28 Eylül 2024 Cumartesi

Paris Katliamı Toronto'da protesto edildi

Paris'te 3 Kürt'ün katledilmesi, Kanada'nın Toronto kentinde protesto edildi. Katliam saldırının Ankara'dan planlandığı vurgulanan açıklamada, "Kürt halkı ve dostları bu saldırılar karşısında birlik olmalı ve Fransız hükümetine üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi çağrısında bulunmalıdır" denildi.

Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'ne yönelik saldırıda KCK Yürütme Konseyi üyesi Emine Kara (Evîn Goyi), kültür hareketinden Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl'ın katledilmesi Kanadan'nın Toronto kentinde protesto edildi.

Saygı duruşuyla başlayan eylemde, katledilen Kürtlerin fotoğraflarının yer aldığı dövizler taşındı.

Kanada Kürt Toplum Merkezinin çağrısıyla Fransa Konsolosluğu önünde yapılan eylemde Toronto Demokratik Kürt Halk Meclisi adına İngilizce ve Kürtçe açıklama yapıldı. Katliamın Ankara'dan planlandığı belirtilen açıklamada, katliamın 10 yıl önce Paris'te 3 Kürt kadın devrimcinin katledilmesi saldırısının bir başka versiyonu olduğu kaydedildi.

Fransa başsavcılığının "ırkçı saldırı" açıklamasına tepki gösterilen eylemde, "Savcı kamuoyunu yanıltmamalıdır. Fransa gerekli tedbirleri almayarak bu saldırıdan sorumludur. Kürt halkı ve dostları bu saldırılar karşısında birlik olmalı ve Fransız hükümetine üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi çağrısında bulunmalıdır. Türk devletinin hesap vermesi ve işlediği suçlardan yargılanması gerekmektedir" denildi.

"Şehid namirin", "Bijî berxwedana şoreşger", "Bijî berxwedana gelê Kurd", "Turkey out of Kurdistan", "Jin jiyan azadî", "Women life freedom", "Turkey stop killing Kurd" sloganlarının atıldığı eylemin ardından bildiri dağıtımı yapılarak katliama ilişkin Kanadalılara bilgi verildi.