25 Eylül 2024 Çarşamba

Polis bu yıl da Onur Yürüyüşünü engelleyemedi: Dönüyoruz

Polis yasağı ve ablukaya rağmen bu yıl "dönüyoruz" temasıyla İstanbul'da 21. kez Onur Yürüyüşü gerçekleşti. 

Tüm engelleme girişimine rağmen 21. İstanbul Onur Yürüyüşü coşkuyla gerçekleşti. 

Bu yıl "Dönüyoruz" temasıyla düzenlenen Onur Yürüyüşü öncesi sabah saatlerinde Taksim ablukaya alındı. 

YÜRÜYÜŞE GİDENLER GÖZALTINA ALINDI
Yürüyüşe katılmak için alana geçmeye çalışan Gençlik Komiteleri üyesi 7 kişi çantalarında bulunan gökkuşağı bayrakları nedeniyle "makul şüpheli" iddiasıyla darp edilerek gözaltına alındı. 

NİŞANTAŞI'NDA DEV PANKART
Ara sokaklara kurulan polis barikatı ve abluka, LGBTİ+'ların buluşmasını engelleyemedi. Bir araya gelen çok sayıda kişi alanları direnişe çevirdi. Nişantaşı Mıstık Parkının karşısındaki otoparktan dev bir gökkuşağı bayrağı sallandıran LGBTİ+'lar yürüyüş sonrası açıklamalarını yaptı. 

'HER YÜRÜYÜŞÜMÜZ ONUR YÜRÜYÜŞÜ'
Okunan basın metninde ise çay içme etkinliklerinin dahi yasaklandığı bir dönemde, devlet ve polisin işkenceye maruz bıraktığı lubunyaların öfkesini kuşandığı kaydedildi. Açıklamada, "Biz alanlarımızdan gitmeyeceğiz, siz bize alışacaksınız. Bugün bütün yasaklarınıza rağmen ve size inat buradayız. Mücadelemizin tek bir yürüyüşe, tek bir haftaya sığmayacağını bildiriyor, her yürüyüşümüzün onur yürüyüşü olduğunu yüksek sesle haykırıyoruz" denildi.

'DÖNÜYORUZ, BURADAYIZ, GİTMİYORUZ'
On binlerce insanın katledildiği 6 Şubat depremlerine işaret edilen açıklamada, LGBTİ+'ların deprem bölgesinde uğradığı ırkçılık, homofobi ve transfobi hatırlatıldı ve şöyle dendi: "Rant siyasetinizle talan etmeye çalıştığınız alanlarımıza dönüyoruz. Türkiye ve Kürdistan'daki nefret siyasetinize karşı her nefesimizde tekrar haykırıyoruz: dönüyoruz, buradayız, gitmiyoruz."

'LUBUNYALARLA BAŞ EDEMEZSİNİZ'
Seçim sonrası iktidarın nefret söylemlerinin anımsatıldığı açıklamada, her hafta ters kelepçe işkencesiyle gözaltına alınan ancak Galatasaray Meydanından vazgeçilmeyen Cumartesi Annelerinden, Ülker sokak direnişinden aldıkları güçle mücadelenin süreci vurgulandı. Açıklama şöyle devam etti: "LGBTİ+'lara, Kürtlere, kadınlara, mültecilere, orospulara, işçilere karşı iktidar tarafından yürütülen sistematik saldırılarla beraber; Cumhur ittifakı tarafından hayatlarımız kriminalize ediliyor. Bir gecede İstanbul sözleşmesinden çıkanlara, bizleri kriminalize edenlere söylüyoruz; Size asla boyun eğmeyeceğiz! Yaşamlarımızdan, varoluşlarımızdan vazgeçmeyeceğiz! Devletin en üst kademesinden en alt kademesine kadar bizi hedef gösterdiniz. Ama bugün de buradayız. Bizimle baş edemediniz, edemeyeceksiniz. Lubunyalarla baş edemezsiniz!"

GAZETECİLER ABLUKAYA ALNDI
Yürüyüşün sona ermesinin ardından polis bazı gazetecileri ablukaya aldı. 

2'Sİ ÇOCUK 60 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Yürüyüş komitesi ikisi 18 yaşın altında, 60 kişinin gözaltına alındığını bir kısmının Vatan Caddesindeki istanbul Emniyet Müdürlüğünde tutulduğunu duyurdu. Gözaltılar sabaha karşı serbest bırakıldı.

GALATA KULESİNDEN DEV PANKART
Tüm yasaklamalara, işkenceli gözaltılara rağmen sokakları direniş alanına çeviren LGBTİ+'lar, bu yıl Onur Ayını Galata Kulesinden sallandırdıkları dev pankartla sonlandırdı.