25 Eylül 2024 Çarşamba

Qamişlo şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

20 Haziranda Tirbespiyê-Qamişlo yolunda işgalci Türk devleti tarafından bir araca yönelik gerçekleştirilen SİHA saldırısında katledilen Qamişlo Kanton Meclisi Eşbaşkanı Yusra Derwêş, Qamişlo Kanton Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Leyman Şiwêş'in (Rîhan Amûdê) ve Qamişlo Kanton Meclisi üyesi Firat Tûma son yolculuklarına uğurlandı.

20 Haziranda Tirbespiyê-Qamişlo yolunda işgalci Türk devleti tarafından bir araca yönelik gerçekleştirilen SİHA saldırısında katledilen Qamişlo Kanton Meclisi Eşbaşkanı Yusra Derwêş, Qamişlo Kanton Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Leyman Şiwêş'in (Rîhan Amûdê) için Amûdê'de Qamişlo Kanton Meclisi üyesi Firat Tûma için Qamişlo'da cenaze törenleri gerçekleştirildi.

Amûdê ilçesindeki Şehit İsmail Şehitliğinde düzenlenen törene Özerk Yönetim, TEV-DEM ve TKŞ-JKŞ gibi kurum temsilcilerinin yanı sıra yüzlerce kişi katıldı.

Törende konuşan Qamişlo Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı Hêvî El-Sayed, "Buradaki bu kalabalık, hiçbir gücün moralimizi ve irademizi yenemeyeceğini gösteriyor. Düşman, lider kadınları hedef alıyor çünkü onların kahramanlıklarından korkuyor" dedi.

ŞEHİTLERİN BEKLENTİLERİNİ GERÇEKLEŞTİRME SÖZÜ
Cizre Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eş Başkanı Telet Yûnis, işgalci Türk devletinin teröre ve Suriye işgaline destek amacıyla saldırılarını arttırdığını bildirdi. Ayrıca, Özerk Yönetimin DAİŞ çetelerini yargılayacağını açıklamasının ardından bölgeye saldırının yoğunlaştığına dikkat çeken Yunis, "DAİŞ Erdoğan'ın çocuklarıdır. Halkın demokratik projesini yıkmak ve halkı iradesiz bırakmak istiyorlar. Astana'da toplantıya hazırlanan güçler Suriye halkını hedef almaktadır, bu toplantı özgürlükçü halkımıza yönelik komplonun devamıdır" dedi.

'KATLİAMLARIN SUÇ ORTAĞISINIZ'
Bölgede devletlerin sessizliğine vurgu yapan Yunis, "Yeter artık bu sessizlikle, bu katliamların suç ortağısınız. Bölge halkı, dünya barışı ve güvenliği için ağır bedeller ödemiştir. Özerk Yönetim projesinden ahlaki olarak sorumlu olmalısınız. Suriye halkının beklentilerini karşılamak için üzerilerine düşen görevi yapmalıdırlar"diyerek tepki gösterdi.

'ÖZGÜR KADININ SESİ OLMAK İÇİN 38 YIL ÖZGÜRLÜK İÇİN MÜCADELE ETTİ'
Kuzey ve Doğu Suriye kadın örgütleri adına konuşan Kongra Star Koordinasyon üyesi Rûken Ehmed, Türk devletinin iki devrimci kadını daha katlettiğini belirtti. Şehit Leyman Şiwêş'e (Rîhan Amûdê) dikkat çeken Ehmed, "Rîhan Kürdistan'dır, çünkü Amûdê, Kobanê, Qamişlo, Efrîn, Amed, Mahabat, Süleymaniye ve Hewlêr'de bulundu. Özgür kadının sesi olmak için 38 yıl özgürlük mücadelesi verdi" dedi.

Rûken Ehmed, Özerk Yönetimin DAIŞ çetelerini yargılama kararının ardından DAIŞ'in ortağı Erdoğan'ın DAIŞ'i korumak için harekete geçtiğini belirterek, "Efrîn, Serêkaniyê, Girê Spî, Ezaz ve Cerablus'u özgürleştirmemiz gerekiyor. Topraklarımızdan bir cennetin daha işgal edilmesine izin vermeyeceğimize söz veriyoruz" ifadelerine yer verdi.

'HALKLARIN İRADESİ SEMBOLDÜR'
Süryani Birlik Partisi Eşbaşkanı Senherib Bersûm da söz alarak, "Halkımız bölgede birlik içinde yaşıyor, kanımız bir oldu ve şehitlerimize bununla söz veriyoruz. Halkların iradesi tek bir sembol ve bir ışıktır ve Özerk Yönetim buna bağlı kalacaktır" ifadelerine yer verdi.

'ŞEHİTLERİN İZİNDE YÜRÜYÜŞ ZAFERİN VURGUSUDUR'
Daha sonra Qamişlo Kanton Meclisi Eşbaşkanı Şehit Yusra Derwêş'in ailesi adına söz alan Aydın Beşir Mele Newaf, "İki şehit Kürt kadınının simgesidir. Şehitlik, içinde aşk barındırdığı için bir destandır" diye ekledi.

Ölümsüzleşen iki devrimci kadının, şehitler belgesi okunup teslim edilmesinin ardından şehit Yusra Derwêş ve Leyman Şiwêş'in cenazeleri, yoldaşlarının omuzlarında taşınarak defnedildi.

Qamişlo'da gerçekleşen törende ise Fırat Tûma'nın cenaze konvoyu, Qamişlo'daki evinin önünden Keldani Mar Yaqub El Nasibini kilisesine gitti. Kilisede gerçekleşen ayine birçok kurum temsilcisinin yanısıra çok sayıda kişi katıldı.

Ayinin ardından cenaze konvoyu Qamişlo'nun Siyahi mahallesindeki Keldani Şehitliğine götürüldü. Şehitlikte konuşan Süryani Birlik Partisi Eşbaşkanı Nezire Gewriye, Türk devletinin bölgeye yönelik her gün düzenlediği saldırıların bölge halkında kafa karışıklığı ve korku yaratmayı amaçladığını belirtti.

Daha sonra söz alan Özerk Yönetim Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Vivian Beho Osêc, "Bölgedeki çatışmanın bitmesini istemeyen uluslararası ve yerel taraflar var. Ancak, bu çatışmanın çözülmesini sağlayacağız" dedi.

Elde edilen kazanımları korumak için çalışmalarının devam ettiğini belirten Viviyan, garantör güçlere Kuzey ve Doğu Suriye'de ateşkes ilan ederek üzerilerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye ve Türk devletinin terörüne son vermeye çağırdı.

Konuşmaların ardından Süryani Şehit Aileleri Meclisi, tarafından şehadet belgesi okundu. Kitle şehidin cenazesini defnetti.