24 Eylül 2024 Salı

Özerk Yönetim: WHO bir Covid-19 vakasını bizden gizledi

Özerk Yönetim Sağlık Komitesi, Hesekê'de Suriye hükümeti kontrolündeki hastanede tedavi gören ve ardından getirildiği Qamişlo'da 2 Nisan günü hayatını kaybeden bir kişinin Covid-19 testinin sonradan pozitif çıktığını ve Dünya Sağlık Örgütü'nün bu bilgiyi kendileriyle paylaşmadığını açıkladı.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Sağlık Komitesi, yayımladığı yazılı açıklama ile Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Suriye hükümeti kontrolündeki bölgede koronavirüse (Covid-19) ilişkin bilgileri kendileriyle paylaşmadığını açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Hesekê'nin Suriye hükümeti kontrolündeki bölgesinde 53 yaşındaki bir kişinin Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiğine ilişkin raporuna değinen Sağlık Komitesi, şu bilgileri verdi: "Raporda, Hesekê'de Suriye hükümetinin kontrolündeki bölgedeki bir hastanede tedavi gören bir kişinin 27 Mart günü Qamişlo'daki Wetanî Hastanesi'ne sevk edildiği bilgisi paylaşılıyor. Rapora göre, söz konusu hastanın Qamişlo'da da alınan bulguları, Şam'a gönderilmiş ve kişi 2 Nisan günü hayatını kaybetmiştir. Şam'a gönderilen test sonucu ise söz konusu hastanın yaşamını yitirmesi sonrası pozitif çıkmıştır."

Dünya Sağlık Örgütü'nün söz konusu bilgiyi kendileriyle paylaşmadığını ancak açıklanan rapordan gördüklerini belirten Sağlık Komitesi, "Bölgede olası yeni koronavirüs vakalarının sorumlusu, Suriye hükümetinin salgına karşı Özerk Yönetim ile hiçbir bilgiyi paylaşmadığını iyi bilen ve gerekli bilgileri bizlerle paylaşamayan Dünya Sağlık Örgütü olacaktır" denildi.