otizmli birey daha özgür ve kendi ortamında ve kontrolünde olacağından örneğin bir tüp kan alınması da daha kolay olacaktır. Otizmli birey ve yakınları onlar için stresli olacak bu süreçIeri daha rahat geçirecektir. Otizmli bireyin kendi kurallarına önem verilir ve uyulursa birey de hastane ortamında verdiği tepkiyi vermeyecektir. Covid-19 saIgınını yaşadığımız şu dönemde otizmli birey için enfeksiyon riski daha yüksek iken, evde sağlık hizmetinde faydalanabildiğinde enfeksiyona yakalanma riski daha azdır. Sağlık hizmetinin yaşam kalitesi üzerinde olumlu ve pozitif etkisi olacaktır."