23 Eylül 2024 Pazartesi

Paris'te İstanbul Sözleşmesini uygula eylemi

SKB, Türkiye ve Kürdistan kentlerinde istanbul Sözleşmesi'nin uygulanması talebiyle alanlara çıkan kadınlarla dayanışmak için Paris'te eylem yaptı.

Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Fransa'nın Paris kentinde İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması için Türkiye ve Kürdistan kentlerinde alanlarda olan kadınlarla dayanışma eylemi yaptı.

Les Halles Meydanında yapılan eyleme ACTİT de destek verdi. SKB eylemde "Hayır hayır demektir, şiddete karşı özsavunmaya" ve "İstanbul sözleşmesinin iptal kararını geri çek" pankartı açarken, Transnational Migrents Coordination ve La Cabane des Association ise "İstanbul sözleşmesine hayır diyen devlet kadın haklarına hayır diyordur" pankartı açtı.

SKB adına yapılan konuşmada, Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmen kadınlar olarak İstanbul Sözleşmesi'nden imzasını çeken faşist Türk devletini protesto etiklerini ve ülkedeki kadınların mücadelesi ile dayanışma içinde oldukları belirtildi. Aynı zamanda Güney Kürdistan'a ve Rojava'ya yönelik askeri saldırıları kınadıklarını belirten SKB temsilcisi, özgürlükleri ve hakları için mücadele eden kadınların, çocukların yanında olduklarını ifade etti.

Transnational Migrents Coordination ve La Cabane des Association adına yapılan açıklamada "Avrupa devletlerinin politikası yeter ki mültecileri Avrupa sınırlarından uzak tutulsun diyerek Türk devletinin demokrasi ve kadın haklarına yönelik tüm saldırılarına sessiz kalmaktadır. AB mülteci şantajını kabul ederek cinsiyet eşitliği ve haklarını hiçe saymış ve aynı zamanda Türk devletini cesaretlendirmiştir" dedi. Hak ve özgürlükleri için mücadele eden LGBTİ+'ların yanında olduklarını da vurgulayan temsilci, ırkçı, faşist, neoliberal ideoloji üreten erkek egemen sisteme karşı isyanda olacaklarını ifade ettiler.

Eylem Fransızca "İstanbul sözleşmesini uygula", "Kadın, mücadele, özgürlük" sloganları atılarak sonlandırıldı.