21 Eylül 2024 Cumartesi

Polis saldırısı Batman, Adana ve Antalya'da kayyum protestolarını engelleyemedi

Batman ve Adana'da yapılmak istenen kayyum protestosu polis tarafından engellenmek istendi. Batman'da polis saldırısında üç kişi işkenceyle gözaltına alınırken, Adana'da halkın parti binasından çıkışına izin verilmedi. Dışarıda bekleyenler darp edilerek kalkanlarla bina içine sürüklendi. Antalya'da ise açıklama yapmak isteyenler gözaltına alındı. Polis saldırısının ardından kentlerde tekrar buluşan çok sayıda kişi, açıklama yaptı. 

Hakkari Belediyesi'ne yönelik kayyum gasbına yönelik Batman, Adana ve Antalya'da yapılmak istenen eylemler polis tarafından engellendi. Engeli yok sayan halklar, açıklama yaptı.

BATMAN
Batman'da DEM Parti'den Yılmaz Güney Parkı'na kadar yürüyüş gerçekleştirmek isteyen çok sayıda kişi, "Kayyım darbesine geçit vermeyeceğiz" pankartını açtı; "Direne direne kazanacağız" ve "Kayyımlar gidecek, halklar gelecek" sloganlarını attı.

Polisler, yürüyüşe engel oldu. Biber gazı ve plastik mermiyle halka saldırdı. 3 kişi gözaltına alındı. DEM Parti İl Eşbaşkanı Songül Korkmaz da gazdan etkilendi.

Burada yapılan açıklamada konuşan DEM Parti İl Eşbaşkanı Mustafa Mesut Tekik, demokrasiyi savunan tüm kesimlerin kayyumlara karşı durması gerektiğini vurguladı. Tekik, "Bu vandallara, yatlarda katlarda gününü gün edenlere meydanı bırakmayacağız" dedi.

DBP İl Eşbaşkanı Resul Çetin, "31 Mart'ta seçimleri kaybeden AKP ve MHP faşist rejimi, bir kez daha kirli yüzünü gösterdi. Bu faşistlerin kararlarını tanımıyoruz" dedi.

ADANA 
Adana'da da 18.00'de İnönü Parkı'nda basın açıklaması yapacağını duyuran DEM Parti Adana İl Örgütü'nün binası öğlen saatlerinde bu yana polis ablukasında. Adana Emniyet Müdürlüğü parti binasının girişini çevik kuvvet polisleriyle kapatıp, binaya giriş çıkışlara izin vermiyor.

Halkın partinin önünde bir araya gelmesini engellemeye çalıştı. Burada bulunan DEM Partililere polis saldırdı, çok sayıda kişi darp edildi.  Öte yandan binada bulunanların çıkışı engellenirken, sokakta bekleyenler de kalkanlarla bina içine sürüklendi. 

Çok sayıda kişi darp edildi. 

'BU HAYDUTLUKTUR'
Parti binasına gelen DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, binadan çıkmalarının engellenmesinin kanunda yeri olmadığını belirterek, "Bu bir hukuksuzluk. Polisin görevi bizim Anayasal hakkımızı engellemek değil" dedi. Polisin "Halkı yönlendiriyorsunuz" şeklindeki sözlerine yanıt veren Bozan, "Elbette biz DEM Parti olarak Hakkari'de alınan karara karşı bu ülkede yaşayan 85 milyon yurttaşa sesleneceğiz. 85 milyon yurttaşı da yönlendireceğiz. Diyeceğiz ki Bu haydutluktur. Sarayın darbesidir. Biz bunu kabul etmiyoruz. Gelin Türkiye'nin dört bir yanında buna ses çıkaralım, demokratik tepkimizi gösterelim" diye konuştu.

DEM Parti önünde yapılan açıklamanın metnini okuyan Yakup Ataş, "Buradan iktidara sesleniyoruz: Hiçbir irade halkın iradesinin üzerinde değildir. Demokrasi diyorsak demokrasi kuralarına herkes uyacak. Sandık konulmuşsa sandık sonuçlarına herkes saygı duyacak. Kürt halkının iradesi güvence altında değilse Türkiye'de herkesin iradesi tehlike altındadır. Ülkemizin ve halkımızın üzerine bir kez daha bir karabasanın çökmesine asla izin vermeyelim. Bu anlamda Muhalefetteki herkes darbeye karşı çıkmalıdır. Bütün muhalefet partileri başta olmak üzere demokrasiden yana herkesi bu darbeye açık tavır almaya çağırıyoruz. Hakkâri belediyesinin gasp edilmesine karşı muhalefetin alacağı tavır Türkiye'nin yakın geleceğini belirleyecektir. Kürt halkının iradesini tanımama anlayışının adım adım bütün ülkeye yayıldığını son 6 yılda bütün Türkiye gördü" dedi. 

ANTALYA
Saat 18.00'de Attalos Meydanı'nda yapılmak istenen eylem öncesi meydan polis tarafından ablukaya alındı. Açıklama için alana gelen halka polis saldırdı. Aralarında Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk'ün de olduğu çok sayıda kişi işkenceyle gözaltına alındı. 

Gözaltıların ardından, "Halkın iradesi gasp edilemez" pankartıyla açıklama yapıldı. Basın metnini okuyan Songül Şarklı, Türkiye'yi demokrasi dışı karanlığa mahkum etmeyi amaçlayan iktidarı darbeci, kayyumcu ve demokrasi düşmanı anlayışı reddettiklerini belirtti. Şarklı, "Hakkari halkının iradesinin gasbına yönelen bu kayyum adımını sadece Hakkari ve bölge illerine değil tüm Türkiye kentlerine yönelik antidemokratik ve hukuksuz bir darbe girişimi olarak değerlendiriyoruz. Hakkari de ve ülkenin tüm kentlerinde demokrasi barış ve adalet daim oluncaya kadar mücadelemiz devam edecektir. Siyasi iktidar kentlerimizi ve halklarımızı tekçi bir zihniyetle karanlığa sürüklemesine neden olacak bu antidemokratik ve hukuksuz uygulamalar dan bir an önce vazgeçmeyi Hakkari ve tüm ülkede halkın sandıktan çıkardığı demokratik iradesine saygı duymaya çağırıyoruz."